Purschuim onder metalen douchebak?

Deleted member 127822

 • #1
Net dit forum gevonden op zoek naar informatie over een probleem met een geëmailleerde, metalen douchebak (Bette Ultra 130x100 cm).

Deze bak heeft een aannemer voor mij geplaatst. Hij ligt op een aantal dotten cement. Helaas is de aansluiting niet helemaal goed gelukt, er zit een paar millimeter ruimte tussen de cementdotten en de plaat. Daardoor deukt hij elke keer een beetje in en dat hoor je ook. Hier kwamen we pas achter nadat de hele badkamervloer was betegeld.

Van onder de vloer kan ik er nog enigszins bij, langs de afvoer. De suggestie was om daar purschuim in te spuiten. Van de aannemer hoor ik niks meer, dus ik ben van plan dit zelf te doen (heb al veel geklust, maar geen ervaring met pur).

Mijn vraag is of dit een goed idee is, want ik kan dit maar 1x doen. Het schuim moet zich goed verspreiden, want ik kan er maar van een kant bij en het moet bij voorkeur onder de hele plaat terecht komen. Uitgehard moet het goed zijn vorm houden, want we stappen er dagelijks op. Is pur het beste materiaal of is er nog iets anders? Er zijn heel veel merken en soorten pur, welke is in dit geval de beste?

Alvast veel dank voor het meedenken!

 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #2
Alleen even meedenken. :wink:
Een paar milimeter is wel heel erg weinig om daar iets tussen te krijgen.
PU schuimen komen meestal via een tuit die 3 of 4 mm rond is.

Iets van een vloeistof die hard wordt en met perslucht er tussen zou kunnen spuiten blazen.
 

Deleted member 127822

 • #3
Daar heb je gelijk in. Als ik het me goed herinner werden er een stuk of vier cementdotten gemaakt, en een rand rondom, ongeveer zoals op de tekening. Ik kan straks een paar keer spuiten (rode pijlen). Misschien moet ik er maar van uitgaan dat ik niet of nauwelijks tussen cement en plaat kom, en een paar nieuwe dotten van pur maak.

Zo'n vloeistof ken ik niet. Zou waarschijnlijk ook niet handig werken, want loopt dan direct eruit.

 

Kluskoppel

 • #4
Houd er wel rekening mee dat een PUR-spuitbus alleen op de kop werkt. Heb je dan nog steeds de mogelijkheid om het eronder te spuiten?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #5
Misschien tuit half af zagen en een stuk dunne slang er tussen zodat iemand de spuitbuis bedient en andere verder on der kan komen

slang klik hier
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #6
Dotten cement is heel leuk maar wordt de bak even te diep op de dotten gedrukt komt cement niet meer terug en je hebt ruimte.
Heb je naast of rondom de dotten meer hoogte en ruimte.
Op de tuit van de PUbus kan je een stevige plastic slang schuiven en met een slangklemmetje vast zetten. Dan zou je tot aan de andere kant van de bak kunnen komen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #7
Met pur loop je kans dat de bak plaatselijk omhoog gedrukt wordt.
Ik zou proberen er een plaatje vilt tussen de dotjes en bak te krijgen.
De bak is wel iets omhoog te halen met een plopper of met een glas-tiller, zo'n ding met zuignappen, voorzichtig hiermee.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
 • #8
Eigenlijk maar dat is nu achteraf gepraat, moeten er poten onder de douchebak staan om de bak te ondersteunen.

Gewone specie gaat wat krimpen bij uitharding.

Maar je schrijft dat je er van onderen bij kunt bij de afvoer.
Ligt de bak dan op een houten vloer?
 

Deleted member 127822

 • #9
Vanuit de kelder onder de badkamer kan ik er bij. Er is een gat in de vloer gehakt voor de afvoerput, gelukkig een beetje te groot - zie het donkere vlak op de foto. Met de bus op z'n kop en een stuk aquariumslang zou dat moeten lukken, dank voor die tips. Maar het blijft een beetje gokken, want je kunt niet zien of voelen waar de dotten zitten. Plaatje vilt tussen de dotjes en bak lukt dus helaas niet.

Dat purschuim behoorlijk uitzet weet ik. Hoe groot is dat risico van opwaartse druk doordat er te veel op een plek zit? De bak is eerst geplaatst, en daarna grote muurtegels over de rand, een beetje pur zal dat allemaal niet snel van z'n plaats krijgen. Soudal heeft Soudafoam Click&Fix Low Expansion, dus zet minder uit, iemand daar ervaring mee?

De leverancier (Bette) verkoopt ook een inbouwsysteem met poten, tamelijk duur, aannemer vond dat niet nodig. Nu wel spijt dat ik dat niet genomen heb. Hopelijk hebben anderen nog iets aan deze ervaring.

 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #10
Tussen de onderzijde bak en bovenkant vloer hoeveel ruimte is daar?

Met wat proefjes zou je kunnen onderzoeken of PUR een bepaald gewicht omhoog kan drukken. Een plankje en een steen. Plastic op de grond en iets onder het plastic dat het plankje 1cm boven de plastic ligt. Schuim er tussen spuiten en je ziet en weet wat. Zie je dat het gelijk omhoog komt nog een steen erop.

En laat je de proef goed uitharden, geen idee hoe lang, kan je een drukproef uitvoeren.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #11
Een doek in de bak en een aantal emmers water in de bak zetten verdeeld over de bodem.
 

Deleted member 127822

 • #12
Er zit ruim 4 cm tussen vloer en onderkant bak.

Tegengewicht d.m.v. emmers water zal ik doen, goed idee.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #13
4 cm hoogte lijkt mij wel iets om vanaf de afvoer met een lange slang op de tuit iets te bereiken.
 

Deleted member 127822

 • #14
Sorry voor deze late terugkoppeling, ik ben pas afgelopen week aan dit klusje toegekomen. Maar het is gelukt! Bedankt voor alle reacties.

Ik heb bijna 2 bussen Soudal Soudafoam Low Expansion van 750 ml onder de douchebak gespoten. Voor een kleinere douchebak is 1 bus waarschijnlijk voldoende. Volgens Soudal geeft 750 ml ca. 50 liter schuim.

Op z'n kop spuiten kan niet, maar zijwaarts en met wat slangetjes lukte het net als je af en toe opnieuw schudt. (Terzijde: over het hoofd gezien dat dit voor het "Click & Fix" systeem is, voor deze eenmalige klus heb ik niet het bijpassende pistool a 40 euro aangeschaft.)

Vooraf getest wat het effect is van Low Expansion. Het zet wel degelijk uit, maar niet zo extreem als gewone pur. Ik heb de tip opgevolgd om iets zwaars op de douchebak te zetten, maar volgens mij was dat eigenlijk niet nodig.

Het probleem is vrijwel helemaal verholpen, bijna geen speling/kraakjes meer. De pur is waarschijnlijk niet volledig tussen de bak en de dotten terecht gekomen, hooguit een klein beetje aan de randen van de dotten. Je merkt vooral dat de bak nu op de pur rust, hopelijk blijft dat intact in het dagelijkse gebruik.

Tip achteraf: zoals uit meerdere reacties blijkt, is het plaatsen op dotten cement geen goed idee. Bespaar je tijd, geld en moeite en bestel ook het speciale frame.
 
 • Like
Waarderingen: Krunnie

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu