Proppenboor voor bankirai?

Hallo, ik wil mijn bankirai vlonder gaan schroeven aan de azobe onderliggers. Nu wil ik dit graag met de schroeven uit het zicht doen, clips heb ik weinig vertrouwen in gezien de mogelijke werking van het hout, ik wil graag met houtproppen gaan werken. Ik heb 13 onderliggers waarbij ik aan weerskanten van de plank ga schroeven, totaal 26 schroeven x 30 planken is ongeveer 800 schroeven en dus ook 800 proppen.

ik zie veel verschillende type houtboren bijv bij *, ik lees ook veel berichten over zwarte randen en botte boren. Wie heeft tips voor mij?
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Die clips zijn nou net precies bedoeld hiervoor. Je zorg over de werking is dus onterecht. De clips kunnen werking veel beter opvangen dan schroeven.

Proppen buiten toepassen is gedoemd te mislukken.

Wil je het toch, koop dan een goede kwaliteit proppenboor. En dan niet bij de winkel die je noemde, die heeft alleen budgetspul. (We doen hier trouwens niet aan merken en winkels)
 
Ik ben bij diverse houthandelaren geweest die gestopt zijn met de verkoop van clips juist om de door mij genoemde reden, de zorg is dus niet onterecht
Help mij even, waarom is proppen buiten toepassen gedoemd te mislukken?
 
Er blijft water in het gat staan, aansluiting prop-plank krijg je bijna niet 100% waterdicht gelijmd
 
Ah oké, klinkt niet onlogisch wat je zegt, ben dan wel benieuwd wat voor gevolg het blijven “staan” van water daar precies voor extra gevolgen heeft ten opzichte van gewoon/alleen schroeven?
 
Er zijn verschillende systemen die van de oranje schroeven ziet er wel heel degelijk uit al moet ik eerlijk zeggen dat ik ze nog nooit heb gebruikt
 
@Rola, even kijken of ik je goed begrijp. Je zegt dat door de diepte van het gat het niet goed opdroogt, alleen door die prop die dus aansluit op het niveau van de kop van de schroef is het gat toch helemaal gedicht?

ik weet dat in de jachtmakerij dat er altijd wordt gewerkt met teak proppen, als je ergens water hebt is het wel in de watersport. Zodoende ben ik op dit idee gekomen gezien de clips mij door meerdere specialisten is afgeraden
 
Ik ben benieuwd hoe ze in de jachtbouw dan exact uitvoeren. Ik verwacht iets meer dan alleen een prop erin lijmen. Een lijmverbinding is altijd een kwetsbaar onderdeel. Er moet eigenlijk een afwerkingssysteem overheen (verf) om deze te beschermen (tegen vocht, UV).
 
Dat wordt nog een hele klus om 800 gaten te proppen, afgezien van dat hoop ik wel dat je niet gaat besparen op de schroeven, want je kunt er nooit meer bij als ze afbreken door de zijdelings krachten die door de werking van het hout op de schroeven kunnen komen te staan.
Denk wel dat als je goede houtlijm gebruikt het allemaal wel meevalt, de plank is nadien weer helemaal dicht, en water kan er niet in blijven staan, al ben ik wel benieuwd hoe je dit netjes gaat maken als er reliëf in de planken zit?
 
Dat is mooie van het verhaal, het zijn gladgeschaafde planken Vandaar de wens om het ook glad te houden en vervolgens met proppen en olie te gaan werken. Schroeven zijn “echte vlonderschroeven” geen goedkope plaatschroeven of iets dergelijks.
:)
 
In de jachtbouw zullen ze zeer waarschijnlijk een epoxy gebruiken om te lijmen, bij plaat doen ze dat wel.
 
Ik zou er niet aan beginnen. De nerf in de proppen en in de planken is nooit gelijk en dat werkt dus anders ten opzichte van elkaar. Er zal altijd water langs de prop in het schroefas kunnen komen en dan droogt het niet meer onder de prop.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan