Muur te vochtig voor plaatsing plinten

cunro

  • #1
Goedenavond.

Recentelijk is er een pvc vloer gelijmd in onze (nieuwbouw)woning. Uit gemak gekozen om ook plinten plus montage af te nemen bij de vloerenboer. Tot onze verbazing is er op de dag van plaatsing verteld dat onze muren te vochtig zijn om de plinten te plaatsen dus dit was (nog) niet mogelijk, ze zouden over 4 weken wel terug komen. Zou volledig ons eigen risico zijn om ze te plaatsen maar 100% dat ze krom zouden trekken op korte termijn en dat het opnieuw moest gebeuren.

Woning is eind augustus opgeleverd en ondertussen is stucwerk + verf spuitwerk al meer dan 4 weken geleden afgerond zonder deze " vocht " problemen. Mijn vragen:
- Hoe aannemelijk is dit vocht probleem voor het plaatsen van plinten? Het kwam namelijk nogal wat dubieus over, deze partij kwam rond het middaguur en hadden vervolgens nog een klus.
- Mijn eigen vochtmeter slaat niet of nauwelijks uit op waarde (0,0% of 0,1%). Op de meter van de plinten zetter was het 20% op binnenmuur en 60% op buitenmuur wat dus te veel was. Kan het zijn dat mijn meter niet goed is?
- Ik ben voornemens om nu zelf de plinten te plaatsen, wat is nu het reële risico?

Ben benieuwd naar jullie kijk!
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #2
Even een zoekronde zegt dat 5 tot 12 procent normaal is. Bij meer dan 17% kans op schimmel.
Ik gok dat jouw meter iets anders meet dan de meter van de plinten zetter.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
cunro schreef:
Mijn eigen vochtmeter slaat niet of nauwelijks uit op waarde (0,0% of 0,1%). Op de meter van de plinten zetter was het 20% op binnenmuur en 60% op buitenmuur wat dus te veel was. Kan het zijn dat mijn meter niet goed is?
Ga je vocht meten krijg je een uitslag van het moment. Zeker in een nieuwbouwwoning deze zal toch goed geisoleerd zijn. Vocht is een samenspel van de temperatuur de luchtvochtigheid en de ventilatie in huis. Bij een woning welke pas is gebouwd zal dat allemaal in orde zijn.
Heb je nog meer waardes die van invloed zijn. Dus temperatuur en de luchtvochtigheid in huis.
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #4
Kun je op die meter van jou nog instellen welk materiaal je aan het meten bent?

De waarden die je geeft zijn niet realistisch voor een gestuukte muur. Dus of de instellingen zijn verkeerd, of de meter werkt niet goed.

Ik zou zorgen dat je pas begint nadat een meting aangeeft dat het vochtpercentage acceptabel is.
 

cunro

  • #5
Dank voor de reacties.

Betreft nieuwbouwwoning waar de vloerverwarming elke dag stabiel de kamers op 20 graden houdt. Ventilatie is in orde.

Hen een oude vochtmeter met 2 puntjes van Ferrex. Is instelbaar op materiaal en in de handleiding zijn de ranges wat bijzonder t.o.v. andere vochtmeters lijkt mij zo. Zie bijlage en hieronder.

Ik ga wel even voor een second opinion aangezien ik nog altijd geen goed gevoel heb bij de mannen die zijn langs geweest.
IMG-20231109-WA0002.jpg
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
cunro schreef:
Betreft nieuwbouwwoning waar de vloerverwarming elke dag stabiel de kamers op 20 graden houdt. Ventilatie is in orde.
De luchtvochtigheid in huis heb je daar geen getal van, deze is volgens mij de hoofdrolspeler.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu