Probleem met waterpomp en frequentieregelaar

HSch

 • #1
Ik heb een waterput in de tuin met een bronpomp (in de put). De pomp is geschikt voor 1-fase 230V en heeft 4 draden: de normale bruine, blauwe en geel/groen (aarddraad) en een 4e, zwart. Als ik de pomp aansluit op een simpele control box met aanloopcondensator, met kroonsteen voor de 4 draden, dan loopt hij goed. Opvallend: als ik de zwarte draad aansluit op de aangegeven plaats in de control box doet de pomp wat hij doen moet, maar ook als ik de zwarte draad verbind met de geel/groene aarde. Als ik de zwarte draad niet aansluit loopt de pomp niet aan.
Mijn probleem ontstaat als ik in de pomp aansluit op een frequentieregelaar met instelbare waterdruk en druksensor. Die heb ik er bij gekocht om de pomp netjes te laten aanlopen en niet onnodig te belasten als er weinig water gevraagd wordt. Uit de frequentieregelaar komt een geaarde contra-stekker om de pomp op aan te sluiten. Ik kan dus maar 3 draden van de pomp gebruiken. Uiteraard de bruine en blauwe, en ik sluit daarnaast de geel/groene aan, maar weet niet wat ik met de zwarte moet doen. Als ik de zwarte ook met aarde verbind, zoals in de control box, dan start de pomp maar slaat bijna direct weer af voordat de ingestelde druk is bereikt. Daarna blijft de pomp takten: aan-uit-aan-uit....
Er is geen documentatie bij de pomp. Ik weet niet waar de zwarte draad mee verbonden is, in de pomp. De inverter (frquentieregelaar) heeft een klein expansievat van 2ltr. om de druk te stabiliseren. Ik heb dat op de kop gemonteerd (ruimtegebrek), maar dat zou niets uit moeten maken lijkt me.
Heeft iemand een idee wat ik verkeerd doe en hoe ik de pomp correct op de frequentieregelaar moet aansluiten?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • HSch

  • #2
  Probleem is opgelost. De pomp is een vermomde 3-fasen pomp (voor 230V). De condensator is niet voor de aanloop, maar om permanent een 90gr verschoven spanning te geven.
  Door de control box op de frequentieregelaar aan te sluiten werkt alles naar behoren.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu