Plan voor binnenriolering. Iets over het hoofd gezien?

jaap-4321

  • #1
Goedemorgen!

Vanmorgen heb ik mijzelf geregistreerd bij dit forum, dus eerst even kort voorstellen. Mijn naam is Jaap en met mijn vrouw en 2 kinderen zijn we een mooi klusproject gestart. In Wijnaldum (Friesland) ben ik bezig met het opknappen van een oude boerderijschuur tot woning. Alles (van riolering, fundering tot aan nieuw rieten kap en ramen) moet worden gedaan. Ik hoop er over twee jaar met mijn gezin te kunnen wonen! De uitdaging is alles zelf doen (door de komende twee jaar minder te werken), tot op zekere hoogte natuurlijk. Ik hoop soms ook mee te kunnen snoepen van alle ervaring die op dit forum is verzameld.

Ik ben nu bezig met het plannen van de riolering. Het gaat om een gescheiden systeem, waar alleen het huishoudelijke water moet worden opgevangen. Hemelwater gaat naar de naastgelegen sloot. Het zou me wat houvast geven als iemand met meer ervaring in riolering dan ik, even kan kijken naar de tekening en onderstaande uitgangspunten, om te bepalen of ik iets over het hoofd heb gezien. Wat bouwbesluit betreft: ik heb me gehouden aan de uitgangspunten (bijv. aansluitingen, diameter, afstanden m.b.t. WC en ontspanningsleiding(en)).

De riolering komt onder de betonvloer/fundering te liggen (15cm dik) en zal in wit zand liggen.


Uitgangspunten:
  • Van begin tot eind is de riolering maximaal 15 meter lang. Het hoogste punt (van de verzamelleidingen) ligt 80cm onder de grond, het laagste punt 110cm. Ofwel: overal probeer ik een afschot van 1:50 (20mm/m) aan te houden.
  • Alle horizontale aansluiten/hoeken zijn 45 graden of minder.
  • Er zijn twee ontspanningsleidingen gepland. Één boven de standleiding die enkel een wasbak boven bedient (S) en één aan het eind van de binnenriolering (R).
  • Ik zal net buiten het huis een opening met schroefdop plaatsen om eventuele verstoppingen later te kunnen verhelpen.


Specifieke vragen:
  • Is de ontluchting/beluchting van de binnenriolering met deze twee ontspanningsleidingen (S en R) goed genoeg gewaarborgd?
  • Zit de binnenriolering onder de betonvloer voldoende 'vast' als het enkel in wit zand ligt, of moet er nog een andere manier van verankering plaatsvinden?


Bijlagen:
  • foto van plan (met letters voor segmenten).
  • technische uitwerking en uitleg per segment.

Ik hoor graag of er opmerkingen zijn of iemand antwoord kan geven op bovenstaande 'onzekerheden'. Ik zie nu dat de afbeelding niet met voldoende scherpte kan worden weergegeven. Als iets niet duidelijk is, dan verklaar ik de tekening graag nader.

tekening-plan-binnenriolering.jpg
 

Bijlagen

Laatst bewerkt:

Willem52

  • #2
Vind 2 cm/'m wel veel
 

jaap-4321

  • #3
Dag Willem, dankjewel voor je reactie. In mijn redenering is zoveel mogelijk afschot (tot natuurlijk de max volgens bouwbesluit) goed voor het doorstromen van de riolering, maar misschien heb ik dat wat overdreven. Waarom zou je minder afschot aanhouden?
 
Laatst bewerkt:

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #4
hoe diep zit de aansluiting naar het gemeente riool?
op de meeste plekken is dat ca. 500 a' 600 -maaiveld 1100 is erg diep
 

jaap-4321

  • #5
Dag Boertje, die vraag staat uit bij de gemeente. Iedere woning heeft een eigen pomp bij de straat, dus ik verwacht dat diepte geen issue zal zijn.

Denk je dat de twee ontspanningsleidingen (S bovenop de standleiding (75mm) en R aan het eind van de riolering (75mm)) voldoende zijn voor de ontluchting van het geheel?
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #6
je hebt een persriool met een pomp op eigen terrein?
dan kan je gewoon kijken waar de huidige aansluiting zit.


persoonlijk zou ik het riool zo hoog mogelijk houden dan kan je hem ook beter aan de vloer ophangen
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Zelf zou ik het systeem van twee ontstoppingspunten voorzien. Rechts op boven op en bij z op de tekening.
Wat is de diameter van de buis toilet naar het riool. Een buis met een kleine diameter zal snel vollopen en daardoor vacuüm zuigen met gevolg dat het syphon boven H wordt opengetrokken.
 

jaap-4321

  • #8
Dag Wgb, dank voor je reactie en voor de tip, ga ik doen.

Wat betreft diameter toilet naar verzamelleiding: 110mm. Hele 'hoofdverzamelleiding' Z is ook 110mm. Bij H zit bovenstrooms ook nog een ontluchtingsleiding naar het dak, dus ik neem aan dat die de eventuele drukschommelingen van toilet ook opvangt?
 

jaap-4321

  • #9
persoonlijk zou ik het riool zo hoog mogelijk houden dan kan je hem ook beter aan de vloer ophangen
Dank voor de tip. Ik kan nog 20cm hoger gaan zitten als ik met riolering start in de isolatie. Nog hoger gaat niet, omdat ik dan in de 15cm betonlaag zit. De riolering gaat straks in (onder) het witte zand liggen onder de plaatfundering en isolatie. Is ophangen aan de fundering dan nog nodig?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #10
jaap-4321 schreef:
dus ik neem aan dat die de eventuele drukschommelingen van toilet ook opvangt?
Dat kan alleen als buizen niet vol water staan.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #11
Ik zou de gehele leiding van voren tot achter 110 maken en met 110 naar buiten en daar een eindstuk op.
Een 75mm buis onder zo`n dikke zware beton vloer gaat toch door hangen.
Je zei ook dat Z 110 was anders had ik gezegd maak eerste stuk 125 en achterste stuk 110, voor deel is als je ooit wilt uit breiden is je riool er voor geschikt anders moeten de beton vloeren open.
 

jaap-4321

  • #12
Dag heren, op basis van de opmerkingen heb ik een nieuwe tekening. Overal wat verzamelleiding betreft 110mm, aan het begin 125mm naar buiten toe.

@Henk253 Zou deze riolering onder de plaatfundering in de grond kunnen liggen? Ik kan me voorstellen dat dit geen kant op kan toch? Ik stel deze vraag even, omdat je het hebt over 'doorzakken'.

1664973080085.jpg
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #13
je moet de buizen ophangen aan de vloer.
als je palen nodig hebt zakt de grond en dus ook het riool als dat niet is opgehangen
 

jaap-4321

  • #15
Dank Boertje, duidelijk!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu