Plinten monteren

Kluszussen

  • #1
Hoe kunnen we het beste plinten terug monteren? Ze zaten gespijkerd/gelijmd, maar iedere stalen nagel slaan we krom.
Het zijn hardhouten plinten van 6,5 hoog en 1,5 cm dik.

Omdat de plinten ook enigszins krom zijn, willen we ze vast gaan schroeven?

Nu de vragen:
Welke maat plug moeten we gebruiken
welke maat schroef hoort daar dan bij
Wat moet de afstand tussen de schroeven zijn
Op welke hoogte moet het gat geboord worden

Bedankt voor jullie hulp
 

Geus

  • #2
Kan op verschillende manieren. Mijn voorkeursmethode is alleen lijmen met een goede montagekit. Deze ruim opbrengen en twee tegenoverliggende plinten op spanning zetten door er een stel op maat gezaagde panlatten tussen te klemmen. Die panlaten zaag je net iets langer af dan de ruimte die je hebt tussen de plinten. Dan buig je ze wat krom zodat je ze tussen de plinten kan zetten. Beide plinten worden dan goed tegen de muur gedrukt.

Kan ook met slagpluggen. Dat zijn pluggen met schroef er al bij, die geschikt zijn om met een hamer aan te slaan. Dan boor je met een houtboor gaatjes in de plinten. Begin van het gat iets groter maken met een verzinkboor. Dan plint tegen de muur plaatsen en door de gaten met een steenboor gaten boren in de muur. Slagpluggen erin, aanslaan met een hamer en vastschroeven. Om de meter of zo een schroef moet voldoende zijn. Gaten gewoon op de helft van de hoogte boren.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Getver, je gaat toch geen plinten vastzetten met die lelijke slagpluggen ? :shock:

Als er behang of latex op de muur zit en de plinten krom zijn komen de plinten gegarandeerd weer los na verloop van tijd als ze met montagelijm vastgezet zijn.
De muur is hard zo te lezen, dat zal beton of een harde steen zijn, beide zijn geschikt om met kleine pluggen en schroeven de plint vast te zetten.
Met pluggen van 5 of 6 mm en daarbij passende schroeven gaat het prima.
Even uitproberen of u de schroefgaten moet verzinken, afhankelijk van de hardheid van het hout is dit soms niet nodig.
 

Geus

  • #4
Jan moet Geus weer even afzeiken, maar dat geeft niet, want dat is Geus zo langzamerhand wel gewend.

Die slagpluggen plaats je in gaatjes die je hebt verdiept met een verzinkboor en werk je weg met een 2k-reparatiepasta. Dus ze kunnen nog zo lelijk zijn, die zie je daarna toch niet meer.

Plakken met montagekit werkt inderdaad alleen als je een goed oppervlak hebt om tegen te plakken. Behang en ander los spul dus van te voren verwijderen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Ik ben niets aan het afzeiken, ik vind slagpluggen oerlelijk en veel te groot om plinten mee vast te zetten, mag dat niet ?
Stel dat de plinten gelakt zijn, dan heb je ze wel in het zicht zitten ?
 

Kacheltje

  • #6
Slagpluggen zijn er in vele maten en soorten, dus ook groot en klein.
Aangezien het plan is om de plinten te schroeven is dit wel de meest snelle methode.
Afwerken kan ook zoals Geus aangaf. Voorheen zaten ze immers al gespijkert en dan zal je ze hoogst waarschijnlijk toch al de beschadigingen moeten bijwerken lijkt me.

Kromme plinten enkel lijmen/kitten is door de spanning van de al kromme plinten niet echt een succes, die komt door de spanning zo weer van de vlakke muur voordat de kit of lijm droog is.
 

Geus

  • #7
Voordeel van de slagpluggen is dat je de gaatjes in de muur boort door de plint heen. Ze zitten dus altijd precies op de goede plek. Dit in tegenstelling tot het werken met normale pluggen. Dan zit er (zeker bij een harde muur) bijna altijd wel weer een gaatje net scheef.

Ik ga er vanuit dat als je een plint schroeft of spijkert, dat je de schroeven en spijkers wegwerkt. Misschien ben ik daar pietluttig in, maar zelfs kleine spijkertjes in het zicht kunnen mij storen. Dus of je dan een spijkertje of een slagplug weg moet werken, is in mijn optiek nagenoeg evenveel werk.

Ik heb goede ervaringen met het plakken van rechte plinten met kwalitatief goede montagekit op redelijk kromme, golvende muren. Daar zal ook wel wat spanning op staan, maar het zit nog steeds "muur"vast. Ondergrond: glasvezelbehang.
 

Kluszussen

  • #8
Bedankt voor de adviezen heren.
We hebben het hier over een hele bovenverdieping, dus dat wordt enorm veel werk :-(
Toch maar een mannetje voor laten komen volgende week, want dat wordt niets met ons haha.
Het zullen pluggen en schroeven worden op 30 cm afstand van elkaar.
 

Ronnie1971

  • #9
Hoezo enorm veel werk ?????????????????????????
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu