PUR dakplaten na-isoleren

Kloske

  • #1
Hallo,
Wij zijn een boerderij aan het renoveren, en een van de zaken is het na-isoleren van het schuine dak.
Dit bestaan uit (binnen naar buiten) eerst horizontale balkenlaag (varierend 17 tot 22 cm), dan een soort PUR platen (8 cm) met hele dunne (houten?) top en onderlaag, de onderlaag is glad en wit, bovenlaag ruwer en ander materiaal. Daarop vertikale tengels, dan horizontale, dan de dakpannen. Helaas had vorige eigenaar geen specs of merk meer, wel heb ik onderstaande foto's van platen die elders als reststuk waren gebruikt voor een plafonnetje.

Nu ga ik na-isoleren door verticale balken aan de binennkant te plaatsen en daarmee ook dikte verschillen in de oorspronkelijke horizontale balken op te vangen, en tegelijk daartussen gerecycled katoen van 145 mm te plaatsen.




Mijn vraag is of er nog klimaatfolie of andere folie op de katoendeken moet, alvorens ik afwerk met gipsplaat (gaat volledig over alle balken heen, dus niet ertussen). Uiteraard heb ik eerst de zoekfunctie hier gebruikt, en de hamvraag is waarschijnlijk of de huidige PUR plaat wel volledig dampdicht is.

Hieronder wat meer foto's om zo een goed oordeel te kunnen vellen. Nog wat extra info over de stenen muur, dit is oorspronkelijk een niet geisoleerde volsteens muur, waar 30 jaar geleden een luchtspouw en enkelsteens muur buiten aangebouwd is. Deze hebben we laten naisoleren met van die grafiet bolletjes, en gaan ook daar die katoendekens tegenaan zetten, dus idee is om dan de klimaatfolie ook daar weer overheen (dus de hoek om).





 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Glas en metaal zijn dampdicht. Dus PUR laat het vocht wat in de warmtestroom aanwezig is door.
Dat stuk dakbeschot heeft aan de onder-en bovenzijde een laag spaanplaat. Je ziet een verschil in dikte en afwerking. Dat is niet voor niets. De wat hogere weerstand van de laag aan de binnenzijde zorgt ervoor dat de warmtestroom naar buiten minder gehinderd wordt.
Folies moet je gebruiken en deze moet je met tape dampdicht aan elkaar verbinden.
Geen idee wat het isolatie materiaal van jouw keuze weegt maar zou dat nog eens goed nakijken of je dakbeschot dat gewicht kan hebben.
 

Kloske

  • #3
Dank Wgb.
Gewicht van isolatie is 25 kg/m3, dus nauwelijks zwaarder dan traditionele isolatie. Omdat ik ook tegen geluid wil isoleren heb ik deze gekozen, PUR met die dunne spaanplaat houdt heel weinig tegen, niet ideaal met een doorgaande weg naast de deur.
Je geeft aan dat ik inderdaad folies dien te gebruiken, en dan ga ik er van uit dat je daarmee de klimaatfolie bedoelt, en niet een dampdichte folie.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Klimaatfolie is goed.

Als het isolatie materiaal zo licht is kan je dan verwachten dat deze het geluid zal gaan dempen.

De sterkte van een dak is gebaseerd op een norm. Zover ik weet voldoen constructies precies volgens die norm. Geen idee of deze gebaseerd is dat je er 2,5 kg/m2 onder kan aanhangen en daarbij nog latten en gipsplaat.

Een platdak hebben ze iets meer zekerheid in gebouwd in verband met een pakket sneeuw op je dak. Wat is de veilige marge bij pannendaken?
 

Kloske

  • #5
De boerderij is uit 1920, weet niet of die normen toen al bestonden :) Oorspronkelijk rietgedekt. De purplaten zijn echt heel licht, en ook de pannen zijn van een lichte variant.
De isolatie is de iets zwaardere variant (25 ipv 20 kg) om ook geluid te dempen.

Nou ik ga het meemaken of deze toevoeging in de marge past, bedankt voor de tips.
 

Tegel

  • #6
Waarom zou je nu nog na isoleren.
De dakplaten zijn al geisoleerd.
 

Kloske

  • #7
Na-isoleren doe ik om minder warmteverliezen te hebben.
Huidige Rc waarde is 2.7 en ik ga naar 6.5, wat met 220 m2 dakoppervlak nogal wat scheelt.
Daarnaast verwarm ik met een grondwarmtepomp, dus lage temperatuur, waarbij een goede isolatie een eerste vereiste is.
Warmteverlies door het dak zal bij delta T van 20 graden ca. 1.2 kW aan vermogen schelen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu