Probleem met coax/utp in woonkamer

BasRonin

  • #1


Hallo, ik ben nu sinds 2 jaar de trotse eigenaar van een drive in woning. Sinds dat we hier wonen erger ik me al aan de manier hoe de COAX kabels en UTP kabel zijn 'weggewerkt' in de plint (zie foto).

Ik zat zelf te denken aan een opbouw doos voor op de plint, maar het probleem is dit;

zoals jullie op de foto zien komen er 2 coax kabels uit de plint en een UTP kabel. De coax kabels zijn de witte en de groene. Wat je niet zo goed op de foto ziet is dat de witte kabel weer terugkomt met een omweg in de splitter die op de 'doos' is gezet.

De UTP gaat nu rechtstreeks in mijn modem, het lijkt me dat ik deze wel kan wegwerken in een gecombineerde COAX/UTP doos. Maarrrr.. de 2 coax kabels werken als volgt. 1 coax kabel is er voor de werking van de televisie in de woonkamer, en de andere moet verbonden worden met deze coax kabel om op de slaapkamer boven televisieverbinding te behouden. Vandaar dat ik het zo provisorisch met splitters gemaakt heb. Alles werkt wel op deze manier, maar ik wil het netter hebben met 1 of 2 dozen. Ik wil alleen de plint niet volledig wegslopen. Ik weet ook niet wat er achter de plint zit, maar door het bestaande kleine openingetje onderin de plint kan ik ook niets doortrekken of terugstoppen. Ik dacht eraan om een kleine opening te zagen met mijn multitool, en dit gat dan weer dicht te stoppen met een opbouwdoos, alleen met een opbouwdoos krijg ik nooit beide coax kabels met elkaar verbonden en dan moet ik op deze opbouwdoos alsnog met splitters gaan werken. Iemand een idee hoe ik dit wat professioneler weg kan werken??
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
De groene kabel hoort op een aop aansluiting deze zijn uitgerust met een scheiding om het net en de eigen installatie te scheiden.
Vanaf daar breid je normaal uit met splitters ,Multitaps en versterkers.
Een kerstboom zoals je nu hebt is niet bevorderlijk voor je signalen.
Het beste zou zijn:

Aop, vanuit daar naar een retourgeschikte versterker met 3 uitgangen
Afwerking is lastig.
Een meervoudige Opbouwbehuizing.
1vak voor aop.
1 leeg vak om de kabels terug te voeren in de wand en 1 vak voor utp.
 

BasRonin

  • #3
Hee bedankt voor je snelle bericht. Wat bedoel je met AOP? Ik ben niet heel technisch, als ik er op google krijg ik een zelfde soort ding te zien als waar de groene kabel nu in zit..

Ik wil het strak weggewerkt hebben. Ik heb volgens mij nog wel een retourgeschikte versterker van Techn***** liggen, maar daar kan weer geen internetkabel in.. hoe kan ik dit ooit wegwerken haha.

Bedoel je met die 'vakken' dan 3 verschillende doosjes?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
AOP = Abonnee Overname Punt. Dat is het punt van waar je als abonnee normaal gesproken verder mag met je eigen kabels
 

DSR9500

  • #5
Vond met vroeger met TV/radio handiger om alles gelijk in woonkamer te maken. Zo ook een 2e TV, dat had nog niemand.

Toen kwam internet over kabel en het je ineens een modem in de woonkamer.

Kijk eens onder je huis of je daar de groene kabel ook zit.
Zo is het mij ooit gelukt deze naar de meterkast te verleggen.
Daar een aop te maken, het modem te plaatsen en de verbindingen verder te verdelen.
 

BasRonin

  • #6
De groene kabel komt alleen uit op de 1e verdieping (onze woonkamer ivm drive in woning). Hij is nergens te vinden in de meterkast. Daarbij heb ik ook liever de modem in de woonkamer in verband met het anders wellicht slechte bereik door het sterke beton in onze woning. De groene kabel komt dus pas in beeld op de 1e verdieping, uit de muur. Ik heb even gekeken, maar ik heb dus dit ding (kabelversterker) nog liggen (ooit gebruikt in een andere woning): technetix-fra-752-n

Weet niet of ik hier wat aan heb in dit geval, want de uitgangen zijn allemaal vrouwtjes en de coax zijn ook vrouwtjes.

Wat vervelend zeg allemaal, ik wil gewoon een simpel opbouw doosje zodat alles weggewerkt is. Wat hier eerder geschetst werd, een meervoudige opbouw behuizing met 3 dozen erin vind ik ook prima. Maar ik weet niet goed welke AOP en welke versterker met 3 uitgangen weggewerkt kan worden in een doos en een meervoudige opbouw krijg ik ook nergens gevonden.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
Dat ding aan het einde van de groene kabel is het aop.
Je kan deze gewoon weer gebruiken.
 

BasRonin

  • #8
Ja ok thanks.. duidelijk, en een opbouw daarbij krijg ik ook wel gevonden, maar de opbouw voor een 3 uitgang zonder aparte stroomvoorziening krijg ik niet gevonden.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #9

BasRonin

  • #10
Ik heb je een persoonlijk bericht gestuurd headhunter.
 

BasRonin

  • #11
Zou ik ook kunnen kiezen voor deze opstelling:

AOP > driesplitter erop (https://www.coaxkabelwinkel.nl/product/splitter/braun-telecom-poa-03-upc/)

Dit allemaal inbouwen in een soort houten doos die in de plint doorgaat, op deze houten doos 2 opbouw TRAS1000

De driesplitter eerste split via kort coax kabeltje naar naar eerste opbouw tras en tweede split via kort coax kabeltje naar tweede opbouw tras. Derde split naar de coax die naar boven gaat (zie je niet door de houten ombouw).

Zo kan ik de 2 TRAS1000 opbouwers gebruiken voor de ZIGGO tuner en voor de modem, en is alles mooi weggewerkt!

Zou dit mogelijk zijn nu?
 

BasRonin

  • #12
Het is helemaal gelukt mensen!

Ik heb gekozen om de TRAS te vervangen voor een DIO inclusief een hele opbouwdoos,deze op de plint bevestigd met een speciale 3splitter (alles retourgeschikt uiteraard).
Signaal blijft perfect! Er is precies genoeg ruimte om de internetkabel en de coax van boven onder deze doos te laten doorlopen. Stukken beter dacht ik zo :)
Ik heb

 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #13
Ziet er netjes uit!

Ik heb het hier wat rigoureuzer aangepakt: in de meterkast zitten zowel het COAX-AOP als het glasvezelmodem. Een goede (dunne) coax en een UTP passen samen door een 19 mm loze leiding.

Voor de UTP heb ik een patchpaneel, en voor de COAX een splitter in de meterkast. En iedere kamer heeft een eigen inbouwdoos met gecombineerd UTP/COAX. De woonkamer zelfs meerdere...
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu