Probleem aansluiten Bora Pura (inductieplaat)

FJVerhagen

  • #1
Goedenavond,

Enkele weken geleden heb ik een Bora Pura aangeschaft. Het lukt helaas niet om de Bora Pura op de juiste wijze aan te sluiten. Zowel de keukenleverancier als de producent wijst naar de elektricien. De elektricien komt er echter niet uit. Ook kom ik er zelf niet uit. Ik hoop dat iemand op dit forum mij kan helpen.

Probleem
Als de Bora wordt aangezet dan doen de twee linker inductievelden het niet. Beide inductievelden geven de foutmelding E 6 (knipperend). Ook de afzuiger doet het niet. Zowel de keukenleverancier als de producent geven aan dat het een probleem is van de energietoevoer. Dit zou niet goed voorbereid zijn door de elektricien (die wij hiervoor speciaal hebben ingeschakeld).

De elektricien zegt dat hij alles in orde heeft gemaakt om de Bora aan te kunnen sluiten. Wij hebben een 1-fase aansluiting, maar dit zou geen probleem zijn volgens de elektricien. Dit zou enkel tot het probleem kunnen leiden dat we kortsluiting krijgen als we alle apparaten in het huis tegelijkertijd aanzetten. De Bora zou het in ieder geval volledig kunnen doen, zo zei de elektricien. Hij zou de Bora via 2 groepen van 16A hebben aangesloten, waardoor dit mogelijk zou zijn. Hij zegt dat de reden dat de Bora het net doet, te maken heeft met dat de instellingen van de Bora niet juist zijn.

Inmiddels heeft de producent (op afstand) gekeken naar het probleem. De producent wijst erop dat het probleem zit in de meterkast waar een dubbele aardlek is aangesloten. Letterlijk is mij gemaild dat 'bij een 2 fase kookgroep de Tknop aardlek niet mag'. Ik heb gevraagd wat daar precies mee wordt bedoeld én nog belangrijker: hoe los ik dit op? Als reactie daarop werd ik weer terug naar de elektricien verwezen.

In alle eerlijkheid heb ik op dit moment weinig vertrouwen meer in onze elektricien. Ik wil graag zelf begrijpen wat het probleem is en hoe dit moet worden opgelost. Ik hoop dat iemand hier mij hierbij kan helpen. Alvast ontzettend bedankt voor jullie tijd!
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
Zou je wat meer informatie kunnen geven:

  • Het typenummer van je kookplaat
  • Foto van je groepenkast en je Perilexdoos, beiden met deksel verwijderd.
  • Foto van het aansluitschema van de kookplaat. (bevindt zich meestal aan de onderkant)
  • Foto's waarop te zien is hoe de Perilexstekker en het aansluitblok van de kookplaat zijn bedraad
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #3
Strict gezien hoort deze kookplaat helemaal niet te worden aangesloten op een kookgroep.

1650569308982.png


"Tweefasen" is namelijk wat anders dan 2x dezelfde fase. Op een kookgroep moet je behalve 2 fasegeleiders ook altijd 2 nulgeleiders aansluiten, een dergelijk schema is niet getekend. De kookplaat heeft wel 2 aparte nulklemmen waardoor deze in theorie misschien geschikt zou kunnen zijn voor een kookgroep, echter beschrijft de handleiding ook geen aansluiting waarbij de brug tussen 4 en 5 is verwijderd. Dat zou ik dus ook nooit willen doen.

De kookplaat hoort te worden aangesloten op een krachtgroep, daarvoor heb je ook een 3-fasen huisaansluiting nodig.

Maar ik vermoed zomaar dat je in deze discussie ook mensen gaat treffen die zeggen dat het wel prima kan door gewoon beide nuldraden bij elkaar te knopen, de fabrikant inclusief... Dit is niet hoe het hoort maar je zou wel verwachten dat het werkt.

Wat is een "Tknop aardlek"? Heb je misschien een foto bij het verhaal? Is dat zo'n gedrocht waarbij 2 smalle spanningsafhankelijke aardlekautomaten aan elkaar zijn geknutseld?

Ik zou in dat geval verwachten dat je probleem is: "1 van de automaten in de meterkast schakelt steeds uit". Maar daar hoor ik je niet over.
 

FJVerhagen

  • #4
Dank voor de snelle reactie. Ik heb hieronder een foto toegevoegd met een foto van onze meterkast, waarbij de 'Bora-expert' reageert dat de het aan die Tknop ligt, omdat dit 'niet mag'. In de reactie is ook te lezen dat ze verder geen uitleg daarbij kan geven..

Ter verduidelijking: het gaat om die twee rechter knoppen die geel zijn gearceerd door de medewerker van Bora (als je op de foto klikt wordt ie groter).

thumbnail_image0.jpg

Overigens is inderdaad niet het probleem dat één van de automaten in de meterkast uitschakelt. In de meterkast lijkt niets te gebeuren, enkel op de inductieplaat zelf sluit de helft zich direct automatisch af na het opstarten.
 

FJVerhagen

  • #5
Hierbij nog een betere foto van de meterkast.
Foto meterkast.jpg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
Heb je misschien een foto waarop de opdruk van het component leesbaar is?

Het lijkt op dit component:
4f6d8ba2-2b72-4f12-9230-0259c9a8c211.jpg

16505733006873666782313291288767_copy_810x1266.jpg

Maar dat slaat nergens op.
- Het is een busboardautomaat, dat zou betekenen dat deze aardlekautomaat is aangesloten achter de aardlekschakelaar.
- Het is helemaal geen kookgroep.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #7
Er staat trouwens ook "vaatwasser" onder geschreven. Ik vermoed dat de kookplaat helemaal niet op deze meest rechter groep is aangesloten.

Waar dan wel? Dat kunnen wij op afstand toch ook niet achterhalen. Een kookgroep kan ik in ieder geval niet ontdekken.

Misschien doe je er verstandig aan om een elektricien te zoeken waar je wel vertrouwen in hebt.
 

FJVerhagen

  • #8
Hierbij de foto’s met leesbare tekst. Voor de zekerheid ook de linkerkant meegepakt.

916C386D-E621-482D-AC99-CDB365ECE1FE.jpeg

Je reactie dat de reactie vanuit de Bora service nergens op slaat verbaast mij niets.. nadat ik vier keer per mail heb doorgevraagd om toelichting waarom dit niet ‘mag’ kreeg ik geen woord extra toelichting. Ik vrees dat deze dame er zelf ook niet veel van begrijpt. Fijn dat dit nu bevestigt lijkt te worden, zodat ik niet de nieuwe elektricien het bos in stuur met verkeerde instructies.

Ondertussen ben ik nog steeds op zoek naar iemand die kundig genoeg is om dit probleem op te lossen. Mocht er iemand op dit forum de juiste persoon kennen die (uiteraard tegen vergoeding) bereid is om naar Amsterdam te komen om hierbij te helpen, dan zou dat geweldig zijn. 1582705C-6930-40CC-A19F-39FBE92EC4E8.jpeg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #9
Als we nu de gehele groepenkast hebben gezien, heb je simpelweg geen kookgroep. Ik zie ook niets aan de kast wat de indruk geeft dat het in de afgelopen 15 jaar is uitgebreid.

En de plaat hoort dus op een krachtgroep, waar je een 3-fasen aansluiting voor nodig hebt.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu