Plat dak isolatie - ventilatie

Bederhof

 • #1
Beste, een deel van ons huis heeft een plat dak dat van binnenuit is geisoleerd met +/- 6cm glaswol op het onderdak/plafond. Oftewel een koud dak. Tussen glaswol en dak zit dus nog een luchtspouw en die is geventileerd. Ik vind deze isolatie sterk onvoldoende, daarom wil ik bovenop het dak extra gaan isoleren, en er dus een warm dak van maken. Dakbedekking laat ik zitten want die is van PVC en nog maar 8 jaar oud (door vorige bewoner gedaan) en in prima staat. Dus wil ik er XPS platen bovenop leggen en daarover grind als ballast, want dat grind ligt er toch al. Qua hoogte tot de dakrand kan ik er 8cm XPS opleggen met een isolatiewaarde Rd van 2,75. Best aardig volgens mij. Mijn vraag is wat ik nu met de ventilatie van de dakspouw moet doen. Ik neem aan dat ik die dicht moet maken. Graag advies!
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  Dat zou met 80mm XPS net niet gaan 20 mm te weinig. Bij 100mm is je constructie veilig. Er mag geen buitenlucht boven de bestaande isolatie kunnen ventileren.
  Toevallig een dampremmende laag onder de isolatie en boven het plafond?

  Zoek eerst nog even naar antwoorden betreffende het omgekeerd dak. Ook daar zijn enkele zaken die je zeker in acht moet nemen.
  Een ervan, de laag grind moet zwaarder/hoger worden omdat anders de isolatie zou kunnen gaan drijven.

  Oja nog iets, je kan niet zomaar isolatie op de PVC dakbedekking leggen. Eerst moet een scheidingslaag worden aangebracht en vervolgens de isolatie. Polystyreen en PVC verdragen elkaar niet goed.
   

  Bederhof

  • #3
  Bedankt voor je reactie. OK, een scheidingslaag om XPS niet met PVC in contact te laten komen. Wat voor laag zou ik hiervoor kunnen gebruiken? En valt er iets zinnigs te zeggen over de hoogte van de grindlaag om drijven te voorkomen? Afwatering is op dit moment goed dus zou volgens mij geen probleem moeten zijn.

  Die van de 100mm snap ik niet helemaal, heeft dit met de R waarde te maken? Voor 100mm is echt niet voldoende hoogte beschikbaar helaas. Dat er geen buitenlucht boven de bestaande isolatie mag circuleren: dit gebeurt nu juist wel. Nee, er is geen dampremmende laag.

  Dus als ik het goed begrijp moet de dakspouwventilatie wel afgesloten worden, maar je brengt me aan het twijfelen over de 80mm vs 100mm die je noemde. Echt alternatieven heb ik volgens mij niet, behalve de volledige dakbedekking vervangen en met PIR gaan werken. Maar dat kan ik niet zelf en zal veeeeel duurder worden.
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #4
  Voor die scheidingslaag werd meestal een polyestervlies gebruikt. Even googlen voor de zekerheid.

  Bij 100 mm is de temperatuur onder de PVC net iets hoger.

  Bij 80 mm is de constructie tot rondom -3 goed. Voor een berekening wordt standaard -5 graden gebruikt.
  Temperatuur lager dan gaat er onder de PVC rondom de 97 gr/m2 condens vormen.
  Bij 100 kan je tot -5 en ontstaat er 35 gr/m2.
  Bij 110 dik kan je tot -7 dan ontstaat er ongeveer net zoveel condens als bij 80 dik.
  In hoeverre dit allemaal precies klopt is niet te voorspellen er zijn te veel zaken die voor mij onbekend zijn.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu