Probleem latex over stucwerk

Bert pit

  • #1
Mijn huis heeft in de oorlog deels onder (zee) water gestaan. 23 jaar geleden is de kamer gestuct met schuurwerk, en vervolgens met witte latex afgewerkt. Dit heeft nooit tot noemenswaardige vochtproblemen geleid. Op een enkel plekje na zit alles er nog goed op.

Vorig jaar hebben we de kamer opnieuw gewit met latex. Deze glom meer dan we hadden verwacht. Al snel ontstonden gele plekken boven de plint.... Ik denk ingesloten vocht.

Hoewel de kleursticker "mat" vermeldde, zagen we onlangs bij het opruimen dat de bus glans latex bevatte. Helaas hebben we deze bus weggegooid.

We staan nu voor de vraag wat we moeten doen. Ik denk namelijk dat de glimmende latex het vocht insluit, waardoor de gele plekken ontstaan.

Wat zijn mijn opties?

- verf eraf schuren? Dan maak ik ook de structuur van het geschuurde stucwerk defect.
- een sealer gebruiken? Sluit ik het vocht dan niet nog meer op?
- bestaat er een latex oplosser?


wie heeft de oplossing voor mij?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Eerst erachter komen waar het probleem zit.

Na zo lang verwacht je dat dat water echt wel uit de muur is. Mogelijk is er sprake van optrekkend vocht. Wat voor stenen zijn gebruikt? IJsselsteentjes?

Aan de andere kant, het heeft heel lang gezeten zonder problemen. Dan is condensatie ook niet uit te sluiten. Heb je een hygrometer? Wordt de woning goed geventileerd? Is de woning geisoleerd, gedeeltelijk opgeknapt?
 

Bert pit

  • #3
Het is goed mogelijk dat het optrekkend vocht is. Het zout is destijds zo goed mogelijk uit de muren gespoeld. Mijn conclusie is dat de matte verf het vocht beter doorliet dan de glimmende verf.
De plekken zitten boven de plint to circa 25 cm. Het is op die hoogte rode baksteen dubbel hard. De kamer wordt prima geventileerd niet geisoleerd.

Wat bedoel je met condenstatie? De plekken zitten ook op binnenmuren.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu