Plafond van balkon duurzaam witten

Doornroos

 • #1
Het plafond van het balkon is een halfjaartje geleden met plafondverf voor vochtige ruimten behandeld, maar al snel verschenen er roestplekken door en ook gaat de verf bladderen. Nu krijg ik de kans om het vrijdag opnieuw te laten doen. Mij is voorstrijk aangeraden, maar ik twijfel. Ik wil het ditmaal goed laten doen, het liefst met een verf (in plaats van platen ertegen). Maar wat zal het vocht op dit buitenplafond efficiënt tegenhouden? Toch voorstrijk gevolgd door muurverf, al dan niet voor vochtige ruimten?

Ik zal heel blij zijn met goed advies. Vast bij voorbaat hartelijk dank. 

Sjaan Smit

 • #2
Is het een betonnen plaat dat plafond?? Betonverf blijft namelijk aardig goed zitten.....
 

Doornroos

 • #3
Ik twijfel. Ik denk wel beton, het is grijs in elk geval, als dat wat zegt. En het is de onderkant van een balkon, dus moet het toch wel iets als beton zijn zou ik denken. Betonverf is misschien wel een goede. In elk geval bedankt.
 

Sjaan Smit

 • #4
Denk wel dat het beton is want het is tenslotte gewoon een verdiepingsvloer...
 

Doornroos

 • #5
Ja dat is het. Betonverf klinkt wel als een supersimpele oplossing zeg!
 

Sjaan Smit

 • #6
:lol:
 

Millew

 • #7
Als het beton is en de roestvlekken komen uit het beton opzetten, dan zou ik toch eens iemand met verstand van zaken laten kijken naar de conditie van het betonwerk.
 

Doornroos

 • #8
Alleen helemaal vooraan, op de buitenste rand van ca. tien cm (zie tweede foto), komt roest door. Misschien is dit een ander materiaal, gevoelig voor roest. Deze rand is trouwens onlangs behandeld met hammerite, maar de roest komt er weer door.
 

Sjaan Smit

 • #9
Of komt die roest precies op de plekken waar dat hekje gemonteerd is...kan het niet helemaal goed zien op de foto....
 

Doornroos

 • #10
Nee, het hekje heeft er niets mee te maken, zag ik. Heb nog wat foto's gemaakt, waarvan hier de duidelijkste.

 

Millew

 • #11
Dat zal waarschijnlijk wel hetzelfde materiaal zijn, maar de buitenrand staat het meest bloot aan de weersinvloeden.
De roestvlekken kunnen worden veroorzaakt doordat de wapening in het beton is gaan roesten doordat de wapening niet diep genoeg in het beton zit.
Houdt het in ieder geval in de gaten. Als het erger wordt, dan toch maar even iemand er bij halen.

Het kan ook een stalen balk zijn, maar als die eenmaal aan het roesten is, houdt je dat op den duur ook niet tegen door de verf over de roest heen te schilderen.
 

Doornroos

 • #12
Oké bedankt Millew. Aan de voorkant zal inderdaad nogal wat water zitten/blijven staan, wat de roest veroorzaakt. Ik hoop niet dat het erger wordt of dat het snel weer door de nieuwe betonverf heen komt, maar ik houd het wel in de gaten. Bedankt.

Ik denk trouwens eigenlijk niet dat het een stalen balk is, want iets verder in het beton, meer naar het midden, zit ook één roestplek. Gelukkig maar één enkele.
 

Doornroos

 • #13
Nog even: stel dat het erger wordt, is dat dan een ernstig probleem? Ik bedoel, moet het hele balkon vervangen of zo? Of valt dat ook wel mee?
 

Millew

 • #14
Ik had de laatste foto nog niet gezien, maar het lijkt er sterk op dat het een rand van een stalen balk is, die is gaan roesten.
Als dat het geval is, dan kan deze het beste eerst worden ontroest, voordat er nieuwe verflagen overheen gaan.

Als de wapening in het beton is gaan roesten dan is dat moeilijker te herstellen. Eventueel moet de wapening dan worden blootgehakt en behandeld, waarna er een laag betonreparatiemortel overheen wordt aangebracht.
Als de betonschade een plaatselijk probleem is, dan hoeft het balkon er niet af.
Het repareren van betonschade is wel een specialistisch werkje en is niet makkelijk zelf te doen.
 

Doornroos

 • #15
Aha! Ik ga er dan het liefst vanuit dat het maar gewoon een stalen balk is die aan het roesten is. De roest zit ook wel voornamelijk netjes op een rijtje, helemaal vooraan. Maarrrr, ontroesten, hoe doe je dat? Er een of ander goedje over smeren?

Ik zie één plekje roest in het beton zelf zitten. Heb wat gelezen over betonrot, en volgens mij helpt het al een boel om er een goede betonverf over te smeren, om het proces als dat al begonnen is, te stagneren. Hoop ik... want betonrot kan ik missen als kiespijn :(
 

Millew

 • #16
Er is wel verf verkrijgbaar dat roest omzet in iets onschadelijks, maar ook dan moet de oude verf en losse roest eerst worden verwijderd voordat je dat er opsmeert.
Verf kan je er af halen met verfafbijt. De losse roest haal je weg met een staalborstel.
Het eenvoudigste gaat het met een haakse slijpmachine met een staalborstel er in. Daarmee haal je de verf en losse roest er in één keer mee af.

Je kan ook eerst eens met een verfkrabber aan de slag op de plekken waar de roest zit. Dan zie je gauw genoeg hoe erg de roest onder de verf verspreid zit en zie je ook meteen of het echt een stalen balk is of toch beton.
 

Doornroos

 • #17
Dankjewel Millew, ik ga er wat mee doen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #18
Ik denk dat je het aan de bovenkant van het balkon moet zoeken. Daar zou ik het waterdicht maken. :wink:
*wgb*
 

Doornroos

 • #19
Oké, dat zei mijn vorige klussendienst ook al. Had ie misschien toch gelijk...

Kan betonverf trouwens over de bestaande laag muurverf worden aangebracht, na ontvetten?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu