Probleem met verven granolmuren

Jan-vraag

  • #1
Ik heb een vraag over het oversauzen van granolmuren. Ze zijn door de vorige bewoner al geverfd met latex. Ik heb ze schoongemaakt en daarbij werd duidelijk dat ze sterk zuigend zijn.

Hierop heb ik afgewogen of ik voorstrijk zou moeten gebruiken. Ggezien de complicaties die hierbij op kunnen treden en het feit dat er al een latexlaag op zit, koos ik ervoor om verdunde latex te gebruiken ter voorbehandeling.

Nu heb ik een bekend merk goede kwaliteit, pasteuze sterk dekkende latex, heel sterk verdund. Het ziet er strak uit en is deels goed de muur in getrokken, echter ik heb gemerkt dat de verf toch uit elkaar gevallen is. Lijm is zichtbaar langs de randen, bijvoorbeeld op de deurposten, en die lijmlaag is doorzichtig. Het pigment / wit met bindmiddel denk ik, opgedroogd is het niet poederend (nog), dat erop dezelfde plaatsen op ligt, kan ik zelfs na weken nog makkelijk met koud water wegvegen.

Ik wilde op deze verdunde latexlaag een goede latex voor structuurmuren, onverdund of tot 5 procent verdund, aanbrengen. Echter ik vrees dat de ondergrond nu niet meer goed hechtend en draagkrachtig is. Tenzij deze nog zuigt en daardoor de nieuwe verflaag toch nog wordt opgenomen.

Mijn vraag is, kan of moet ik nu nog voorstrijk toepassen? Of kan ik hier toch wel een nieuwe laag latex over sauzen? Anders moet ik de pigmentlaag eraf wassen en dat wordt nogal veel werk en mogelijk is dat niet eens toereikend.

Ik hoop op advies van een van u specialisten, want ik weet echt niet meer wat nu de beste oplossing is.

Groet,

Jan
 

Jan-vraag

  • #2
De muren hebben een diepe structuur, deels grof en deels fijn. Het zijn harde steentjes en ik kan niet zien of de laag erop is gespoten of gestuct. De oude latex lagen zijn met een verfroller aangebracht.

Een deel van de muren is een tweede keer gelatexed. Een eerste heel dunne laag en een tweede volle laag. Deze muren met extra verflaag zuigen net zo sterk als de originele muren met een eerste laag latex. In een kamer was deze latex (dus de eerste laag op de originele muren) niet dekkend aangebracht, toen ik een muur schoonmaakte ontstond er een sterke lijmlucht en kwam er granol mee met het water. Hierdoor kreeg ik ook twijfels of deze verf wel goed dekkend op de overige muren zit.

Ik koos voor een goede kwaliteit latex om te verdunnen, zodat deze ook qua kleur al redelijk dekkend zou zijn voordat ik een nog duurdere pleisterwerklatex van hetzelfde merk aan zou brengen. Ik heb de verf ongeveer 30 procent verdund, anders kwam de verf niet goed in de structuur. De verf iets lobbig gehouden qua dikte. Vervolgens steeds goed geroerd ook in de verfbak, voor het aanbrengen met een blokkwast. Een vachtroller kwam niet voldoende in de structuur.

Het is wel een mooie dunne, homogeen uitziende laag geworden, egaal van kleur, de ondergrond schijnt er wel nog iets doorheen, droog en (nog?) niet poederend, en het is goed de muur in getrokken. Het duurt wel lang voordat de muren helemaal droog zijn.

Ik had beter een iets verdunde dunnere latex kunnen gebruiken voor deze eerste laag, achteraf gezien. Verdunde dure pleisterwerklatex gaat momenteel boven mijn budget, als ik ze daarna nog een keer moet sauzen voor een mooi egaal resultaat. Of meteen toch voorstrijk moeten gebruiken, maar ik wist niet hoe dit zou werken met gelijkmatig verdelen over een diepe structuur, zonder druipers en dichtlopen, plus als er al latex op zit.

Ik hoop dat u mij in deze kunt adviseren.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #3
Een sterk zuigende minerale ondergrond moet u ook controleren op vastzitten van de verflaag. Dit kan eenvoudig door de plakband of tape test. Door op verschillende plaatsen tape te plakken moet deze op de achterzijde geen poederende resten verf bevatten.

Was dit wel het geval dan moet er een fixeer- of diepgrond worden aangebracht. Deze stabiliseert de ondergrond.

Hierover wordt ( weer na de eenvoudige test ) muurverf aangebracht.
Als u na weken de opgebrachte muurverf weer makkelijk kunt verwijderen is de ondetgrond niet hechtend genoeg.
Het kan vanuit hier niet worden bepaald of de muurverf die er al opzat geen veegvast type was. Die kunt u er namelijk met een vochtige doek zo afwrijven.
 

Jan-vraag

  • #4
Veel dank voor uw snelle reactie, ik ga de tape test doen.

De muren heb ik vooraf met water en een beetje ammonia schoongemaakt, met een blokkwast en een meer stugge behanglijmborstel. Hierbij kwam alleen een gelige substantie van de muren af. Het huis was behoorlijk vervuild met vet en rookaanslag. Geen verf kwam eraf volgens mij, het water bleef vrij helder. Maar ik heb nog een stuk originele muur met eerste latexlaag over, daarmee ga ik de tape test doen.

Een adviseur van de verffabrikant helpdesk, van de verf die ik zelf heb aangebracht, zei dat met de uiteengevallen verf, deze mogelijk gaat oplossen als ik er overheen schilder, waardoor ik de verf misschien meetrek. Hij adviseerde om dan maar voorstrijk aan te brengen, als laatste redmiddel. Of de verf er zoveel mogelijk weer af halen. Dit gaat volgens mij niet, omdat de lijm er ook nog doorheen zit.

Maar als de muren nog steeds goed zuigen, zou volgens mij de nieuwe laag erin kunnen trekken. Dat heb ik liever dan dat ik voorstrijk of diepgrond toepas, want dan krijg ik straks glimplekken die niet meer weg te werken zijn (toch?) op zo'n diepe structuur.

Wat zou u hierbij adviseren? Van een afstand is het moeilijk te bepalen, maar elk algemeen advies is belangrijk voor mij in deze situatie. Verdunde latex vond ik een mooie oplossing, helaas had ik deze techniek anders toe kunnen passen.

Veel dank,

Jan
 

Jan-vraag

  • #5
Vanochtend heb ik bij muren die ik een paar maanden geleden had gelatexed, de plaktape test gedaan. Het poedert licht. Als ik er een aantal keren met een natte kwast overheen ga, zuigt de muur nog steeds en het water wordt melkachtig.

De originele muurverf op een andere muur gaf niet af op de tape. Ook niet met water. Volgens mij zijn de muren destijds voor het verven niet voorbehandeld, ze zuigen sterk. Ook op de muren met een tweede laag latex die door de vorige bewoner is aangebracht is er baanvorming, gedeelten die zijn dichtgesmeerd of die de muur ingezogen zijn.

Ik denk dat ik de muren die ik heb geschilderd nu moet behandelen als met veegvaste verf, echter de latex er weer af halen wordt een helse klus. Een deel is ook het granol ingezogen.

Ik ga nu maar de muren behandelen met onverdunde muurvoorstrijk, geen fixeer ivm mogelijke glimplekken die ik niet meer weg kan schuren. Daarna weer de tape- en watertest en als het niet meer afgeeft, een goede kwaliteit iets verdunde pleisterwerk latex.

Nogmaals bedankt voor uw advies.
 

Jan-vraag

  • #6
Over hoe nu verder heb ik nog twijfels,

- Bij de originele muur met latexlaag die ik nog niet heb overgesausd, weet ik niet of iets verdunde latex kan, of om ook hier eerst voorstrijk toe te passen. Voorstrijk is toch voor onbehandelde muren bedoeld? Kan het wel over latex op een zuigende ondergrond? Het wordt erin gezogen, maar een deel blijft toch op de latex liggen? Gaat dit straks wel goed ivm hechting van de verf en glansplekken, als ik daarna een nieuwe laag sierpleisterlatex erover schilder?

- Aangezien de door mij aangebrachte latex na drogen licht poedert met de tape test en bij nat borstelen afgeeft, kan het nu het droog is met voorstrijk binden en hechten, of moet het echt met fixeer? Zou ik daar later nog een iets verdunde sierpleisterlatex over kunnen aanbrengen?

Zou u mij misschien in een PB kunnen adviseren welke merken ik hiervoor het beste kan gebruiken? Kan ik daarin ook aangeven welk merk ik nu heb gebruikt?

- Water trekt kort in de sierpleister, tot aan de lijmlaag bij de muur denk ik, en loopt dan in de sierpleister naar beneden. Moet ik dan voorstrijk verdund of onverdund gebruiken?

Uw advies hierover zou nog zeer welkom zijn.

Groet,

Jan
 

Jan-vraag

  • #7
Uw advies heeft mij heel goed geholpen. :) Na getest en afgewogen te hebben, uiteindelijk besloten om de verf eraf te wassen. Dit gaat gelukkig redelijk snel met kwast en spons. Ik verwacht problemen met de diepgrond / fixeer, omdat er overal al een of meerdere lagen latex op de oorspronkelijke muren zit. Mogelijk dat het daardoor niet goed in het granol trekt. Daarna spacklatex aanbrengen. Verdunnen, al is het 5 procent, durf ik nu met geen enkele consumenten-latexverf meer aan. Nogmaals, heel veel dank.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu