Plankenvloer isoleren

Cindy1980

  • #1
Hallo,

Ik heb een duplex gekocht in een oud gebouw het zijn dus nog overal plankenvloeren momenteel met linoleum op.
De garage ligt onder de woonkamer. Ik zou graag de vloer tss de garage en woonkamer isoleren en ervoor zorgen dat er geen autogassen doordringen tot de woonkamer.
Ik dit mogelijk en hoe begin ik eraan?
Een 2de vraagje kan ik kurk of parket/laminaat leggen ipv linoleum?

MVG
Cindy
 

Pepjo

  • #2
Ik zou het plafond van de garage isoleren, en niet alleen tegen de gassen maar ook thermisch.

Het makkelijkst is het om een lattenframe tegen je garageplafond aan te schroeven waartussen je de isolatie plaatst. Niet hier een folie tegenaan en werk het geheel met gipsplaten af, dan ben je klaar.

Vergeet niet eventueel electriciteitsbuizen in je plafond te leggen voor een lampje in de garage.
 

James.d

  • #3
Het maakt eigenlijk niet zoveel uit, maar je kunt misschien beter het (klimaat)folie tussen de balken en het lattenframe doen.

Dus: tussen de dikke balken, waar de houten vloer op rust, plaats je isolatiemateriaal. Bijvoorbeeld: glaswol. Als je dit iets breder snijdt dan de breedte tussen de balken, blijft het glaswol klem hangen tussen de dikke balken.

Dan hang je het folie even vast met punaises en plaats je de rachels = lattenframe. Houd in de gaten dat je de juiste zijde van het folie naar beneden doet.
In jouw geval is dit, denk ik,
dat de zijde die normaal de binnenzijde is,
nu de bovenzijde moet worden.

De binnenzijde laat namelijk wel lucht door naar buiten, maar niet de andere richting op en jij wilt die gassen buiten houden. Als je folie neemt van dat ene bekende merk (beginnend met een I) dan is de zijde waarop is geschreven, de zijde die lucht en vocht naar de andere kant doorlaat.

Dus als je onder je vloer staat, met glaswol tussen de balken en je kunt de tekst op het folie in spiegelbeeld lezen, zit het goed.

Daarna kun je gemakkelijk de gipsplaten erop schroeven. Wel zwarte gipsschroeven gebruiken.
 

James.d

  • #4
Wat voor jou helemaal top zou zijn, is al je het isolatiemateriaal zowel aan de boven- als aan de onderkant afdekt met folie.

Er is mij namelijk uitgelegd dat de luchtdichte eigenschap van (een zijde van) het folie er ook voor zorgt dat er geen deeltjes van het glaswol doorheen kunnen.

Normaal zit het folie tussen de leefruimte en het isolatiemateriaal, maar bij jou niet, dus misschien een idee? Zowel onder als boven folie.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu