Isolatie deels plat, deels schuin dak

Kavermeer

  • #1
Mijn dak (huis van eind jaren 20) heeft de vorm van een zadeldak, met in het midden een plat deel. De hele zolder is momenteel ongeïsoleerd, en daar willen we uiteindelijk iets aan doen, omdat daar ook nog kamers worden gerealiseerd. De aanleiding om nu over isolatie na te denken is dat het platte dak aan vervanging toe is. Dit bestaat nu gewoon uit een houten draagconstructie met daarop de dakbedekking. Omdat ik meen dat bij een plat dak isolatie aan de buitenkant geadviseerd wordt, lijkt me dit het beste moment om dat te laten doen.

Mijn eerste vraag is: Is dat inderdaad de beste oplossing?

Vervolgens zit ik met de schuine delen van het dak. Deze zijn nu nog goed en daar wil ik dus liever niet direct wat aan doen. Later kan ik dan deze isoleren aan de binnenkant. Ik begreep dat dat, i.t.t. bij platte daken, geen problemen hoeft op te leveren.

Mijn tweede vraag is dan ook: Klopt het dat bij schuine daken aan de binnenkant isoleren probleemloos kan?

Tot slot kom ik dan op het punt van de aansluiting. Het platte dak is dan aan de buitenkant geïsoleerd, en het schuine deel aan de binnenkant. Over de aansluiting ben ik dan niet helemaal zeker.

De derde en laatste vraag: Krijg ik problemen bij de aansluiting van het aan de buitenzijde geïsoleerde platte dak, en de aan de binnenzijde geïsoleerde schuine delen?

Alvast bedankt voor de verhelderende inzichten!

Groet,
Koen
 

Fiesiekus

  • #2
Ja, ja en ja.

Dat laatste probleem lost u op door de isolatie een beetje te laten overlappen over (onder) het platte deel. Dan is alles geïsoleerd en een klein randje isolatie onder het platte deel zal niet direckt tot problemen leiden.
 

Kavermeer

  • #3
OK, da's duidelijk.

Inmiddels kwam ik via een vakman op het idee van thermo-reflective (hoe noem je dat in het Nederlands, warmtereflecterende?) folie, die maar 2 cm dik is en dus makkelijk(er) aan de buitenkant van een schuin dak kan worden geplaatst. Het voordeel is dan dat je 20 cm isolatie aan de binnenkant uitspaart.

Ik kan hier helaas weinig ervaringen over vinden. Wel zag ik op Engelse sites wat berichten dat het daar geen goedkeuring van een of ander overheidsorgaan heeft. Weet iemand hier meer van?
 

Chathanky

  • #4
Dat klopt, reflekterende folie heeft geen goedkeuring om toegepast te worden in de bouw omdat ze niet voldoen aan de keuringseisen.
Dit geldt ook in Nederland.
De twee partijen vliegen elkaar al jarenlang in de haren. De foliefabrikant beweerd dat 2 cm gelijk staat aan 20 cm minerale wol.
Als zij al in de clinch liggen laten wij het hier op het forum maar niet doen.
 

Kavermeer

  • #5
Het was ook niet mijn bedoeling een discussie hierover te openen, ik vroeg me gewoon af hoe de vork in de steel zat. Maar die goedkeuring, die is, neem ik aan, alleen nodig voor nieuwbouw? Of mag het sowieso niet worden toegepast zonder goedkeuring?

Isolatie van de schuine delen van mijn dak staat nog niet heel snel op het programma, dus wie weet zijn ze er tegen de tijd dat het wel aan de orde is inmiddels uit of het wel of niet goed werkt als isolatie.
 

Chathanky

  • #6
Als het gaat om een verbouwing die bouwvergunningsplichtig is moet het nieuwe deel voldoen aan de huidige eisen. Is het enkel naisoleren dan mag je zelf bepalen wat je gebruikt.

Houd er wel rekening mee dat de verwerkingsvoorschriften aan beide zijden van de folie een spouw van 2 cm vereist voor de beloofde isolerende werking.
Het direct aanbrengen in opgesloten toestand werkt de isolatie niet.
(direct contact is dus funest voor de werking van dit isolatiemateriaal)

Je komt dan op een benodigde ruimte van 6 cm om de folie op de juiste wijze aan te brengen.
 

Kavermeer

  • #7
Ik begrijp dat die 2 cm spouw nodig is; anders valt er weinig te reflecteren. In mijn geval heb ik, voor zover ik weet, geen vergunning nodig. Ik wil niets wijzigen, maar wel af van lekkages (van vocht en warmte) :-)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu