Plat dak van binnenuit opnieuw isoleren?

Almenaar

  • #1
Hallo allemaal,

Ik heb het forum urenlang afgestruind op info maar wordt tureluurs en heb toch geen antwoord gevonden dat van toepassing lijkt op onze situatie. Misschien kan iemand mij helpen bij het volgende:

Overigens heb ik gelezen dat van binnenuit isoleren niet de voorkeur heeft, maar dat kan bij ons, hier en nu, even niet anders. We moeten dus van binnenuit.

Huidige situatie:
Woonhuis van 50 jaar oud met een in 1984 uitgebouwde slaapkamer tot woon/slaapkamer. De uitbouw van 3x4 m heeft een plat dak afgedekt met bitumen van 2 jaar oud. De bitumen ligt op multiplex platen van 19 mm. Vanaf de binnenkant zit er achtereenvolgens:
schrootjesplafond, vloerbalken met daartussen groene steenwolplaten. De steenwol is 5 cm dik en aangebracht in 2 lagen, dus overal 10 cm, maar met veel kieren. Boven de steenwol en onder het multiplex is een luchtspouw van ongeveer 4-6 cm.

Vanwege muizenkeutels en omdat wij niet van een schrootjesplafond houden hebben we dit verwijderd. Een deel van de isolatie hebben we losgehaald en na reiniging weer teruggestopt. De isolatie zit nu tijdelijk vast met latjes. De isolatie en de balken zijn, voor zover zichtbaar, alle kurkdroog.

De woon/slaapkamer is nu permanente woonruimte en wordt gestookt met twee flinke radiatoren, gemiddelde temperatuur 19-20 graden. De uitbouw is voorzien van drie zijkanten, twee daarvan zijn raam en een deel is muur met de garage.

Nu de schroten eraf zijn voelen we vaak koude trek.

Nieuwe situatie:
Wij willen de koude trek elimineren en ook het plafond aftimmeren met gipsplaten.

Twee vragen:
1. Is het slim de bestaande 2x5 cm isolatie te vervangen voor 1x10 cm of zelfs 1x14 cm?
2. Is het nodig klimaatfolie aan de warme kant, direct tegen het steenwol toe te passen? Of kunnen we, omdat de houtconstructie klaarblijkelijk voldoende droog is, beter een dampdichte folie toepassen? Of zouden we helemaal geen folie nodig hebben omdat het ruim 25 jaar probleemloos zonder folie heeft gezeten?

Heeft iemand tips?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
De ruimte boven de isolatie en onder de dakvloer wordt met buitenlucht geventileerd. Die ventilatie is in orde omdat je geen sporen vocht hebt gezien. Das mooi.
Je voelt wel een koude trek, je begrijpt dat dit niet ideaal is. Je zou eens kunnen kijken hoe je de isolatie dusdanig kan optimaliseren waardoor er geen tocht voorbij de isolatie naar je plafond kan komen. De tocht, ventialtie buitenlucht, boven de isolatie moet je niets afsluiten.
Misschien is het haalbaar om tussen de balken en boven de isolatie een dampdoorlatende folie aan te brengen. Deze moet wel heel goed dampdoorlatend zijn, te zien is dat een standaard folie iets te kort schiet.
 

Almenaar

  • #3
Hallo Wgb,

Dank voor je reactie!

Toch nog een vraag: als ik dan de dampopen folie aanbreng, zet ik dan de 25 jaar oude 2x5 cm isolatie weer terug, of breng ik beter nieuwe isolatie aan? En als het nieuwe moet zijn, zou je dan 10 cm adviseren of 14? Bij 14 cm blijft er een luchtsleuf van ongeveer 1,5 cm over.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Let wel op met die dampopenfolie. Er zijn maar een paar merken die dat kunnen leveren.
Ik denk dat die folie de wind boven boven de isolatie houd en en niet door de isolatie gaat waaien waardoor de waarde van de isolatie beter wordt en je warmer komt te zitten.
Volgens mij kan je de oude glaswol gewoon gebruiken.

Geen idee of een luchtsleuf van 1,5 cm nog werkt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu