Probleem met sikkens rubbol satura plus

Daffodil

  • #1
Een professionele schilder heeft onze binnendeuren en kozijnen geverfd.

Voor de deuren is sikkens rubbol satura gebruikt. (Evenals 15 jaar geleden. Blik van een paar jaar oud gebruikt). Zien er mooi glad en strak uit.

Voor de kozijnen is sikkens rubbol satura PLUS gebruikt. Nieuw blik. Schilderwerk met de kwast gaf kwaststrepen te zien. Opnieuw geschuurd en geschilderd met een roller. Nu zijn de roller'putjes' te zien.
Met de verf een beetje verdunnen is het probleem niet opgelost.
(15 jaar geleden zijn ze geverfd met sikkens rubbol satura, zonder de PLUS, en perfect glad )

Wij denken dat het aan de verf ligt.
Heeft iemand antwoord?

We hebben Sikkens nog niet benaderd. Of dat zin heeft, weet ik niet.
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #2
Je leverancier is je eerste aanspreek punt.
 

EGeen

  • #3
De Plus is de nieuwste variant wegens de nieuwe VOS voorschriften. De normale Satura kan als je heel goed zoekt misschien nog wel vinden. Vos houdt in de vluchttige stoffen. De informatiebladen tussen de bijde verven zit verder niet veel verschil tussen.. Wellicht wat verdunnen met owatr*l olie. Voor de rest de Plus versie is de verbeterde versie van het soort product.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #4
Er zit een wereld van verschil tussen VOS lakken en de traditionele lakken. Dit geldt ook voor de fabrikaten onderling aangaande de verwerking / eindresultaat!

Vanwege de nieuwe regelgeving bevatten de VOS 2010 verven minder oplosmiddel ( met als gevolg dat de verkoop van terpentine bij de groothandel enorme verkoopstijging teweeg heeft gebacht, want dan gaat de schilder hetzelf verdunnen, zo simpel ligt het in de praktijk).

Waarom?

Doordat deze verven minder goed vloeien door een hoger droge stof ( zeg maar pigment en vulstof gehalte ), sneller schroeien en zakkers vertonen omdat de schilder er ook nog aan moet wennen de verf niet vol en vet op te zetten. Dit doet hij doorgaans niet expres, want de juiste laagdikte is bepalend voor de duurzaamheid en de traditionele lakken en verven hadden het gewenningsproces allang achter de rug.

Die laagdikte ( de juiste althans ) is nu het grootste probleem bij de nieuwe VOS verven. Je hebt de neiging om bij elke opgebrachte laag de laagdikte te gaan meten. In de praktijk moet je ca. 40 a 45 mu droog overhouden, dus nat 60 a 70 mu opzetten. De gebruikelijke 2 lagen geven dan de noodzakelijke laagdikte om de duurzaamheid te waarborgen: ca. 140 mu. Maar...

De gemiddelde VOS laag ( doordat er max. 300mg/l VOS aanwezig mag zijn ) is in de praktijk echter 120 nat.

U kunt deze fabrikant benaderen en die zal u vertellen uitsluitend tevreden afnemers te hebben, en dat u met de nieuwe verven moet leren werken.

Het was als in het begin met de watergedragen verven: kommer & kwel. Nu we een paar jaar verder zijn, zijn het ( met de juiste applicatiemethode ) "zalfjes". Maar ook hier weer: je moet er mee leren werken.

In het kort komt het er dus op neer dat u de verf minder dik moet opzetten, het wel moet dekken, niet mag schroeien, snel moet drogen en geen kwaststrepen of sinasappeleffect mag vertonen. Voorwaar geen gemakkelijke opgave voor de schilder, want die is het juiste referentiekader voor de fabrikanten.

Onlangs was er een grootscheepse presentatie /introductie / uitleg van de VOS 2010 verven door verschillende fabrikanten. Te beluisteren viel dat ondanks de uitleg van de demonstratoren de praktijk er nog wat scepties tegenover staat.

Nu lijkt het makkelijk de fabrikant de maat te nemen maar dat is te kort door de bocht: wie goed luisterde hoorde dat er enorm veel geld en resarch in is gestoken, maar de factor tijd roet in de verf gooit en er al weer een nieuwe ronde aankomt om de verf geheel oplosmiddelvrij te maken waarbij de kwaliteitseisen steeds hoger komen te liggen.
 

Daffodil

  • #5
Hartelijk dank voor de reacties.

Heb de leverancier ook het probleem voorgelegd. Zowat per omgaande mailde hij het volgnde.

Onze Rubbol Satura plus kan het beste verwerkt worden met:
de hiervoor speciaal ontwikkelde kwast type Meesterhand premium
of met de lakviltroller, daarnaast mag deze verf niet te dik worden aangebracht.
 

Daffodil

  • #6
En opnieuw een reactie, nu van Sikkens Nederland, op een in het weekend verstuurde mail.

Rubbol Satura plus behoord tot een nieuwe generatie verven welke geschikt zijn voor toepassing vanaf 2010. Deze verven hebben andere verwerkingseigenschappen dan de oude producten. Voor een goed resultaat moet de juiste laagdikte worden aangebracht en moet met de juiste applicatiemiddelen worden verwerkt. Uit uw verhaal kan ik helaas niet opmaken wat er fout gegaan is.

 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #7
Nou u leest het:

Bij de fabrikant geen moeilijkheden bekend ( wat is er fout gegaan ? )

En dan blijkt ook daar de LAAGDIKTE zoals ik al opmerkte van essentieel belang te zijn voor een goed resultaat ( meesterhandkwast - Sikkens verkoopt deze namelijk :lol: ) of lakviltroller kunnen positief meewerken.

Het blijft en kwestie van gevoel en ervaring met deze nieuwe producten. Dat kun je helaas niet uit een folder leren. Maar oefening baart nog altijd kunst. Ook wij professionals moeten ons deze kunst nog eigen maken, dus enige clementie met uw schilder is aanbevolen.

Soms moeten schilders uit de praktijkproeven de fabrikanten aangeven hoe ze hun verf met goed resultaat moeten verwerken. Die luisteren daar heel goed naar, maar doen verbeteringen pas als de markt daar mee komt.
 

Jvsteenb

  • #8
Je hebt helemaal gelijk Kees !

Toch moet ik toegeven dat met de aangegeven kwast - dat is dus de nieuwe "premium" uitvoering, ik het wel makkelijker vind om wat schraler op te zetten. De eerste kunststofkwast die ik erop betrap dat je er een alkydlak prettig mee op kan zetten, hoewel ik voor de 2007 lakken varkenshaar nog steeds prettiger vindt.


Vr. gr.

Job
 

Daffodil

  • #9
Kees en Job,

Het lijkt erop dat het helemaal klopt wat jullie zeggen.
Als verven met lak 2009 -2010 echt anders is, had op het blik of op een bijgeleverde folder met grote rode koeienletters iets moeten staan als:

LET OP: u gaat met verven een nieuw tijdperk in, want....
Voor een goed resultaat raden wij u dringend aan
a. .....
b. .....
c. .....


Zeker heb ik clementie met de schilder. Het is voor hem niet leuk zulk slecht resultaat te krijgen. Zouden de deuren ook niet goed zijn, dan zou ik gedacht hebben dat het aan de schilder lag. Nu niet.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #10
Deze abc voorwaarden die u graag op een blik wilt zien zijn in een grote campagne al onder de aandacht van de ( professionele ) sector gebracht.

Nogmaals, de fabrikant kan adviseren maar de praktijk daar draait het dus om.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu