Plafond rachelwerk advies, wat voor latten?

Dennieboy96

  • #1
Goedenavond :),

over 4 weken krijgen wij de sleutel van ons huis en willen daar graag het plafond gaan verlagen. Nu zit ik online te kijken hoe ik dit het beste kan doen, maar je leest zoveel verschillende dingen erover. :P

Het is nu een plafond van beton, ik wil daar rachelwerk tegen aanmaken en het plafond 10cm laten zakken, zodat ik spotjes en atmos speakers erin kwijt kan. Ik ga het plafond niet stucen, wij willen dat gaan sausen.

Ik was van plan om gipsplaten van 9,5mm te gebruiken en 60 of 120cm breed, met de latten waar het gips tegen aan gaat om de 40cm hoh, en het deel wat tegen het plafond aan gaat om de 60cm. Hieronder heb ik een voorbeeld van de constructie die ik wilde gaan gebruiken:
rachelwerk.png


Wat zouden jullie gebruiken? Mijn voorkeur gaat uit naar 22x50 voor het deel wat tegen het plafond komt, en 22x32 voor het deel waar de gipsplaat tegen aankomt. Persoonlijk denk ik dat dit genoeg is maar ik twijfel altijd 600x overal over dus ben benieuwd wat andere vinden.

Is dat sterk genoeg of is 32x50 toch wel een stuk beter samen met de lat van 22x32.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #2
Dan moet je op zn minst de gipsplaten dwars op de latten zetten als ik het goed begrijp, want anders zijn de latten te smal. Maar waarom zou je niet de gebruikelijke maat 22 x 50 nemen in plaats van zo n iel latje?
 

Dennieboy96

  • #3
Heey Edwinnn,

Dit was gewoon mijn gedachten gang van dit werkt waarschijnlijk. Daarom de vraag hier of mensen er zeker van zijn of mijn gedachten in praktijk ook werken en sterk genoeg is of dat iemand een beter advies heeft :D.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #4
22x50 is inderdaad de standaard maat om regelwerk te maken. Ik zou daar niet zo snel van afwijken.
 

Sander 1972

  • #5
Wat voor spotjes ga je er in zetten, zou ze eerst kopen en even de inbouw diepte meten.
Meestal is dat 11 cm maar kan ook meer zijn.

en ik zou zelf de basis met een 2 en 3 (44x70) doen en wat ruimte tussen hout en plafon. Die kun je later vast zetten met een badhoekje. Zo kun je nog met het pvc ergens heen
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #6
hoe breed is de ruimte.
een los plafond van metalstuc heeft een grote meerwaarde qua geluid.


rachels 22*50 of zelfs 70 tenzij je alle schroeven wilt gaan aftekenen
hang de constructie aan de balken nu lijkt het net of je ze aan de oude rachels wilt hangen op je schets
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu