Plat deel in schuin dak maken

Mischa72

 • #1
Beste mensen,

Mijn badkamer heeft op dit moment geen raam, maar dit is wel wenselijk. De andere huizen bij mij in de straat hebben wel een raam in de badkamer, maar door de ligging van de woning (woning ligt lager, maar de nok van de garage ligt gelijk met die van de buren) is er bij mijn huis te weinig ruimte voor een raam tussen het dak boven de bijkeuken en de dakrand van het hoofddak. Ik zal ter verduidelijking asap een foto proberen te plaatsen.
Nu dacht ik een deel van het dak van de bijkeuken vlak te maken, waardoor er ruimte ontstaat voor een raam in de badkamer, maar kan dit eigenlijk wel?

Groeten,
Mischa
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  • #2
  Plaats toch eerst maar eens een foto. Want uit je verhaal wordt ik in ieder geval niet veel wijzer...
   

  Mischa72

  • #3
  Ik kan helaas geen foto meer toevoegen aan het openingsbericht, dus dan maar hier.  In de foto aangegeven:
  Paars: de nieuwe daklijn, het deel van het dak naar de muur zou dan een klein plat dak worden.
  Rood: De locatie van het nieuwe raam

  Als verduidelijking een foto van de situatie bij de buren:


  Voor de maatvoering, tussen het schuine dak van de bijkeuken (dak op voorgrond) en de dakgoot van het hoofddak zitten bij mijn huis 7 steenlagen, bij de buren zijn dit er 11. Ik heb eerlijk gezegd geen idee of die 7 lagen (35-40cm??) misschien wel genoeg zou zijn voor een laag raam in te bouwen. De bedoeling is om daglicht en verse lucht van buiten in de badkamer te verkrijgen (in plaats van door ventilatiekanalen.

  Op de onderste foro is ook te zien dat de daklijn van de garage doorloopt, maar mijn huis 20-30cm lager ligt.

  Alvast gruwelijk bedankt voor het meedenken.
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #4
  Ik zou eens kijken of een dakvenster wel mogelijk is.
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #5
  Hoe lopen de balken van je dak verticaal of horizontaal. Of is er voor het dak een sandwichpaneel gebruikt waardoor en geen balken nodig zijn.
   

  Mischa72

  • #6
  @Jan: Een dakvenster is helaas niet mogelijk. Dat dak zit boven de bijkeuken. Het hoofddak eindigt op de zolder, dus ook vanuit daar geen lichtdoorvoer mogelijk.

  @Wgb: Ik zou het niet kunnen vertellen. Er zit een verlaagd plafond in de bijkeuken. Ik probeer hier morgen eens achter te komen. Op je vraag over de sandwichpanelen kan ik helaas geen antwoord geven. In de garage zie ik horizontale balken met daarop een soort spaanplaat geschroefd. Ik heb geen idee of daar nog isolatie op ligt of meteen de panlatten. Het huis is gebouwd in 1986, misschien zegt dat meer over de constructie?

  Ik heb gedacht om vanuit de zolder een lichttunnel door te boren voor daglicht, maar dan heb ik nog geen extra ventilatie.
   

  Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  • #7
  Gaat het enkel om daglicht? Denk dan eens aan een buis waar daglicht doorheen komt. "Zon" "buis", maar dan in het engels...
   

  Mischa72

  • #8
  Dat is de lichttunnel waar ik het over heb. Het gaat ook om ventilatie voor frisse buitenlucht.
   

  Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  • #9
  Voor verse lucht zou je een decentrale WTW-unit kunnen plaatsen.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #10
  Ventilatie van een badkamer doe je beter niet via een raam.

  Aanvoer van ventilatie doe je via de andere ruimtes in huis, afvoer doe je mechanisch via een ventilator. Die ventilator (centraalbox) kan als ik het zo lees prima op de zolder boven de badkamer.

  Op deze pagina vind je een PDF met meer nuttige info over ventilatie van je huis.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu