Planken verdiepingsvloer luchtdicht maken en verven

Klusvrouwtje

  • #1
Hallo,

wij hebben sinds een half jaar een mooie jaren 30 woning. Nu hebben we boven op de eerste verdieping de planken verdiepingsvloer opgeschuurd en in de was gezet en deze gebruiken wij nu als vloer. Het zijn planken van ~10 cm breed met kieren van 1-4 mm daartussen. Heel mooi staat het, maar de buurvrouw heeft 10 katten en die geurtjes komen nu bij ons door de kieren van de vloer.... wanhopig word ik ervan. :cry:

Ik denk dat een oplossing is om er een vloer overheen te leggen met een isolerende laag daartussen maar dat willen we liever niet omdat we zo van de oude uitstraling van de vloer houden. Is het mogelijk de kieren te dichten (zonder de vloer eruit te halen) en vervolgens de hele vloer te schilderen? Heeft iemand tips of dit verstandig is?

Alvast bedankt
 

Fiesiekus

  • #2
Jawel, dat is prima te doen. De naden goed schoonzuigen en dan met een goede kit (ik denk aan acrylaat of (sterker) MS-polymeerkit) vullen en afstrijken; laten drogen en de hele handel overschilderen.

Misschien hebben anderen tips voor de soort kit? Er is tegenwoordig ook overschilderbare siliconenkit; heb ik goede ervaringen mee.
 

Klusvrouwtje

  • #3
Bedankt voor je reactie!

Ik heb ook wel eens gehoord dat door de werking van het hout de kit er misschien uitgedrukt kan worden. Nou vraag ik me af of dat echt zo is of valt dat wel mee? Zou je door vullen en afstrijken nog wel blijven zien dat het losse planken zijn (niet dat het een egale plaat wordt) of moet ik er dan gewoon niet teveel in doen :D
 

Fiesiekus

  • #4
Door werking kan het wel omhoog komen, ja. Het mooist is het als de kit daarom 'n beetje verdiept ligt.
 

Millew

  • #5
De kieren zijn ontstaan in de eerste jaren na de bouw. Daarna blijft de breedte vrijwel constant.
Zolang de luchtvochtigheid niet veel meer varieert dan de gebruikelijke schommelingen, zullen de kieren niet veel kleiner of groter worden.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #6
Je kan er toch ook een nieuwe vloer met oude uitstraling overheen leggen. Dat lijkt mij fraaier dan alle naden gaan dichtkitten, waardoor de uitstraling ook verandert. Bovendien zal je de was weer moeten verwijderen, voordat je eroverheen kunt schilderen.
 

Klusvrouwtje

  • #7
Ik zie in woonblaadjes ook vaak van die mooie geschilderde vloeren staan, zouden die dan niet gekit zijn (hoe werd dat vroeger in oude huizen gedaan?)
Heb ook wel eens van stopverf gehoord (ook om in oude huizen kou tegen te gaan die door de vloer optrekt). Bestaat dat nog? Of is kit een goed alternatief?

Bedankt alvast. Loop hier al maanden mee. Vind het moeilijk om een keuze te maken en mijn vriend wil liever geen nieuwe vloer (en ik ook liever niet).
 

Klusvrouwtje

  • #8
Zou alleen verven ook kunnen helpen (beetje dik in de kieren laten lopen?) het gaat echt om de geurtjes....
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #9
Bij een kennis ook gedaan. Contructievloer opgeschuurd en geschilderd, maar toch last van tocht en koude voeten. Laagje luchtdichte isolatie aangebracht, nieuwe planken erop getimmerd, in de lak gezet en precies dezelfde authentieke uitstraling maar dan zonder genoemde nadelen.
Als je wilt overschilderen zal eerst de was weer verwijderd moeten worden.
 

Millew

  • #10
Klusvrouwtje schreef:
Ik zie in woonblaadjes ook vaak van die mooie geschilderde vloeren staan, zouden die dan niet gekit zijn (hoe werd dat vroeger in oude huizen gedaan?)
Heb ook wel eens van stopverf gehoord (ook om in oude huizen kou tegen te gaan die door de vloer optrekt). Bestaat dat nog? Of is kit een goed alternatief?
Als het de bedoeling was om de vloer onbedekt te houden, werden die mooie houten vloeren vroeger (en als het goed is, nu ook nog) van goed voorbehandeld hout gemaakt. Daardoor werkt en krimpt het hout praktisch niet meer op het moment dat het werd/word verwerkt. Kieren dichtstoppen was/is dus niet nodig.

Stopverf bestaat nog wel. Maar op den duur wordt dat hard en gaat het verbrokkelen als gevolg van doorbuiging van de planken.
 

Fiesiekus

  • #11
Stopverf is voor deze toepassing echt inferieur t.o.v. kit. En, Millew, hout blijft werken, oud of niet. Alleen bij constante temperatuur en luchtvochtigheid kan je uitgaan van (vrijwel) geen werking.
 

Millew

  • #12
Ja, maar er is wel een gradatieverschil in werken.

Goed voorbehandeld hout is tegenwoordig zo schaars aan het worden, dat het normaal gevonden wordt, dat hout alle kanten opbuigt :lol:

En ik had er ook nog bij moeten zeggen dat die mooie oude houten vloeren ook werden gemaakt van geselecteerd hout en op een bepaalde manier uit de stam gezaagd.

Maar met deze discussie is TS niet gebaat.
 

Klusvrouwtje

  • #13
Heel erg bedankt voor jullie reacties!
Wat zouden jullie doen? Zouden jullie het aandurven om de kieren te dichten met kit en over te schilderen? Of zeggen jullie net als Sxnder een andere vloer er overheen? We wilden de kosten enigszins beperkt houden (alhoewel vloerverf natuurlijk ook niet goedkoop is) en houden erg van de plankenvloer uitstraling...
 

Millew

  • #14
Een nieuwe vloer kan altijd nog.
Ik zou het gewoon proberen met kit en verf.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #15
Een authentieke vloer en dan kit in de naden, ieder liefhebber van houten vloeren zou zich schamen :evil:
Haal de vloer eruit, plastic folie eronder en de vloer opnieuw leggen of de buurvrouw (laten) verplichten het plafond dicht te maken of beter voor de katten te zorgen.
Een goed verzorgde kat en omgeving stinkt niet.
 

Millew

  • #16
Als je toch vloerdelen weg gaat halen, kan je ook volstaan met een aantal delen langs de tussenmuur.
De stank komt hoogstwaarschijnlijk via de kieren naast de balkkoppen door de muur. Deze kieren dichtpurren en/of kitten, al naar gelang de breedte van de kier.
Een folie over de gehele vloer is dan niet meer nodig.
Zie ook dit topic:
Geurhinder sigarettenrook van buren (binnen in huis)

De buurvrouw aanspreken op haar gedrag is natuurlijk de meest voor de hand liggende suggestie, dat zal je zelf ook al wel hebben bedacht.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu