Pur wel of niet damp-open (isoleren zolder)

Emve

 • #1
Ik ben verhuisd naar een woning uit 1985. Op zolder komen 2 slaapkamers. Het is daar nu erg koud, dus wil ik het dak isoleren van binnen uit.

De opbouw van het dak, van binnenuit gezien is nu: 18mm spaanplaat - 3 tot 4 cm pur - panlatten - dakpannen. Er ligt dus geen plastic folie oid op het dak.

Op dit forum is heel veel info te vinden. Ik dacht daaruit begrepen te hebben dat de pur-laag niet damp-open is, zodat ik aan de binnenzijde glaswol of steenwol kan aanbrengen, dan een klimaatfolie en vervolgens kan afwerken met gips. De dakopbouw zou dan, van binnenuit gezien worden:

gipsplaat - klimaatfolie - steenwol - 18mm spaanplaat - 3 tot 4 cm pur - panlatten - dakpannen.

Onlangs een adviseur over de vloer gehad van een groot isolatiebedrijf ivm offertes voor isolatie van spouw en vloer. Hij keek ook even op zolder en gaf aan dat pur altijd damp-open is, zodat ik zou kunnen isoleren met pir-platen met een alu-zijde, zonder klimaatfolie oid. Dat klinkt goed want dan zou ik bij dezelfde dikte aan isolatie een hogere isolatiewaarde kunnen behalen. Het bedrijf waar hij voor werkt zou dat ook kunnen doen met kant en klare platen met plastic afwerklaag (maar dat kost mij veel te veel).

Ik ben nu dus in verwarring. Ik wil geen risico op vocht/condens in de constructie. Wie kan mij duidelijk uitleggen hoe het zit en hoe ik zou moeten isoleren? :?:

Mijn dank is alvast groot!
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  Alu.PIR is een methode met, zeg maar een dubbele damprem de cachering van die platen. Je krijgt een goede constructie als je de platen zeer nauwsluitend plaats. Lukt dat niet de naden aftapen. Uiteraard maar dat zal je wel gelezen hebben de aansluitingen van muren, vloer en plafond dampdicht afwerken.
   

  Boertje125

  Vaste Beantwoorder
  • #3
  De beste oplossing is een renoplaat aan de buitenzijde er bij leggen.

  Gewoon pur heeft een behoorlijke dichte structuur.
  in verhouding met andere materialen is dat wel degelijk als damprem te beschouwen.

  zorg voor ventilatie als je gaat isoleren
   

  Bramb

  • #4
  Wij zaten met hetzelfde vraagstuk; dezelfde spaanplaat met pur constructie op ons dak.

  Uiteindelijk via een online tool (google u-wert) erachter gekomen dat de opbouw gipsplaat-dampremmende folie - minerale wol - huidig dak, goed werkt.

  We hebben niet voor harde iso platen gekozen omdat dit bij ons dak niet goed in alle hoeken en gaten te krijgen was.
  Minerale wol is dan fijner, maar je moet inderdaad goed ventileren en bescherming dragen.
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #5
  Boertje125,

  PUR heeft een Mu waarde 40/200. Worden materialen toegepast die, naar buiten toe, een lagere Mu waarde hebben zorgen deze ervoor dat de PUR een dampremmende eigenschap krijgt. Worden er materialen aangebracht die een hogere Mu waarde hebben als de PUR zorgen deze ervoor dat het vocht in de warmtestoom wordt geremd en kan er dus condens kan ontstaan.
   

  Emve

  • #6
  Dank voor de reacties. Ik kan dus "gewoon" een dampdichte laag aan de binnenzijde van het dak aanbrengen, mits goed aangebracht (lees: strak aanbrengen + aftapen). Daar kan ik verder mee!
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu