Plinten in een ronde hoek

GScherpenzeel

  • #1
Op het moment ben ik bezig met het vernieuwen van de plinten op de laminaatvloer in onze woonkamer. Nu zit er bij de overgang van de kamer naar de keuken een ronde muur.

Toen we het huis kochten had de eigenaar de ronding gemaakt door allemaal kleine stukjes aan elkaar te leggen en dat zag er nogal lelijk uit.

Vandaar mijn vraag hoe ik in onderstaande situatie het mooiste de plinten kan leggen? De onderste foto is een foto van de plint welke ik gebruik.





 

Pepjo

  • #2
Vervelend probleem! Iets wat recht is kan je niet rond maken zonder het te vervormen of in te zagen.
Suggestie : kijk eens of er in de tint van jouw plint geen plaatmaatmateriaal of vloerdelen te krijgen zijn. Die kan je dan zagen in de vorm die je nodig hebt.
 

Kees61

  • #3
Je zal zelf een plint moeten maken :-)
Je kunt latjes in de juiste bocht aan elkaar lijmen tot de juiste breedte. Hoe dik je die latjes maakt, hangt van de straal van de bocht af. Ik denk dat 3 a 5 mm wel lukt.
Na het lijmen kan je het van dikte schaven.

Als je die latjes van een deel hout zaagt en op dezelfde manier aan elkaar lijmt, als ze uit het hout gehaald zijn, dan krijg je het mooiste resultaat. Indien mogelijk, laat je de latjes nog even naschaven voordat je gaat lijmen, zodat je mooie, bijna onzichtbare lijmnaden krijgt.
 

Lance

  • #4
Ik ben het met Kees eens over de binnenbocht, de buitenbocht die kun je wel op de goede manier plaatsen maar zet deze vast met een koploos spijkertje (om de 10 cm) dat gaat zeker lukken.

De binnenbocht kun je ook op een mooie ronding krijgen maar dan moet je bij een bouwmarkt of parketzaak een massieve plint halen en deze over de lengte in strookjes zagen, deze nat (mag met lijm) maken en in de goede hoek duwen tot je de goede ronding hebt.

Schuren na droging en een lakje erover heen
 

Kees61

  • #5
Misschien wil Lance de bocht er wel aan spijkeren bij GScherpenzeel?
De plint op de foto ziet er uit als een latje dat plat op de vloer ligt.

Bij een buitenbocht staat er veel spanning op de uiteinden en die dreigen al snel los te komen, vooral als je het met een "spijkertje" vastzet. Bij een binnenbocht blijven de punten veel beter vastzitten omdat je een plint dan van binnen, tussen de uiteinden, goed kunt vastzetten. Die punten springen nooit los.

Maar iedereen moet zelf maar weten hoe hij of zij het doet.
Ik heb geschreven hoe ik het zou doen :-D
 

Torching Vark

  • #6
Ik heb een wild idee, en geen idee of het stevig genoeg is. Misschien dat iemand met deskundigheid hier een oordeel over kan velen.

Het grootste nadeel aan de methode van Kees is dat het veel tijd kost, en behoorlijk lastig is omdat de hoogte zo gering is. Als je dit toepast heb je eigenlijk wel een mal nodig. Dat bracht mij op het idee om uit volmateriaal de benodigde bochten te vrezen (contour en diepte) en die vervolgens te vullen met vloeibaarhout (wel even plastic tussen malhout en vulmiddel). Wachten tot het uitgehard is en de plint uit de mal halen en op de juiste kleur schilderen. Het enige wat je mist is de houtnerf, maar in zo'n kleine hoek... misschien kun je er nog fineer over plakken.

Als vloeibaar hout niet sterk genoeg is (te bros wellicht/waarschijnlijk) zou je epoxy kunnen nemen. Dat gaat wel goed. Zorg dan wel dat de mal goed is want epoxy nabewerken is heel slecht voor de gezondheid.
 

Kees61

  • #7
Het is maar wat je mooi vindt :-) en welke mogelijkheden je hebt om iets te maken.
Je kunt ook een schenkeltje uit een plaatje triplex zagen,
 

Lance

  • #8
Kijk KEES 61

Dat is het nu, ik ben al 15 jaar parketteur en kom dit regelmatig tegen.
Ten 2e ben ik hier niet om reklame voor mezelf te maken maar om mensen te adviseren.
Daarom is dit forum dacht ik
 

Kees61

  • #9
Hoi Lance,
Het is fijn dat er mensen met ervaring willen schrijven zonder meteen reclame te maken. Het is ook niet zo zinvol vind ik, want de mensen willen niet voor niets zelf klussen. We doen het allemaal voor de lol :D
Maar wat bedoel je met "dat is het nu" ?
 

Lance

  • #10
Hai kees

Het ging mij erom dat je begon met "mischien wil Lance dat plintje er wel aan spijkeren" dat is het enige.

Even goede collega's en een prettige zondag nog.
 

Kees61

  • #11
Oke Lance, nu begrijp ik jouw reactie beter :D
Ik moet me maar bij mijn eigen werk houden denk ik, en het plinten maken aan de vloerspecialist overlaten, want ik ben toch te duur in dat werk.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu