Gipsplaten plafond, stucadoren of structuurverven

Mjagers1982

  • #1
Beste mensen, ik heb de search goed gebruikt en kom daar dit topic tegen: https://www.klusidee.nl/Forum/topic/plafond-stucadoren-of-structuurverven.2859/
Even een quote van Kees:
het op de verkeerde manier gebruiken van gipsplaten in combinatie met stucwerk leidt na enige tijd tot scheuren (scheurtjes) in dat stucwerk
Ik ben klaar met het maken van het houten frame van mijn scheidingswanden, dus dacht ik het verlaagd plafond (met hout) in mekaar te gaan klussen. Kan iemand mij vertellen wat de beste manier is om een verlaagd plafond te maken? Ik heb tips gelezen als gipsplaten haaks op het rachelwerk enzo. Punt is alleen dat ik hoe dan ook geen scheuren wil krijgen, maar wel een strak plafond ;)

Wat is dus de goede manier van gebruik van gipsplaten icm stucwerk ;). Of kan ik sowieso beter structuurverven? Is denk ik belangrijk om vooral te weten ivm het feit of je de gipsplaten dicht tegen elkaar aan drukt of dat je 0.5cm open ruimte houdt voor beter houvast van het stucwerk...

Nog een ander vraagje, wat is beter, eerst de wanden bezetten met gipsplaten en DAN pas het rachelwerk maken tegen de houtenscheidingswand met gips erop aan, of eerst al het hout en dan overal de gipsplaten op?

Dank u allen! ;)
 

Mjpwillems

  • #2
Als je wil stucen kan een kind de was doen dan hang je regelwerk er in en dan gebruik je stuc platen geen gipsplaten ( zijn ook een soort gipsplaten maar geschikt om op, testucen) je houd en spelling tussen deze platen van 0,5 cm ( duim stok dikte )

met gipsplaten valt dat haakse wel mee je begint van uit 1 muur net 1,15 (als je platen het van 1,20 x..... je snijt langs de kanten de filler naad eraf ) en hangt het regelwerk omde 40 cm ( bij platen van 60 om de 30 )
en beginnen en daaarna komt het ergste als het niet kan moet je het latten , het filler het dicht smeren van de naden , eerst gaasband erin en dan afsmeren 2x en dan schuren finschen en na schuren klaar , en voor je je gaat verven even gaat voorstrijk middel erop en je ziet ook de naden niet meer


volgende vraag van je :

maak eerst de wanden af en sluit daarna het plafond er op aan ( maar zorg wel dat je de stroomleidingen al naar boven ge\bracht hebt van het licht punt )
suc6

grtz wimpie

( ik weet het het is makkelijk praten als je het iedere dag doet )
 

Mjagers1982

  • #3
Dank voor je antwoord, maar sorry, ik kan er niet heel erg veel aan vastknopen ;).

Wat bedoel je met die filler eraf snijden? Moet ik 5 cm van de rand afsnijden, waarom? Ik kan ze toch gewoon de met de afgeronde kant tegen de muur zetten?

Wat betreft volgorde wanden / plafond, bedoel je dat ik eerst de wanden moet beslaan met gips en daarna pas het rachelwerk voor het plafond moet doen, of wel al eerst het rachelwerk, dan het gips van de wand, en dan het gips van het plafond ;).

Even een opmerking, ik het nog nooit gestucadoord, maar eens moet de eerste keer zijn, dus ik ga het eerst proberen op een onbelangrijk wandje ;).
 

renehi

  • #4
Filler is de rand van de plaat waar je de vulmiddel insmeert. Als je die rand er vanaf snijd hoef je dat niet vullen. Het vullen van een naad is makkelijker als 2 platen tegen elkaar liggen dan een plafond-plaat die tegen een wand aanligt. Het is niet onmogelijk, maar het gaat gewoon sneller als je het randje eraf snijdt waardoor je de platen daar niet hoeft te vullen.

Eerst gewoon de wanden klaarmaken met plaat en al en dan pas plafond regelwerk en platen er tegenaan. Straks blijft je wandplaat nog haken achter het regelwerk van het plafond....

Op deze site staat ook nog wat info. Met plaatjes enzo. is altijd handig :D
 

Mjagers1982

  • #5
Dank je, als ik de stucplaten dus haaks op het regelwerk ( hout ) zet, beplak met gipsband, afvul met gipsplaatvuller, en vervolgens stucadoor (goudband?) dan krijg ik zeker geen scheuren? Dat vind ik namelijk wel heel belangrijk ;).

Hoeveel mm goudband moet er trouwens gemiddeld op een plafond om je het strak te krijgen?
 

Mjpwillems

  • #6
Als je de stucplaten gebruikt hoef je niet te filleren ( afsmeren ) wel band plakken en 0,5 cm spelling tussen de platen houden zodat je stuc werk er tussen kan krullen .

en als je die gips palten gebruikt voor je wandje zonder fillernaden alleen een af geschuinde kant hoef je hem ook niet af tesnijden voor info vraag in de winkel .
over die platen moet je verder kijken want daar werk ik niet mee (alleen met platen die fatsoenlijk kan afweren hier zitten geen filler kanten aan )
als je stuct gebruik stucplaten die zijn speciaal hier voor die 30 ( of 50 )x 200 daar kan je rechstreeks op stucen ( wel de naden met band plaken voor schuren te voorkomen , gewone gipsplaten moet je nog voor behandelen .

de meeste stucadoren zetten van 0,5 to 1cm dik op
 

Mjagers1982

  • #7
Wederom dank voor je antwoord, maar ik heb moeite je verhaal te volgen, vrij warrig allemaal ;). Ik zal even een stappenplan noemen wat ik nog moet doen, moeten jullie maar zeggen of ik het anders of in een andere volgorde moet doen ;).

1. Electriciteit klaar maken in wanden
2. Gipsplaten op de wand, ik heb rigips platen, deze:
afbeelding offline
Kan ik deze gewoon tegen mekaar aanschroeven, gipsband erop en vullen met gipsplaatvuller? Of moet dit anders, ik wil geen scheuren ;).
3. Rachelwerk plafond maken, latten van 22x50mm, om de 60 cm ondersteund door balkjes aan huidige plafond.
4. Haaks daarop de stucplaten, aan de randen van het plafond de filler eraf gesneden, bij de rest 0.5cm open ruimte.
5. Gipsband erop, en afvullen met gipsplaatvuller
6. Daarna alles stucadoren.

Mis ik iets?
 

Fiesiekus

  • #8
Volgens mpjwillems hoef je na het gazen van de stucplaten, dus geen nadenfiller toe te passen. Maar je kan dus direct erna stucadoren.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu