Probleem: latex van plafond gevallen

Brrron

  • #1
Hallo allen,

ik zit met een plafond probleem.
Plafond van woonkamer 1e keer met latex geverfd (met roller). Op sommige plaatsen dekte het echter niet helemaal naar mijn zin, dus nog maar een 2e keer erover heen dacht ik.

En toen begonnen de problemen... hele lappen vielen er af nadat ik een paar m² had gedaan. vervolgens de hele 1e laag latex (geen huismerk van de doe het zelf zaken) er maar afgehaald. Viel dus op zich reuze mee om dat hij zo makkelijk losliet als ik het plafond goed nat maakte.

Maar, nu zit ik dus met en nog te latexen plafond. Ik weet niet precies wat er nu op het plafond zat. Het is bobbelig en voelt erg poederig aan, je krijgt witten handen als je ze over het plafoind heen wrijft. Is dit zo'n spack plafond?. schoonmaken met water verminderd dat poederige niet echt. Heb er nu een paar blikken van die fixeer (het merk met die oranje verpakking) tegenaan gegooid maar, het blijft poederig aanvoelen en durf er nog geen latex overheen te smeren, valt dan vast gelijk weer er af.

Iemand enig idee wat er op zit en vooral... wat moet ik erop smeren om het weer netjes wit te krijgen? Ik heb van dat zelfde merk ook 'Renovatieverf' gezien, dit is meer voor poederende lagen, dunne lagen veegvast en witkalk en die kan zonder voorbehandeling wordne aangebracht zeggen ze. Maar ze hebben ook iets van Muurverf 2in1 Plafondverf een muurverf met ingebouwde voorstrijk die direct op zuigende ondergronden zoals plafonds met spack/spuitwerk kan
worden aangebracht.

maar.... wat heb ik voor plafond...en... wat is het beste om erop te smeren zonder dat het hele zooitje er weer net zo hard afkomt. Dat plafond heb ondertussen wel de nodige uurtjes en centjes gekost al....dus..... wie o wie kan mij helpen...

Bij voorbaat dank,

Ron
 

Mechas79

  • #2
Beste Ron,

Wat u moet doen met u plafon is impregneren en wachten tot deze zo mat mogelijk opdroogt (meestaal +- 2-4 uur), en vervolgens kunt u het witten met een vachtroller.
Het systeem van u plafon is mogelijk een zeer slechte spack wat overigens vaak genoeg voorkomt.
Veegvaste muurverf is niet aan te raden, deze zijn zeer water gevoelig waardoor de overschilderbaarheid van deze zeer lastig is. Het water van de volgende laag lost namelijk de eerste laag van de veegvaste verf op.
Voordelen van veegvaste muurverven is dat ze een lange opentijd hebben en dus lang erin kan werken en nog eens zeer mat opdrogen waardoor de kans op banen kleiner zijn maar de nadelen zijn echter de gigantische watergevoeligheid.
2 in 1 systemen werken ook niet altijd. Als u een zeer zuigende ondergrond heeft zal de impregneer eigenschap van deze systemen niet voldoende zijn. Vandaar dat het beter is om met een impregneermiddel voor te strijken en daarna witten.

Gr
 

Brrron

  • #3
Bedankt voor je reactie Mechas79...

Bedoel je impregneren met gewone voorstrijk voor latex? Daar heb ik al een deel mee gedaan maar dat voelt daarna nog steeds stoffig aan. Is dat dan een kwestie van nog een (paar) keer insmeren? Of bedoel je een ander product?

Groetjes Ron
 

Mechas79

  • #4
Impregneermiddelen heb je ook in verschillende kwaliteiten, inderdaad. De ene heeft een wat hogere bindendvermogen dan de andere.
Als het goed is, staat er op de tekst van u voorstrijk product waar het voor dient, zoals zuigende OD of poederige OD enz. Als u plafon na 1 laag van u voorstrijk (onverdund) nog poeder afgeeft of teveel inzuigt ( dit kunt u met water testen door een plantenspuit te gebruiken en kijken of het water snel droogt) kan je nog een 2 laag impregneer aanbrengen en deze iets verdunnen, vraag aan de leverancier tot hoeveel u kunt verdunnen met water. Het zal niet veel zijn want u zegt dat na 1 laag nog veel poeder afkomt dus de vaste stof van u voorstrijk zal zeer laag zijn, met water gaat u dit enkel meer verlagen maar als u het nu opnieuw puur aanbrengt loopt u de risico dat deze niet genoeg gaat intrekken en dus op uw plafon blijft “zweven
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #5
Wat voor plafond u heeft kan niemand vanaf deze plaats bepalen. Het feit dat het plafond na 2 x fixeren nog poeder afgeeft is een teken dat de fixeer dus geen bindend vermogen heeft, anders zou het niet meer afgeven.


Op een poederende ondergrond hecht niets. Plak een stuk tape op het plafond en trek dit er weer af. Zitten daar brokken van de ondergrond op dan moet u eerst met een plamuurmes de loszittende delen verwijderen. Daarna kunt u deze plekken opnieuw fixeren.

Als u met de achterkant van een plamuurmes tegen de plekken tikt en deze klinken hol, dan zit daar lucht achter. Dit zijn de plekken die u eerst moet afsteken met een plamuurmes.
 

Brrron

  • #6
Kees,

Het is niet zo dat er bepaalde plekken slecht zijn, hol klinken oid. Zodra ik me mijn hand eroverheen ga voelt het zegmaar stoffig aan en er blijft dan wat fijne poeder achter op mijn hand. Ik heb ook niet het idee dat ik met een stuk tape er hele schilfers of brokken mee af zou trekken, hooguit beetje fijn poeder. Het plafond zag er op zich goed uit, maar was vies en er zaten veel gaten in ivm rails die de vorige bewoners her en der haddan hangen, ook voor de verlichting. Ziet er uit als iets wat er op is gespoten, wat wat op zich verder wel netjes zat, niet met losse stukken.

Heb wel het idee dat het al wel wat minder is geworden met die fixeer (waar ik in oude woning overigens wel goede resultaten mee heb behaald, fixeerd volgens mij opzich wel goed). Misschien dat het hier veel meer intrekt nu en ik simpelweg nog een aantal maal moet smeren. Het plafond afsteken zie ik niet echt zitten, het is zo'n 35 m2 en dan moet hij daarna ook nog eens worden gladgemaakt. Het simpel insmeren van het plafond is op zich al een aardige rotklus, tis niet te doen zonder zelf fixeerloos te blijven :?
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #7
Hebt u het plafond gereinigd? Uit uw verhaal maak ik op dat u dar niet mee begonnen bent alvorens te gaan sauzen. Het kan dus ook ook omgevings- en boorstof ( ophangen gordijnrails - u geeft aan dat het bepaalde plekken zijn ) zijn.

U smeert dan op die plaatsen wel fixeer, maar dit hecht niet op de ondergrond. Na opdrogen kunt u dus weer gewoon witte handen krijgen als u eroverheen veegt.

Breng niet teveel fixeer aan, zodra er glimmende plekken verschijnen na opdrogen hebt u teveel aangebracht. Licht opschuren dan.
 

Mechas79

  • #8
Tja...witte handen krijg je enkel van de krijt die in het produkt verwerkt is van de plafon en niet van stof en gordijntjes(textil en menselijk stof)... :wink:
 

Brrron

  • #9
Het plafond was inderdaad eerst schoongemaakt voordat die 1e laag latex werd aangebracht. Had ik niet vermeld in eerste instantie :oops:.

En nee, het is geen boorstof, gordijntjesstof of huisstof :D op de plekken waar de rails van de lampen hadden gezeten leek de boel juist beter te hechten. Het is dus eigenlijk het hele plafond wat 'stoffig' aanvoelt.

Dus....

- Plafond nogmaals goed schoonmaken? (met ammonia of ander middel)
- Plafond nogmaals goed in de fixeer?
- (Plafond nogmaals goed in de fixeer? Zonder dat hij gaat glimmen)
- (Plafond nogmaals goed in de fixeer? Zonder dat hij gaat glimmen)
- Plafond nogmaals in de latex
- Hopen dat de 1e laag latex voldoende is

Het is ondertussen al een prijzig plafonnetje geworden... maar...wil het wel netjes hebben voordat ik er in trek natuurlijk.

Zitten er trouwens veel verschillen in de soorten/merken latex?
Is de F...a beter/slechter dan H....r? Of moet ik juist een bepaald soort hebben en maakt het merk neit zo veel uit?

Vanavond nog maar eens kijken wat ze allemaal bij de bouwmarkt hebben aan fixeer en latex, moet daar toch zijn voor mijn badkamerproject... je klust wat af zo :)

(iemand trouwens idee :idea: hoe ik de woning makkelijk op zijn kop kan zetten? met roller over de vloer gaat toch een stuk makkelijker dan boven je hoofd)
 

Mechas79

  • #10
Kijk in u PB
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #11
Reinigen kan nooit kwaad. Daarna goed laten drogen.

Als er geen stof-of poederresten ( plakbandproef ) op de tape zitten, dan kunt u gaan sauzen.

Er zit niet veel verschil in kwaliteit tussen de door u genoemde muurverven. Wel tussen deze en professionele.

U heeft echter al wat centjes uitgegeven. Er is wel een heel goede en gegarandeerde muurverf voor uw probleem, maar deze is alleen via de vakhandel te verkrijgen.

Gebruik een roller van 25 cm breed, verzadig deze goed met muurverf en duw zo min mogelijk tegen het plafond: laat de roller het werk doe en niet uw spierkracht.
 

Brrron

  • #12
Heren,

bedankt voor de reacties. Ik ga eerst even verder met mij badkamerproject en daarna komt dat plafond weer aan de beurt. Ik probeer het nog eens met schoonmaken en voorstrijken en dan de latex die ik nu heb staan en dan maar hopen dat het goed gaat... en anders... dan ga ik maar eens op jacht naar die vakhandelmuurverf van Kees.

Groetjes en bedankt,

Ron
 

Remsey

  • #13
Er zit witkalk op je plafond met een poeierende laag, die dien je eerst te fixeren met bijvoorbeeld flevopol te koop bij bouwmarkt. Dan latexen.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #14
De vraagsteller heeft al enige blikken fixeer weggesmeerd maar dat helpt dus niet. Er blijkt dan maar 1 ding over: afsteken / schuren.

Daar gaatie weer: poederende ondergronden kunt u fixeren. Als dit niet afdoende helpt ( en dat doet het volgens de vraagsteller niet ) dan moet de laag worden verwijderd.
 

Mechas79

  • #15
Nee hoor, volgens mij moet hij het nog proberen, hij laat het even liggen en gaat verder met de badkamer, voor zoveer ik kan lezen. :cool:
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #16
Dit was een reactie op het advies van Remsey.....niet op de vraagsteller.
 

Mechas79

  • #17
Excus.. :oops:
 

Brrron

  • #18
Heren, heren, geen geruzie om mijn plafond toch? :P

Er zitten inderdaad al enige blikken fixeer op zoals Kees de schilder schrijft. Ik heb echter wel gemeerkt dat delen die ik nu nogmaals had gedaan wel beter aanvoelden, dus... heb nog wel een beetje goede hoop dat het goedkomt. Maar ik leg de focus eerst weer even op mijn badkamer, die heeft even wat meer prioriteit, en daarna is plafond in de huiskamer weer aan de beurt (lekker vooruitzicht :roll:).

Dan pak ik nog even een paar delen plafond aan om ff nog een keertje voor te strijken, en dan mijn emmer latex er maar weer eens tegen aan gooien (dus Mechas79 had ook gelijk :wink:, ik ga weer verder met proberen). Pakt dat niet naar mijn zin uit.... dan moet het hele zaakje er maar af..... maar.... daar ga ik nog even niet over wakker liggen nu....
 

EGeen

  • #19
Even over het rollen boven uw hoofd => Neem een telescoopstok, je hebt overzicht en is minder vermoeiend.

Het schilderen: Na het fixeren kan er inderdaad een muurverf worden gebruikt die op moeilijkere ondergronden pakt. Een renovatiemuurverf(eventueel een synthetische) Pakt vaak beter en trekt soms wat meer in de ondergrond waardoor betere hechting ontstaat.
 

Brrron

  • #20
Zo, tussendoor toch het plafond nog gedaan...

voorgestreken tot ik het idee had dat het wel moest houden ... gewit....
na 1 keer ziet het er nu best netjes uit... gelukkig maar... ik durf er niet meer een 2e keer overheen te gaan na de vorige ervaring met dit plafond :?

Dank voor de tips in iedergeval allemaal
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu