Plinten verstek zagen mbv afkortzaag

Sake909

  • #1
Zeer binnenkort ga ik bezig met monteren van plinten in mijn woning. Ik heb plinten (met kabelgoot) laten maken van vurenhout (60x20) en inmiddels geschilderd. Nu moet ik alles op lengte en onder verstek zagen. Ben van plan dit met een afkortzaag te doen.

Helaas ben ik niet in het bezig van zo'n afkortzaag. Huren is een optie, maar vrij duur (50 a 60 euro per dag). Als ik zo'n zaag koop, waar moet ik op letten. Prijzen varieren van zo'n 50 tot 300 euro.
En wat voor zaagblad moet ik monteren voor het splinterloos en strak zagen?
 

Espaan

  • #2
Met de hand is geen optie? In combinatie met een verstekzaag dan natuurlijk.
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #3
Kan je niet gewoon een verstekbak en een handzaag gebruiken?
 

Espaan

  • #4
:D Zelfde idee...
 

Sake909

  • #5
Heb ik ook aan gedacht, maar de standaard verstekbakken kunnen alleen 45 of 90 graden zagen.

Dan moet ik dus een degelijke verstekbak hebben waarbij alle hoeken mogelijk zijn. Bestaan deze?
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #6
Misschien zelf maken?

PS. Wat voor vreemde hoeken heb jij dan in je huis? :?
 

Amdusias

  • #7
Als je een afkortzaag wilt kopen , moet er een blad in zitten met veel tanden , en die niet al te groot zijn .
Degene die niet al te duur zijn, zijn niet echt stabiel en wiebelen wat op de as waar je hem onder verstek mee kunt zetten... :?

Je hebt ook nog een verstekzaag maar dan handmatig, die kun je wel onder elk gewenste hoek zetten.

Een andere optie is inderdaad met een handzaag , en een zwaaihaak kun je vals verstek bepalen.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #8
Kijk ook even bij Plafondlijsten.

Daar zie je een hand-verstekzaag (ik denk dat Espaan en Amdusias die bedoelen) die je tegenwoordig voor zeer weinig geld kunt kopen, en daarmee onder vrijwel elke hoek kunt zagen.
Ideale dingen, zelfs de goedkopere zijn vrij nauwkeurig.
 

Sake909

  • #9
Ron321 schreef:
Misschien zelf maken?

PS. Wat voor vreemde hoeken heb jij dan in je huis? :?
De plinten die tegen elkaar komen moet ik onder 45 graden zagen. Echter, in mijn hele woning zijn er latjes tegen kozijnen gemonteerd die ook een hoek hebben. Diezelfde hoek zal ik ook een groot deel van mijn plinten moeten zagen omdat het anders niet mooi aansluit.

Btw, onderstaande verstekzaag heb ik in bezit en daarmee lukt het niet. De plint kan ik niet goed vastzetten en het zaagblad is te grof.

 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #10
De zaag die ik zelf heb, zelfde principe, heeft een veel hogere opstaande kant, daardoor veel betere steun om de plint tegenaan te zetten. Althans, voorzover vanaf het plaatje te beoordelen!

En hij heeft een redelijk fijne vertanding. Je kunt de bladen trouwens ook los kopen in verschillende vertandingen, maar meestal is een los blad duurder dan de hele zaag.

Ik heb er alle plinten bij mijn zoon mee gezaagd, en nog een heleboel dingen meer, o.a. plafondlijsten.

Blijkbaar bestaan deze zagen ook in diverse soorten...
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #11
Zet de plinten vast met een lijmtang op de zaag, met dit soort zagen is heel nauwkeurig te zagen maar dan wel met vastgezet hout.
 

Sake909

  • #12
De bouwmarkt verkoopt geen zaagbladen voor mijn verstekzaag, het zaagblad dat er nu in zit is te grof en te veel gebruikt. Als iemand weet waar ik deze zaagbladen kopen kan (en dan met een fijne vertanding), zou ik eventueel nog een poging kunnen wagen. Probleem is wel dat het dragende deel van deze verstekzaag vrij klein is en daardoor wordt het vrij lastig om de relatief lange plinten (3 a 4 meter) goed vast te zetten.

Tijdens een speurtocht kwam ik de volgende verstekzaag tegen (vario verstekbak), heeft iemand hier ervaring mee? Zo te zien kun je de plinten goed vastzetten en is in principe iedere handzaag te gebruiken.

 

H@ns

  • #13
Zweihaak en goeie kapzaag, scherp potlood, stevige (werkbank)klem /workmate of iets anders om je plint in te klemmen en dan met de hand zagen! Is echt de beste werkwijze. (soms moet het namelijk ook nog een tikkie onhaaks zijn voor juiste passing)
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #14
De oplossing van H@ns is de beste maar niet iedereen durft die aan, probeer het in elk geval.
Een zaag voor uw verstekzaag is bij een beetje ijzerwarenhandel te koop.
 

Sake909

  • #15
Bedankt voor de reacties.

Ik heb een goede en fijne handzaag gekocht waarmee ik het met de hand ga proberen. Mijn plinten heb ik voorzien van kabelgoot en een afgeronde bovenkant (gefreest), dus dat zal het aftekenen en zagen wel iets moeilijker maken.
 

H@ns

  • #16
Soms helpt het om een stukje hoekprofiel bij de hand te hebben. Deze kun je over de ronde hoek heen leggen zodat je het exacte hoekpunt kunt bepalen bij binnenhoeken.
(een handzaag is eigenlijk een schulpzaag dus voor het zagen in langsrichting, een kapzaag is meer bedoeld om af te korten, dus dwars op de vezel. Heeft met de snijhoek van de tanden te maken. Maar zo'n fijngetande zaag zal vermoedelijk wel een universeel snijhoek hebben)
 

Sake909

  • #17
Ik begrijp niet goed de bedoeling van het hoekprofiel, kun je dat misschien nog eens verduidelijken? Overigens, de plinten (60x20mm vurenlatjes) die ik heb laten maken zien er zo uit:




Zoals je ziet heb ik de boven/zijkant laten frezen om een ronding te krijgen. Dit maakt het iets lastiger aftekenen en zagen. Aan de onderzijde van de plint heb ik een 10x20mm kabelgoot laten wegzagen.

Voor de liefhebbers, dit is de handzaag die ik gekocht heb :)
Lijkt een beetje op een samuraizwaard :)




 

H@ns

  • #18
WhoW!! Een heuse Japanse trekzaag!! Daar kun je echt perfect mee zagen. De tanden staan niet op stoot zoals bij Europesche zagen maar op trek.
Dit betekent dat je altijd een strakke zaag hebt met een veel meer ergonomische zaagwijze. Even wennen aan het trekken i.p.v. duwen maar daar ben je snel achter!

Ik zie nu het probleem; de plinten zijn niet alleen afgerond maar ook nog verjongd naar boven toe...
Dat maakt aftekenen erg lastig ja! Een truc hiervoor is een lat die hoger is dan de plint tot halverwege inzagen in verstek. (eigenlijk maak je dus een halve verstekbak) Als je de plinten nu op de bovenzijde aftekent en daarna de lat er tegenaan klemt kun je de snede van de lat als geleiding gebruiken. Eenmaal halverwege kun je de lat weghalen en de plint doorzagen.
Let wel op dat (bij deze zaag) je hout gaat splinteren op de plek waar de zaag uit het hout komt, hou hiervoor dus de achterkant aan!

Wat misschien ook nog kan is de plint plat in een verstekbak leggen en zagen. Maar dan hou je het probleem van aftekenen.

Zelf een hulpmiddel maken is hier denk ik de enige mogelijkheid.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu