Vaillant HR-Solide combiketel plotseling luidruchtig

Frito

  • #1
Onze combiketel (Vaillant HR-Solide) produceert de laatste dagen een vrij luide brom, maar alleen bij een warmwatervraag (kraan), dus niet wanneer die aanslaat voor c.v. Wel is deze week de cartridge van de Honeywell 3-wegklep vervangen. Kan daar een relatie mee zijn?

Alvast bedankt, Frito.
 

Arnoldmr2

  • #2
Bij sommige 3weg kleppen heeft de motor wat speling t.o.v. het huis waar deze opgeklikt is. Het meest eenvoudig is het om er twee stukjes rubber pakking op het huis te leggen en daarna de motor weer terug op te klikken.
 

Frito

  • #3
Jammer, maar kennelijk is er toch iets anders aan de hand. Heb de motor tijdens het branden van de ketel volledig losgemaakt van de 3-weg klep, maar het bromgeluid bleef! Heb de indruk dat het geluid ergens in of rondom het brandergedeelte wordt gegenereerd. Opvallend is, dat het defect allen optreedt bij warmwater vraag (kraan) en helemaal niet bij cv-verwarming.

Gr.Frito.
 

Arnoldmr2

  • #4
Waarschijnlijk is er dan iets mis met het gas-luchtmengsel, dit is zelf niet op te lossen maar moet door een installateur met meetapparatuur gecontroleerd en/of afgesteld worden.

Mijn advies is dus de vakman bellen.
 

Klaas34

  • #5
Als hij het alleen doet tijdens warmwatervraag, dan kan het de motor van de driewegklep zijn.

Doet hij het ook tijdens cv, dan de ventilator nakijken.
 

Ketelman

  • #6
Heb de motor tijdens het branden van de ketel volledig losgemaakt van de 3-weg klep, maar het bromgeluid bleef! Heb de indruk dat het geluid ergens in of rondom het brandergedeelte wordt gegenereerd.
Lezen :mrgreen:
 

Ketelpak

  • #7
Ik heb in het verleden wel eens gemerkt dat de luchttoevoerbuis niet goed gemonteerd is.
Of hij resoneert de afstelkraan links onder bij plaatwisselaar.
Succes
 

Klaas34

  • #8
Ketelman schreef:
Heb de motor tijdens het branden van de ketel volledig losgemaakt van de 3-weg klep, maar het bromgeluid bleef! Heb de indruk dat het geluid ergens in of rondom het brandergedeelte wordt gegenereerd.
Lezen :mrgreen:
Oke, zal het anders zeggen.
Haal de motor van de 3-wegklep. Trek daarna het stekkertje uit de motor van de 3-wegklep. Als het geluid dan voorbij is, ligt het aan de motor.

Probeer uit te vinden of het alleen tijdens cv of warmwater is. Kom je een heel stuk verder.
 

Ketelman

  • #9
Nogmaals lezen !
hij schrijft dat hij de motor als losgehaald heeft en hij schrijft dat het geluid alleen voorkomt bij tapwater.
Hij kan het inderdaad dubbel gaan proberen maar dat schiet ook niet op.....of doe jij wel alles dubbel? (behalve lezen dan)
 

Frito

  • #10
Bedankt voor de suggesties tot nu toe, maar ik heb de echte oorzaak nog steeds niet kunnen achterhalen!

Voor alle duidelijkheid:
1. Het (geluids-)probleem doet zich uitsluitend voor bij het verwarmen van tapwater;
2. Het is niet de motor van de 3-wegklep.

Vraag: wordt er voor de verwarming van tapwater "iets" (een motor/of pomp, of een ventilator) geactiveerd, die bij cv-verwarming passief blijft??
Want het geluid lijkt nog het meest op een aanlopende ventilator (o.i.d.). Tijdens het opwarmen van tapwater is het geluid ook niet constant, het zwelt aan en verdwijnt soms voor korte tijd helemaal.
 

MarcoDezicht

  • #11
Het kan zijn dat je binnen werk van je drieweg klep niet goed werkt .
Deze kan op een kier open staan en daar door het water er door heen persen .
 

W en d

  • #12
Bij de eerste modellen solides kwam het wel eens voor dat de platenwisselaar vervuild raakte en hierdoor veel lawaai ging maken. Ik denk dat dit bij jou aan de hand is.

Hier heeft vaillant een modificatie voor en wel een nieuwe aanvoerbuis richting platenwisselaar. Deze is gewoon bij vaillant te bestellen en volgens mij (maar weet niet zeker) gratis.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu