Problemen na leggen keramische tegels

Omlbg

  • #1
Aangezien ik in mijn huis vrijwel alles zelf heb gedaan, heb ik overwogen om ook mijn terras (30m2) met keramische tegels zelf te leggen. Ik had zelf de liggende betontegels al afgevoerd en de hwa vervangen, maar durfde de klus uiteindelijk toch niet aan. Keramische tegels leggen is immers een specialistisch werkje, dat toch een stuk lastiger is dan betontegels.

In maart heeft de vakman het daarom bij mij gelegd, maar het werk is niet opgeleverd zoals ik dat had verwacht. Het gaat om het volgende:

1. Voegkleur.
De voegkleur zou antractiet worden (en donkerder dan de tegel). Hoewel de zak met het gebruikte voegmiddel (geleverd door de vakman) inderdaad een donkere kleur aangaf, is de uiteindelijke kleur zeer lichtgrijs geworden. Het gevolg is dat de voegen snel vies worden en nu al niet meer mooi zijn. Bovendien is de uitstraling van het geheel met lichte voegen totaal anders dan we in gedachten hadden.

De vakman geeft aan dat hij niet weet hoe dit mogelijk is. Uitkappen van voegen is geen optie i.v.m. beschadigingen geeft hij aan. Ik begrijp dat, maar vermoed wel dat dit zijn fout is (te nat gevoegd?).

2. Natte voegen.
Er zijn een aantal voegen die blijvend nat zijn, ook na dagen met goed weer. Dit zorgt voor groei van viezigheid (mossen/algen?). Als ik van dichtbij naar de voeg kijk zie ik ook dat deze in de lengte is gebarsten. Behalve dat een natte voeg en die viezigheid er niet mooi uitziet, ben ik tevens bang voor toekomstige vorstschade.

Dit is mij pas vandaag opgevallen, dus heb het nog niet met de vakman kunnen bespreken.

3. Afschot niet in orde.
Zo'n 6 tegels (van de ongeveer 90) liggen verkeerd op afschot. Als het regent blijft zo'n 5mm water staan op die plaats (ook nog net op de plek waar wij een tafel willen zetten omdat daar schaduw is). Het duurt vaak nog 24 uur nadat de rest van het terras droog is voordat die plek ook droog is. Bovendien verzamelt zich daar veel vuil omdat dat meespoelt naar die plek. Ook hier ben ik bang voor vorstschade, want ook in de winter gaat hier water blijven staan.

De vakman geeft aan dat hij daar niet veel aan kan doen, want als hij die tegels eruithaalt, moet hij ook veel andere tegels vervangen en moet het halve terras weer open. Hij geeft aan dat een optie is dat ik met een trekker het terras van het water ontdoe als ik daar wil zitten.

4. Holle tegels.
Van de 90 tegels zijn 12 tegels in mindere of meerdere mate hol klinkend. Sommigen voor 20%, anderen voor 80%. Behalve dat dat storend is als iemand met hakken eroverheen loopt, ben ik bang voor vorstschade en voor breuk als ooit iets zwaars op de tegels valt. Ik val in herhaling: als er water onder deze tegels komt (mede gezien het voegwerk), vrees ik tevens dat ze losvriezen.

De vakman geeft aan (zonder dit nog ter plekke te hebben gecontroleerd) dat de tegels goed in de specie liggen en goed ondersteund zijn. Zeker bij de tegels die voor 80% hol klinken waag ik dat te betwijfelen. Hij geeft wel aan dat ik maar beter een aantal tegels achter de hand houd voor als er vervangen moet worden. Ik ben daar niet blij mee, want ik wilde de overgebleven tegels (op één of twee na) retourneren: ze kosten 25 euro per stuk en ik wil er zeker 10 terugbrengen.

5. Overige
Iemand wees mij erop dat de vakman de bestrating aan de zijkanten had moeten afkitten en niet gewoon had moeten voegen. Het betreft een binnenpleintje met aan alle kanten muren. Nu is alles gevoegd. Ik weet niet of dat een terecht punt is of niet.

Wat nu?
De vakman geeft aan open te staan voor een financiële compensatie, maar omdat hij het werk al voor een hele scherpe prijs heeft gedaan (3000 euro, tegels heb ik zelf afgevoerd en nieuwe tegels heb ik ook zelf betaald), zit er niet veel in het vat. In vol vertrouwen heb ik destijds alles al betaald op de (voor)laatste dag en nog voordat het werk af was (en dus ook nog voordat ik de gebreken ontdekte).

Eerlijk gezegd zit ik met de handen in het haar. Ik heb in totaal zo'n 5000 euro betaald voor 30 m2 bestrating (3000 aan de vakman voor het leggen dus), maar heb het idee dat ik hier niet duurzaam plezier van ga hebben. Dat wil ik niet laten afkopen voor een paar honderd euro, want ik zit ermee.

Heb ik hier een punt? Of maak ik me druk om niets en moet ik dit accepteren? Wat zijn jullie adviezen?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
Werk door derden uitgevoerd, wordt hier niet behandeld/besproken volgens de forum regels.
Als u niet tevreden bent met de geleverde werkzaamheden, moet u dat met de vakman bespreken, en anders zijn er andere forums (juridisch) die je hiermee misschien verder kunnen helpen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Helaas voor u beoordelen we op het forum geen werk van bedrijven of van anderen, zie de forumregels.
Ga in overleg met de vakman, dat levert vaak een oplossing op.
Mogelijk is hij aangesloten bij een branche organisatie en kan die een rol spelen.

Succes.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu