PV-panelen op 3-fasen

Status
Niet open voor verdere reacties.
Ik loop met het idee om PV-panelen te plaatsen om zodoende zelf een gedeelte van mijn elektriciteit op te wekken. Nu heb ik begrepen dat de inverter van dit systeem moet worden aangesloten op een normale wandcontactdoos en dat op deze manier de levering aan de huisinstallatie en de teruglevering aan het net tot stand komt. Nu is het zo dat ik een 3-fase installatie heb, dus ik heb het gevoel dat door het aansluiten op een wcd slechts aan 1 fase wordt geleverd, bijvoorbeeld fase 1. Als ik de wasmachine nu bijvoorbeeld op fase 2 heb zitten dan zou dit dus volgens mij geen zin hebben, dan gebruikt de wasmachine altijd stroom van het net en niet van de PV-panelen.
Klopt mijn redenatie? En is hier een oplossing voor? Behalve joekels van inverters, voor meer dan 10 kWp, die op 3-fase worden aangesloten.
 
Heb je al uitgerekend wat je kan besparen met eigen stroom opwekken en wat die panelen kosten?
Als je zo veel mogelijk van je eigen stroom wil profiteren, zal je de inverter moeten aansluiten op een groep, waar veel (semi)continu-gebruikers op zitten, b.v. koelkast, vriezer e.d. Je gebruikt dan al gauw de volledige capaciteit van 1 PV paneel.
 
Om voor vergoeding/subsidie in aanmerking te komen moet je ook over een productiemeter beschikken. Deze moet worden aangesloten op een aparte 16A groep in je groepenkast. De subsidie is dus afhankelijk van de feitelijke productie en niet zozeer van je eigen verbruik. Systemen tot 16A sluit je in principe op één fase aan. Liefst uiteraard op de zwaarst belaste. Zoek ook eens naar SDE regeling.
 
Millew schreef:
Heb je al uitgerekend wat je kan besparen met eigen stroom opwekken en wat die panelen kosten?
Met PV-panelen is veel geld te besparen, maar alles is afhankelijk van de terugverdientijd die je aanhoudt. Als je alles binnen 5 jaar wil hebben terugverdiend wordt het inderdaad moeilijk.
Millew schreef:
Als je zo veel mogelijk van je eigen stroom wil profiteren, zal je de inverter moeten aansluiten op een groep, waar veel (semi)continu-gebruikers op zitten, b.v. koelkast, vriezer e.d. Je gebruikt dan al gauw de volledige capaciteit van 1 PV paneel.
Volgens mij is het niet zo dat het pv-paneel slechts aan 1 groep levert, maar ik heb wel het vermoeden dat het pv-paneel slechts aan 1 fase levert (maar dat was nou net de vraag.....)
Wie heeft het overigens over 1 paneel?
Sxnder schreef:
[..]Systemen tot 16A sluit je in principe op één fase aan. Liefst uiteraard op de zwaarst belaste. [..]
Volgens jou is het dus ook zo dat slechts aan die ene fase wordt geleverd en dat de overige fasen gewoon altijd van het net gebruiken?
 
Ja, tenzij je op elke fase een apart systeem zou aansluiten of een 3 fase systeem zou toepassen. Dit lijkt me alleen relevant als je meer dan 16A zou willen produceren.
 
Als je geen subsidie krijgt valt er volgens mij helemaal niets terug te verdienen.
*wgb*
 
Wgb schreef:
Als je geen subsidie krijgt valt er volgens mij helemaal niets terug te verdienen.
*wgb*
Nou in de besparing op je eigen energie rekening wel lijkt me. Als je door het gebruik van PV panelen een aantal kWatt níet hoeft af te nemen van je energie leverancier scheelt dat natuurlijk. Subsidie of geen subsidie...
 
Ik had moeten 'fase' moeten schrijven i.p.v. 'groep'. Maar het spreekt vanzelf dat de teruglevering over 1 fase gaat, als je even nadenkt.
Ik wilde met name aangeven dat het rendement van je eigen stroomopwekking groter is als daar (semi)continugebruikers op aangesloten zijn en geen wasmachine die de meeste tijd stilstaat, terwijl je eigen opwekking doorgaat.
Maar ook dat ligt voor de hand, als je er zelf over nadenkt. Dus was mijn bijdrage niet relevant. Sorry, dat ik je heb kwaad gemaakt. :oops:

Overigens maakt het voor de berekening van de terugverdientijd niet veel uit of je 1 of 10 panelen hebt. het enige veschil is dat je de installatiekosten kan uitsmeren over 10 panelen en misschien kwantumkorting krijgt bij de aanschaf.
 
Het punt is dat een kWh zelf op gewekte stroom uit zonnepanelen duurder is, rekening houdend met de afschrijving van je investering, dan een kWh die je van het net koopt. Zonder subsidie ben je dus altijd duurder uit, ook al neem je minder af van het net.
De regeling bestaat als ik het goed heb uit 2 componenten; Een vaste vergoeding per kWh als tegemoetkoming in de kosten van de investering en een variabele vergoeding per kWh die je bruto levert. Het deel wat je minder afneemt is dus extra winst.
Dit systeem vervangt het oude systeem waarmee je in feite de meter terug kon laten draaien en je dus bij overproductie geld van de leverancier kon terug krijgen.
Hier meer leesvoer.
 
Ik heb een aantal jaren geleden een Energie0 nieuwbouwhuis gekocht met (o.a) 4400 Wpiek aan panelen. De panelen komen uit in twee inverters, die de zonnestroom via 2 aparte groepen op 2 verschillende fasen terugleveren. In de kast hangt een digitale 3-fasenmeter van ISKRA met 4 standen/telwerken: afname dag/nacht, en teruglevering dag/nacht. Er is 1 display, en er kan maar 1 stand lopen, dus binnenin die meter worden dan afname en teruglevering over 3 fasen verrekend en wordt het netto verbruik/teruglevering geteld, zo stel ik voor.

Toen dit gebouwd werd, zijn er discussies geweest of je voor de terugleververgoeding van je energiebedrijf de productie van de PV-panelen moest meten, of de teruglevering in de meterkast. Voor je terugleververgoeding is dat laatste eruit gerold, dus is dat voldoende.

Ik heb wel foto's gezien (volgens mij ook in dit forum) waarbij een aparte productiemeter geplaatst werd naast de gewone meter. Dan is verrekening tussen verbruik en productie over 3 fasen niet mogelijk, je hebt dan ook 2 aparte telwerken. Of je dat voor de subsidie (dat is wat anders dan de terugleververgoeding) moet doen, of dat je netwerkbedrijf dat bepaald, dat weet ik niet. Ik heb namelijk geen subsidie, ik was te laat voor de MEP en te vroeg voor de SDE.

Bij mij zaten de panelen in de koopsom van het huis, en zal in dit project (45 woningen) wel een kwantumkorting zijn bedongen. Maar rendabel wordt het nooit met alleen de terugleververgoeding. En dan hebben die panelen wel een levensduur van meer dan 25 jaar, maar de inverters weer niet.
 
Je hebt dus eigenlijk 2 speciale meters nodig. Eén bruto productie meter (kan ook één fase zijn) en één voor teruglevering geschikte 3 fase netto meter. Elke kWh die je op één fase produceert word dus in mindering gebracht op je drie fase meter. Ik begrijp ook dat je tot max 3000 kWh mag terugleveren en dat je niet meer terug kan leveren dan je zelf verbruikt. Dus als je 3000 kWh verbruikt en je 2000 kWh produceert moet je nog 1000 kWh afrekenen. Als je echter 2000 kWh produceert en 1500 kWh verbruikt hoef je nul af te rekenen maar krijg je voor die 500 kWh niets.
 
Tja, die 3000 KWh/jaar was een grens voor de terugleververgoeding. Bleef je daaronder, dan kreeg je een vergoeding die hetzelfde was als wat je betaalde, kwam je er boven kreeg je over het geheel (dus alles) alleen de opwekkosten. Bij 3001 KWh kreeg je ineens veel minder over alles wat je teruggeleverd had dan bij 2999 KWh, dus kon je beter de stekker van je zonnepanelen eruit trekken als je bij de 3000 kwam. Dat is aan de orde geweest, in Radar en in de Tweede Kamer.

En dat is nu veranderd. Ik weet niet hoe het bij andere leveranciers is, maar bij Essent is het voor de particulier als volgt: tot aan 5000 KWh/jaar een vergoeding per KWh die net zoveel is als wat je het kost (incl. energiebelasting en incl. BTW) van 23,8 cent. Lever je meer terug, dan krijg je over dat meerdere een 9,15 cent per KWh (alleen opwekkingstarief, geen energiebelasting en geen BTW). Essnt schrijft dat dat een hogere vergoeding is dan wettelijk voorgeschreven.

Er is tot zover ik weet geen minimum afname verplichting, of dat je niets zou krijgen als je netto meer teruglevert dan je verbruik is. Essent rept daar in ieder geval niet over. Ik betaal een maandtarief op basis van mijn verbruik, en 1x per jaar worden de 4 standen van de meter opgenomen en apart uitgerekend, waarna de eindafrekening volgt. De terugleveringsvergoeding wordt dan 1x per jaar op mijn rekening overgemaakt. Nogmaals, dat is Essent, misschien dat het bij een ander weer anders is. Maar teruglevering tot aan 3000KWh tegen afnametarief is volgens mij mogelijk, ongeacht je verbruik.

Zoek in google maar eens op zonnestroom in varsseveld, die is naar dat punt onderweg.
 
Dirkinbrabant schreef:
Ik heb een aantal jaren geleden een Energie0 nieuwbouwhuis gekocht met (o.a) 4400 Wpiek aan panelen.
Let me raden... Woon je in Boxtel?...
Dirkinbrabant schreef:
[..]bij Essent is het voor de particulier als volgt: tot aan 5000 KWh/jaar een vergoeding per KWh die net zoveel is als wat je het kost (incl. energiebelasting en incl. BTW) van 23,8 cent.
In dat geval klinkt het interessant. Je teruglevering wordt vergoed voor hetzelfde tarief als de levering (verkoop is gelijk aan aankoop). Dan zou het dus niet uitmaken dat ik via 1 fase opwek en teruglever en via 3 fasen afneem.
Stel de zon schijnt dusdanig dat de wasmachine (fase 1) zou kunnen draaien, maar de inverter is aangesloten op fase 2 dan gebruik ik technisch gezien niet m'n eigen stroom, maar het kost me desondanks niets.
Ik heb zojuist nog even kort zitten tellen, zonder subsidie is er inderdaad geen sprake van snel terugverdienen. Het huidige subsidiepotje loopt tot en met 31 oktober 2009, maar dat schijnt al leeg te zijn. Ook het gemeentelijk potje is hier al leeg.. Helaas. Maar voor de toekomst denk ik erg interessant.
 
Klopt het maakt niet uit op welke fase je terugleverd. Heb je trouwens al een voor teruglevering geschikte meter? Dat is natuurlijk wel de eerste voorwaarde, met of zonder subsidie.
 
@ Michiel_h: idd woon ik in Boxtel, met de rug naar de A2 en de voorkant naar de zon.

Die teruglevermeter, die moet je netwerkbeheerder plaatsen, en dat zal ook de nodige kosten meebrengen.

Conclusie is idd dat je zonder subsidie de panelen niet snel zal terugverdienen. En hoe meer panelen, hoe voordeliger het wordt vanwege de éénmalige kosten zoals omvormer, productiemeter en teruglevermeter, aparte stroomgroep etc.

Je moet het gewoon zien als een hobby in energiebesparing, en dat mag best wel wat kosten....
 
Een teruglevermeter en de extra groep heb ik allemaal al, dus dat zit goed.
Ik wacht voorlopig maar even op de volgende subsidieronde. Bedankt voor alle antwoorden.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan