Problemen met electrische installatie

Status
Niet open voor verdere reacties.
Sinds een tijdje hebben we van aantal zaken last mbt onze electrische installatie. Ik weet niet of er verband tussen deze problemen bestaat.
  1. In de huiskamer schijnt de lamp het ene moments feller dan het andere. Vervolgens kan het weer een tijdje wegblijven en dat begint het weer, er zit ook niet echt regelmaat in. Ook andere lampen in de huiskamer doen soms mee. Deze zitten overigens allemaal op dezelfde groep. Het zijn allemaal gloeilampen op dimmers, de Halogeen lampen hebben hier geen last van.

    In de huiskamer is het het duidelijkst, maar ook in andere ruimtes zie je dit wel (Dit zin overigens ook gloeilampen) Wel minder frequent, maar dan kan ook zijn omdat je het meest in de huiskamer zit.
  2. Als de droger staat te draaien, dan zie je bij iedere inschakeling het licht knipperen, niet alleen op de zolder, maar ook in de huiskamer.
    (Eigenlijk net als probleem 1)

    Ik heb pas geleden dus even voor de gein de multimeter in het stopcontact gestoken en bij iedere inschakeling van de droger. zakte het voltage 8 Volt (231V=>223V). Ik weet niet of dit normaal is ofzo.
  3. Bij het inschakelen van zware apparatuur bv. Wasmachine, boiler, magnetron, droger, etc zie het licht heel kort flitsen. Dit terwijl bv boiler op een ander groep zit als de gloeilamp. Hoe kan dit.
Mijn huisinstallatie bestaat uit 8 groepen achter totaal 2 aardlekschakelaars. alle zware apparaten zitten op een aparte groep.
Ik heb een 1-fase aansluiting met waarschijnlijk 25A zekering.

Hoe kom ik hier vanaf.
Alle advies wordt zeer op prijs gesteld
 
Probeer de spanning te meten onder de hoofdschakelaar. Zit daar weinig verandering, kontroleer dan de eigen installatie (groepenkast) op losse kontakten. Overigens zijn wij van mening dat een leek niet in de groepenkast hoort te werken. Vraag dus eventueel een deskundige.
Zit er wel fluktuatie onder de hoofdschakelaar, waarschuw dan het energiebedrijf.
Overigens zijn de energiebedrijven van mening dat een fluktuatie van 10 % normaal is. Die daling van 8 V zal dus geen aktie opleveren.
 
Als een multimeter al een verschil van 8 volt geeft dan zal het werkelijk verschil nog wel eens veel groter kunnen zijn.
Immers een gewone multimeter is veel te traag om spanningsschommelingen goed te kunnen meten.

Verder kijk wel uit, want zoals Gerrit hierboven al aangaf, als leek kan het wroeten in een groepenkast levensgevaarlijk zijn.

suc6

Gerrit Bakker
 
Is er een betaalbaar apparaat waar je het wel mee zou kunnen meten, of kan ik dit beter aan een installateur/energiebedrijf overlaten.
 
Hier worden vaak de oude schrijvers of moderne loggers voor gebruikt. Deze zijn zo in te stellen dat ze om de zoveel tienden van seconden een meting uitvoeren en dat op papier zetten of in het geheugen opslaan.
Sommigen zijn zelfs uitgevoerd met een minimum en maximum waarde, komt een stijging af daling boven/onder deze ingestelde waarde dan gaat hij extra snel metingen verrichten.
Zo'nmeter wordt dan gewoon voor een paar dagen opgehangen en daarna uitgelezen zodat de pieken en dalen perfect in kaart gebracht kunnen worden.

Maar dat is vrijwel allemaal echt professionele apparatuur welke ook veel installateurs niet hebben.

Met gewone multimeters ook de dure professionele kun je het vaak wel vergeten die meten nl. niet vaak genoeg per seconde, of kunnen dat gewoon niet weergeven omdat je het dan niet af zou kunnen lezen.

suc6

Gerrit Bakker
 
Loggers zijn niet te betalen daarbij ,wat wil je aantonen?
De netspanning mag 5% afwijken.
Bij 230v is dat al 11,5v dus een minimale waarde van 219,5v is toelaatbaar en zelfs met nog minder spanning zal de leverancier niet snel tot actie overgaan(ervaring).
Meestal zijn het slechte verbindingen die dit soort effecten laat zien.
Je moet dan denken aan lassen in de centraaldozen.
schroefverbindingen op automaten en aardleks.
slechte contacten in automaten ed.
 
OK, dan ga ik de verbindingen in de centraaldozen checken.

Maar ik begrijp nog niet, dat als ik een zwaar apparaat bv. de droger inschakel dat dan het licht in een andere groep knippert/flitst.
Want groepen staan toch helemaal los elkaar.
 
Nee, ik heb maar 1 aansluiting met 1 meter op het net met een groepenkast van 8 groepen achter twee aardlekschakelaars.

De groep waar bv de droger op zit, zit achter een andere aardlek dan de groep waar het licht knippert.
 
'T was maar een grapje. Ik bedoelde te zeggen : alle aansluitingen komen in de groepenkast samen. Dus alles staat in verbinding met elkaar.

Een zekering houdt geen spanningsfluctuaties tegen.
 
1-fase werkt prima. De boel moet alleen wel voor elkaar zijn. Losse kontakten geven nu eenmaal problemen. Als die in een 3-fase installatie voorkomen, heeft dat vaak ernstiger gevolgen.
 
Wat ook nog een oorzaak kan zijn, is een loszittende hoofdzekering. Indien dit nog een oude schroefzekering is, hier mag u echter niet zelf aankomen. Een erkende installateur mag dit wel doen, de hoofdzekeringkast dient nadien weer afgezegeld te worden.
 
Ik heb geen idee wat voor hoofdzekering ik heb.
Het huis is uit 1989 dus op zich niet zo oud.

Ik zal het op mijn lijstje te checken items erbij schrijven.
 
Makkelijkste methode:
Zet je apparatuur aan zodat het knipperen begint en luister op de kasten van de meterkast.
Dus even het oor ter luister leggen op de hoofdzekeringsbox, even op de schakelaars(Hoofdschakelaar, aardlekschakelaar,groepsschakelaar)
Knetteren en zoemen betekend doorgaans TVEE.(Tijd Voor Een Elektrieker)
 
Wat wel opvalt is dat de energiemeter enorm zoemt, vooral in in de hoog tarief stand. hij is ook best warm trouwens.

zou dat er wat mee te maken kunnen hebben?
 
Je hebt een schijfmeter of een electronische?
De schijf maakt soms wel geliud dat ze heet lopen heb ik nog nooit meegemaakt, maar warm worden ze wel.
 
Een schijfmeter,
hij is niet echt heet, maar voelt warm aan.

Nu in de lage stand zoemt ie normaal (denk ik), maar overdag in hoge stand hoor je hem in de gang al met gesloten meterkast deur.
 
Netbeheerder is geweest.
Hoofdzekering was ok en meter wordt vervangen.

Overigens meter was niet de oorzaak want hij had de meter even gebypassed en het licht knipperde nog steeds.

Het feller en minder schijnen van de lampen gebeurt voornamelijk bij in en uitschakelen van zware apparatuur. Je ziet het het ergst bij lampen met dimmers.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan