Plug draait uit gat

srim95

  • #1
Beginnend klusser. Ik heb een poging gedaan plankdragers aan de muur te bevestigen aan een tegelwand in het washok. Eerst heb ik door de tegels geboord met een tegelboor en vervolgens verder geboord met een steenboor in de cellenbeton wand waar de tegels op zitten. Vervolgens de pluggen (Fischer duopower 5x25) in de muur getikt. Toen ik de plankdragers vast wilde schroeven, kwamen de pluggen langzaam uit de wand terwijl ze uitzetten. Resultaat: beschadigde tegels en plankdragers die niet goed vastzitten.

Wat is er niet goed gegaan? Komt dit doordat de plankdrager niet aansluit op de wand en er dus ruimte voor de plug is om uit de muur te draaien?

Kan ik dit oplossen door de huidige pluggen en schroeven te verwijderen en een nieuwe plug in het gat te stoppen en van die schroeven te gebruiken met glad gedeelte bij de kop van de schroef? (Weet de naam niet). Of moet ik andere plankdragers kopen?

PXL_20230410_145136299~2.jpg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Dikkere schroeven gebruiken, degene die je nu gebruikt hebt zijn te dun waardoor de plug niet goed uitzet. En pluggen 5 x25 zijn waarschijnlijk ook te klein. Meestal begint het voor mij bij 6 mm, en anders 8 mm.
 
  • Like
Waarderingen: BertPleizier en srim95

srim95

  • #3
Volgens de verpakking van de pluggen gebruik ik de juiste dikte schroeven (4x30). Lengte kan wel langer denk ik, want ik had geen rekening gehouden met de ruimte tussen het schroefgat en de muur.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #4
Schroeven zijn veel te kort . Ik zou voor minstens 4x60 gaan in jouw geval, dan zit er 5 cm schroef de muur in.

Al had ik het wat zwaarder uitgevoerd en inderdaad 6mm pluggen gepakt
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #5
Bij eigenlijk alle pluggen, maar zeker bij een duopower plug moet de schroef langer zijn dan de plug. De schroef gaat door het achterste stuk van de plug en trek dat deel naar voren om zo de plug in elkaar te trekken bij een muur waarbij dat nodig is.
Dus die 30mm schroef was prima bij een 25mm plug echter als jouw wantdrager 10mm dik is, dan heb je een 40mm schroef nodig.

Daarnaast is dit geen handige plankdrager om met pluggen en tegels te combineren.
Ik zou een dichte achterkant nemen, zodat er een groot contactoppervlak met de tegels is, zo trek je de plug er ook minder snel uit. Met een laag schildertape of een ander tape beschadigen de tegels ook minder snel.

Bedoel je deeldraad schroeven? Dat mag maar is niet nodig.
 
  • Like
Waarderingen: BertPleizier

De Bob

  • #6
Hallo
Even wat ringen erachter, of een latje in de ruimte over de lengte, en daar doorheen boren.
De pluggen worden nu simpel de muur uit getrokken, en niet tegen gehouden.
 
  • Like
Waarderingen: Jackd

srim95

  • #7
Het is gelukt! Vlakkere plankdragers gekocht en 6 mm pluggen gebruikt i.c.m. veel langere schroeven. Kan een olifant aan hangen!
PXL_20230412_051808217.jpg


Hartelijk dank voor de tips allemaal.
 
  • Like
Waarderingen: Freakie, De Bob, Walker en nog 3 andere personen

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu