PVC buis aansluiten op riool tbv condensafvoer CV ketel

Jes303

 • #1
Hallo,

Ik heb wat vragen over de aanleg van een PVC buis voor de condensafvoer van de CV ketel.
Binnenkort krijg ik een nieuwe CV ketel. Hiervoor had ik altijd een VR ketel, die geen condensafvoer had, terwijl de nieuw te plaatsen HR ketel dat wel heeft.
Daarom moet er nu een condensafvoer gemaakt gaan worden die op de hoofd rioolbuis wordt aangesloten.

De CV ketel bevindt zich in een ruimte die ik hier even het CV hok noem.
De hoofd rioolbuis waarop de condensafvoer moet gaan komen loopt - verticaal - in een schacht naast het CV hok, waarvoor een gat in de muur van het CV hok moet komen.

De installateur zei dat zijn bedrijf niet in die schacht mag komen.
Dus hij adviseerde mij zelf of door een externe partij een gat in de muur te maken zodat de hoofd rioolbuis bereikt kan worden.
En vervolgens op deze hoofd rioolbuis een klemzadel te plaatsen en op het klemzadel weer een PVC buis van 32mm aan te sluiten en die het CV hok in te brengen.

Ik twijfel nog of ik dit zelf ga doen of het toch aan een expert overlaat, maar voordat ik tot actie overga heb ik een paar vragen, om te checken of het advies klopt.
Zie ook de tekening hieronder.

Vragen:
1. Zie de blauw gekleurde buis op de tekening: is een dikte van 32mm voor de PVC buis die op het klemzadel komt wel de juiste dikte?
Of zou dat 40mm moeten zijn (met bijpassend klemzadel)?

2. Moet de (blauw gekleurde) PVC buis volledig horizontaal waterpas zijn, of juist licht gekanteld staan, zodat er geen condens / water in kan blijven liggen?

NB: het roodgekleurde buizenstelsel is waarschijnlijk niet helemaal goed getekend, maar heb dit alleen even gedaan zodat de situatie duidelijk wordt.
Dit stuk zal de installateur van de CV ketel namelijk voor zijn rekening nemen.

Hopelijk is mijn bericht duidelijk.
Groet Jeroen.

CV_ketel_schets-01.jpg
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
 • #2
Is dit in een appartement of een woning?
Klemzadels gaan bijna altijd lekken, mbv schuifmoffen een t-stuk ertussen is een betere oplossing.
 
 • Like
Waarderingen: Jes303

ADDave

 • #3
Klemzadels niet aan beginnen. Zeker niet als je ze op een verticale buis moet plaatsen.
Stuk eruit zagen en een t stuk plaatsen.

Buis mag ook 40 of 50 zijn.
Mocht je ooit een wasmachine in dezelfde ruimte willen plaatsen, maak hem dan 50mm. Is dat maar vast gebeurd en hoef je het niet aan te passen.
 
 • Like
Waarderingen: Jes303

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
 • #4
Beetje flauwekul van dat installatie bedrijf, dat ze niet in de koof mogen komen.
Een ander bedrijf zou dat dan ook niet mogen.
En dan nog een klemzadel adviseren?
Ik zou eens kijken naar een andere installatie bedrijf die de ketel kan plaatsen en aansluiten.
Heb in deze weinig vertrouwen.
Er zijn bedrijven genoeg die je graag een nieuwe ketel willen verkopen.
 

Jes303

 • #5
Dank voor de reacties en goeie tips! Het gaat inderdaad om een appartement, 2e verdieping (wilde m’n bericht nog aanpassen maar was te laat). Tja flauw inderdaad van dat bedrijf, maar ja, ik ga nog even nadenken wat te doen.

Goed om te weten dat zo’n klemzadel niks is, al had ik wel begrepen na wat googlen, dat je die met zowel 2 klemmen als ook met pvc lijm vastmaakt wat me op zich wel degelijk leek… maar de zwakte van deze oplossing zit ‘em dan erin dat het niet helemaal rondom de buis zit zoals een schuifmof maar slechts voor ongeveer de helft (halve cirkel)?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
 • #6
Bij een appartement toestemming vragen aan de VVE. De schacht moet ook weer brandwerend dichtgemaakt worden, een brandmanchet om de leiding kan ook nodig zijn.
 
 • Like
Waarderingen: Jes303

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
 • #7
let erop, dat het gehele rookgastraject ook vervangen moet worden.
voor de afvoer eerst overleggen met vve en bewoners die ook lozen op deze leiding, vragen of ze geen water willen lozen tijdens plaatsen van t stuk.
tevens zou ik adviseren om een aansluiting van 50 te maken.
 
 • Like
Waarderingen: Jes303

De loodgieter

Vaste beantwoorder
 • #8
En ik zou nog ff niks bestellen van riool of iets dergelijks. Je weet namelijk niet wat er zich in de schacht bevind. Pvc, PP, PE, Gietijzer? Zitten er nog meer leidingen in deze koker? Loopt de RGA en LTV hier misschien gecombineerd in? En zeker zo belangrijk kun je er bij komen?
Advies eerst klein gaatje maken en met endescope camera inspecteren, en vraag ff bij de vve de tekeningen op van de schacht!
 
 • Like
Waarderingen: Jes303

Jes303

 • #9
Dank, ik heb een overleg met de VVE ingepland (dat stond sowieso al in de planning), maar ik ga hier ook een loodgieter / expert naar laten kijken omdat het me duidelijk is geworden dat dit meer is dan alleen een pijpje aansluiten op een afvoerbuis. Nou is het wel zou dat ik de bewoner van het bovenste apartement ben, en de benedenburen ook via deze weg hun condensafvoer hebben aangesloten (op de grote PVC buis in de schacht), dus ik verwacht daar geen verrassingen. Maar ik zal dit zeker laten checken alvorens tot actie overgaan, en neem jullie adviezen mee in het overleg met de VVE en de expert.

Dank voor nu!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu