Plinten ellende door kieren en muren

Magepol

 • #1
Ik zit met een werk(je) waar ik behoorlijk tegenop zie. Wonen nu ruim een half jaar in nieuwbouwhuis en de plinten op de eerste verdieping is nog enige project dat gedaan moet worden.

Nou ben ik op dit vlak sowieso niet de handigste, maar er zijn enkele extra problemen:

- De muren zijn niet kaarsrecht
- Er zitten nogal wat lastige hoekjes ivm kozijnen die onmogelijk helemaal opgevuld lijken te kunnen worden door vele kleine stukjes die ook soms nog eens deels afgerond zijn (zie bijgevoegde foto)
- Het laminaat is door mijn lieve kameraden her en der te kort gelegd, waardoor het nog voor het kozijn ophoudt en dus niet zomaar een plint aan de muur bevestigd kan worden. Dan zou er namelijk nog een kier over blijven (zie andere bijgevoegde foto).


Hoe zouden jullie dit qua type plinten en soort bevestiging aanpakken als jullie hiermee worstelden? Ik denk zelf haast dat er geen andere optie is het een plakplint overal moet worden en dan een 'gewone' witte plint erboven. Ik zou het liever anders zien met zo min mogelijk plakplinten behalve rondom kozijnen en alleen (MFD-)plinten, maar vrees dat er geen andere oplossing is.

Mijn dank is groot!!!
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #2
  Laminaat leggen wordt nog wel eens onderschat :roll:

  Je ontkomt er niet aan om een bredere plint te gaan gebruiken. Misschien zelf maken van een stuk laminaat. En tegen de muur een mooie hoge plint om het af te maken.

  Bij houten kozijnen is het altijd het mooist het laminaat door te leggen onder het kozijn. Nu kan je oplossen door bijvoorbeeld alsnog het kozijn in te korten en een plaatje op het huidige laminaat te plakken.

  Als het laminaat nog verkrijgbaar is, kan je er ook voor kiezen een doosje bij te halen en (gedeeltelijk) opnieuw te leggen. Maar dan op de juiste manier.
   

  BertPleizier

  Vaste Beantwoorder
  • #3
  Dit laminaat is gelegd met de gedachte "beter te kort en te smal dan past het altijd".

  Wil je een mooi eindresultaat, kijk of je wat laminaat bij kunt kopen en vervang dan alle passtukken die niet passen (lees te klein / smal zijn).
   

  Magepol

  • #4
  Bedankt voor de tips!

  Ik zal kijken wat echt de kritieke punten zijn, dat wil zeggen: waar de kieren meer dan 2 centimeter zijn, zodat dit niet met een fatsoenlijke plint gedicht kan worden. Wellicht dat het me lukt om hier bijvoorbeeld een centimeter laminaat bij aan te bevestigen. Het klikt echter aan de zijkant, dus ik vrees dat dit lastig zal worden.

  De oplossing rondom de kozijnen is dus waarschijnlijk het beste om deze onderaan weg te zagen zodat er wat makkelijker enkele plakplinten onder gelegd kunnen worden. Dat is begrijpelijk eenvoudiger en mooier dan nu rondom de kozijnen met vele verspringingen te leggen.

  Het handigst en mooist was dan geweest om de kozijnen onderaan bij voorbaat te verwijderen en vervolgens het laminaat hieronder leggen zodat er überhaupt geen plint nodig was geweest als ik het goed begrijp.
   

  BertPleizier

  Vaste Beantwoorder
  • #5
  Nee: als je de kozijnen aan de binnenkant een cm inkort, dan schuif je hier het laminaat net onder. Plakplinten zijn dan in het geheel niet meer nodig bij de stijlen van kozijnen. De plakplinten leg je dan tot aan de kozijnen (dus alleen tegen de muren).

  Het mooiste resultaat krijg je als je het laminaat tegen de kozijnstijlen aanschuift en met de multitool over het laminaat in het kozijn "zaagt". Dan heb je precies de juiste hoogte. Niet te diep, het gaat er om dat het laminaat er net onder kan schuiven.

  Laminaat aanhelen (los stukje tegen een zaagsnede)zal niet gaan werken. Het zit niet aan elkaar vast en zal altijd los liggen (verschuiven, kier, enz.).

  Je laatste alinea begrijp ik niet: bedoel je dat de kozijnen al bij de bouw ingekort hadden moeten worden? Dat kan niet, want een kozijn zet je op de betonvloer neer en ga je daarna stellen. Als het kozijn los staat van de grond zou het moeten zweven.
   

  Magepol

  • #6
  Nee, niet met de bouw maar voordat begonnen werd met laminaat leggen. Wellicht dat het nog mogelijk is om de kozijnen in te zagen zodat inderdaad er nog wat laminaat onder gelegd kan worden, maar ik vrees dat hiervoor bijna al het laminaat eruit gehaald moet worden.

  Helaas is dat geen optie (meer), ik zal eens kijken wat de alternatieven zijn rondom de kozijnen. Denk alsnog iets inkorten en dan wellicht een plakplint of plaatje eronder want er tegenaan leggen wordt in elk geval lelijk.

  Ik denk uiteindelijk voor de normale muur dan een plakplint tegen de muur en hoge witte plint er boven of het extra stukje moet nog op een of andere manier goed bevestigd kunnen worden aan de naast liggen laminaatplank.
   

  BertPleizier

  Vaste Beantwoorder
  • #7
  Waarom is het laminaat weghalen geen optie meer? Geen tijd / zin, kamer(s) leeg moeten halen?

  De kozijnen alsnog inzagen zou ik nu niet meer doen. Als u het laminaat laat liggen, zou ik er plakplintjes tegen aan leggen. Met een plintenschaar knipt u deze eenvoudig in verstek.

  Hoe wilt u de door u gestelde optie van kozijnen inkorten en er alsnog wat onder schuiven voor elkaar krijgen als het laminaat blijft liggen?
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #8
  Door een pasplaatje laminaat erbovenop te leggen. De kier is immers te groot voor een plakplint. Is niet optimaal, maar minder werk dan het laminaat opnieuw leggen.
   

  Magepol

  • #9
  Zou je pasplaatje iets kunnen verduidelijken? Ik ken die term namelijk niet en weet zo ook niet hoe dit in de praktijk eruit zit.
   

  BertPleizier

  Vaste Beantwoorder
  • #10
  Waarschijnlijk wordt met een pasplaatje een strook laminaat bedoeld die je als plint gebruikt.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #11
  Stukje laminaat inderdaad. De zijkanten er ook even afsnijden. Is niet optimaal, want de zijkanten zijn niet afgewerkt, maar ik denk dat dit de snelste oplossing is die er nog redelijk netjes uitziet.

  Voorbeeld van zo'n passtukje rondom een spil van een trap.
   

  Magepol

  • #12
  Bedankt voor het plaatje, dat verduidelijkt een boel! Ik denk dat het dat wordt of plakplinten in de slaapkamers. Ik twijfel alleen nog of ik boven de plakplinten een hoge plint zal bevestigen (de plakplint is her en der namelijk sowieso wel nodig ivm te grote ruimte).

  Iemand hier nog een tip over of kan ik het beste eerst plakplinten leggen en dan kijken of de hoge plint nog gewenst is?
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu