Grondwaterbron problemen

JohanBrabant

  • #1
Een paar jaar geleden ben ik verhuisd naar mijn huidige woning. In de tuin is een grondwaterbron aanwezig, geplaatst door (één van ) de vorige bewoners. Ik heb me laten vertellen dat de buis op circa 9 meter zou staan maar weet dat niet zeker.
Op de bron is een DAB 132 jet M pomp aangesloten. Deze kan tot 5 m3 per uur leveren. Deze pomp is geplaatst in april 2021 en is nog in nieuwstaat.

De laatste tijd merk ik dat de pomp niet continu dezelfde hoeveelheid water kan leveren. Als ik de pomp opstart dan komt er enige tijd een goede hoeveelheid water uit de sproeiers maar na verloop van tijd zakt de waterdruk en is de krachtige straal van de sproeiers weg. Dat duurt dan een paar seconden en dan is de druk weer terug om na verloop van tijd weer weg te zakken enz enz. Op het moment dat de druk weg valt hoor ik dat de pomp een ander geluid gaat maken, namelijk hetzelfde geluid wat ik hoor als ik het pomphuis net heb gevuld, de pomp aanzet en de pomp dan eerst het water omhoog aan het pompen is. Zodra de sproeiers water gaan geven verandert het geluid van de pomp.
Ik heb de terugslagklep die voor de pomp zit er al af gehad. Daat zat echt een klein beetje ijzer (roest) in maar de klep werkte nog perfekt. Voor de zekerheid heb ik die schoon gespoten en weer terug geplaatst.
De pomp zelf kreeg ik niet uit elkaar. Ik kon het pomphuis (achterste deel van de pomp waar het water binnen komt) wel los schroeven en deze kwam ook los van de rest van de pomp, maar niet verder dan een paar milimeter. Ik kon de delen ten opzichte van elkaar draaien, maar kon ze niet scheiden. Iets houdt de beide delen van de pomp aan de binnezijde bij elkaar. Voor zover ik kon zien met een lamp zag de pomp er van binnen schoon uit.

Nu zou het grondwaterpeil gedaald kunnen zijn waardoor de bron leeggetrokken wordt, maar dat geloof ik niet echt. Vorig jaar hadden we ook een lange periode van droogte en toen bleef de pomp ook water geven. Mijn vermoeden is dat het filter van de buis wellicht in de loop van de tijd dichtgeslibd is. Om een en ander te bekijken heb ik de bron opgezocht en vrijgegraven. Ik had gehoopt dat ik de bovenzijde van de buis vrij kon maken en de slang die erin zit kon bekijken. Tevens wilde ik dan de hoogte van de grondwaterspiegel meten en bekijken hoe diep de bron is.
Helaas heeft degene die de bron heeft geplaats alles met PVC dichtgelijmd (zie foto's). Ik kan dus nergens bij.
Nu kan ik de bovenzijde van de buis net onder de mof afzagen en dan in de buis kijken, maar ik wil daarna alles wel weer netjes afdichten aan de bovenkant zodat er geen zand en dergelijke in de buis kan vallen..

Ik heb de volgende vragen:
1. Hoe kan ik de bovenkant van de buis na inspectie weer afdichten, zodanig dat ik hem later ook weer makkelijk open kan maken? Zijn daar speciale deksels voor of zo?
2. Stel dat het filter is dichtgeslibt, hoe krijg ik dat dan weer open? Zou dat lukken met zo'n rioolontstoppingsslang die je kunt aansluiten op een hogedrukspuit? Of zijn er ook andere
oplossingen?
3. Klopt het wat ik denk? Valt de waterduk af en toe weg omdat er te weinig water in de bron zit?? Of is er een andere oorzaak?

iemand tips??

IMG-20220816-WA0004.jpg IMG_20220816_114312.jpg IMG_20220816_114207.jpg
 

Blueone

  • #2
Een Y stuk met een ontstoppingpunt er op zetten?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #3
Ik ben er vrij zeker van dat de put niet genoeg water kan aanvoeren. Als je begint met pompen dan staat de put vol en is er volop water. Eenmaal bezig, zakt het waterpeil en moet er horizontaal door de waterlaag heen water naar de put stromen. Gebeurt dat onvoldoende dan komt de zuigleiding droog te hangen en gaat vaak ook wat lucht happen en de druk valt terug.
Is vaak weinig aan te doen, of je moet hem eens met een flinke luchtstoot (meer dan een simpele hobby compressor) een keer op zijn donder geven. Dan willen ze nog wel ooit wat beter gaan leveren.

Anders wordt het een nieuwe put laten maken.

Antwoord op jouw vragen:
1. Ik dicht een put meestal af met een pvc lijmkap maar ik lijm hem niet vast op de put. In die lijmkap zaag ik een gat ter grootte van de zuigleiding en die laat ik erin zakken en met de knie op de lijmkap rusten. Als je de zuigleiding eruit tilt dan kun je die lijmkap er ook zo af pakken.
2. Nee dat geeft veel te weinig kracht. Met hobby spul gaat dit niet lukken.
3. Ja

Je kunt als laatste poging nog proberen er 10m zuigleiding in te hangen ipv 9 maar ik denk niet dat dit de oplossing gaat zijn. Meer dan 10 meter kan niet, dat krijgt de pomp niet omhoog.

Waar in Brabant zit je? En hoe diep is de put zelf?
 

JohanBrabant

  • #4
Diepte van de put weet ik dus niet. Moet ik nog opmeten. Ik zit in De Rips. Dus gewoon de bovenkant eraf zagen en een nieuwe kap erop zetten??
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #5
Ja dat kun je gerust doen
 
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
4
3
Gerelateerde onderwerpen
Grondwaterbron problemen
Grondwaterbron

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu