Plinten verstek zagen - onder breder dan boven

Slick_858

  • #1
Hallo.
Ik zit met het volgende probleem:
Ik heb plinten gekocht bij de bouwmarkt. Deze zijn onderaan iets breder dan bovenaan. Als ik ze keurig verstek zaag en ik zet ze in de hoek tegen elkaar aan dan kiert het enorm omdat ze onder dus breder zijn dan boven. Ik heb een goeie verstekbak, goeie zaag en werk heel precies maar toch krijg ik het op geen enkele manier mooi sluitend op elkaar. Wie kan me de gouden tip geven?
 

Kees61

  • #2
Je moet ze net zo in je verstekbakje zetten, als ze tegen de muur komen, dus even schuin. Achterkant van de plint tegen het bakje aan. Dan moet het goed gaan.
Je kunt de andere plint ook op zijn kop zagen, ook weer met de achterkant tegen het bakje aan, dan kan je die ook met je linkerhand vasthouden.
 

Slick_858

  • #3
Ik ben er inmiddels ook achter dat mijn huis taps toeloopt. wat een drama. Ben wel al lekker op weg nu maar ik denk toch dat ik straks hier en daar wat moet foetelen met wat kneedbaar hout o.i.d. Nou maar hopen dat er niet al teveel kleurverschil optreedt. Mahonie is niet de meest gemakkelijke kleur.
 

Kees61

  • #4
Inwendige hoeken moet je gewoon contramallen. Dus de ene plint tegen de andere. Je kunt het dan precies afschrijven waar je de tweede plint moet zagen en hoe schuin.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #5
Als je een verstekzaag hebt met een schaalverdeling dan kun je e.e.a ook gewoon instellen.
Meet eerst de hoek op met een zgn. zwaai (een winkelhaak waar je 1 poot van kunt verstellen).

Als je een luxe zwaai hebt kun je meteen de hoek aflezen, zo niet dan heb je vast van school nog wel ergens een geodriehoek liggen waar je de hoek mee op kunt meten

Als de hoek bijv. 82 graden is stel je de verstekzaak in op 41 graden en zaag je zo beide stukken af.
Deze zullen dan precies passen.
Ga je contramallen dan loop je het risico dat je een hoek te schuin maakt en dat je een stuk van een kopse kant van de plint blijft zien.

suc6

Gerrit Bakker
 

Kees61

  • #6
Gerrit, inwendige hoeken moet je contramallen.
Als je ze verstekt en je schroeft ze vast, dan trek je het verstek al open. En anders krimpen ze wel open.
Er is niks mis met inwendige hoeken tegen elkaar. Kijk maar in je eigen huis hoe het daar zit (als je het tenminste niet zelf gedaan hebt :-) )
Contramallen moet je goed afschrijven, dat is toch niet zo moeilijk? Plaats eerst de ene plint stijf in de hoek en leg de andere daar tegenaan en schrijf het af met een latje oid. Zo neem je exact de schuinte over en wat er verder nog weg moet.
Uitwendige hoeken verstek je natuurlijk wel.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #7
Ik heb ze allemaal met de verstekzaag gedaan en dat ging overal prima.
Vooral omdat je zwaai niet zo lang is vind ik dat je de hoek veel beter en nauwkeuriger op kunt meten dan door er een plint langs te houden.

Ga je met lange plinten werken en je muur loopt een beetje bol of hol (wat vooral in wat oudere huizen schering en inslag is) dan moet je die eerst overal goed tegen de muur drukken om de exacte lengte te kunnen bepalen en niet het risico te lopen dat je plint te kort wordt.

Plinten gewoon koud tegen elkaar vind ik maar prutswerk en ik zeg dan altijd "ze hadden zeker geen vakman in dienst of het moest zo goedkoop mogelijk" :mrgreen:

Ik heb zelf overal vrij dure ramin plinten welke blank gelakt zijn en dan is een keer verzagen toch vrij kostbaar want een beetje kit of plamuur in een te ruime naad is er dan niet bij.
Vandaar dat ik alles gewoon heb opgemeten en precies op maat heb gezaagd en dus zowel de binnenhoeken ials de buitenhoeken in verstek zijn gezaagd.

suc6

Gerrit Bakker
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu