Plafond maken, hout of metaal?

Rob.akker

  • #1
Op de 2e verdieping van mijn woning wil ik een plafond maken, zodat de nokruimte als opslag kan worden gebruikt. De afmeting is ongeveer 230 x 300 cm. Plan is om de onderkant af te werken met gipsplaten, aan de bovenkant een dunne mdf plaat om gewicht te verdelen. Er zal ook een luik in moeten komen voor de toegang. Ik twijfel tussen een houten rachelwerk (welk type hout?) of een metalen rachelwerk (metal studs / aluminium u profielen?). Ik zou graag advies willen welk materiaal ik het beste kan gebruiken, alvast bedankt voor jullie input.
 

Klusserzoveel

  • #2
Zoals ik het lees is er dus nog niets? Dan zou ik gewoon een houten constructie maken met daaronder regelwerk van latten om de 30 cm (bij gipsplaatafwerking). Veel makkelijker te bewerken en goedkoper. Volgens mij dragen die metalen profielen ook niet echt iets en de constructie wordt best zwaar als je daarboven plaatwerk hebt liggen. Ik heb zelf gewoon balken tussen de gordingen geplaatst en vervolgens osb2 platen er op gelegd, onderkant gipsplaten tegenaan geschroefd en klaar.
 

Rob.akker

  • #3
Er is nu al een plafond, maar dat hangt scheef, is beschadigd en buigt door op sommige delen. Ik zal het dus moeten gaan vernieuwen. Ik ga stevige houten balken plaatsen met een houten regelwerk. Onderop gipsplaten, daarboven platen. Bedankt voor het advies.
 

Coen17st

  • #4
In mijn woning heb ik het regelwerk van hout gemaakt, vindt ik persoonlijk iets makkelijker te verwerken. De balken hingen ook door en zaten soms 1 a 2 centimeter verschillen. Ik heb de latten (regels) 44x50mm met afstandschroeven uitgeracheld. Ideaal je kunt op milimeters nauwkeurig je regels stellen dmv laser en/of waterpas.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Rob.akker schreef:
Op de 2e verdieping van mijn woning wil ik een plafond maken, zodat de nokruimte als opslag kan worden gebruikt. De afmeting is ongeveer 230 x 300 cm. Plan is om de onderkant af te werken met gipsplaten, aan de bovenkant een dunne mdf plaat om gewicht te verdelen. Er zal ook een luik in moeten komen voor de toegang. Ik twijfel tussen een houten rachelwerk (welk type hout?) of een metalen rachelwerk (metal studs / aluminium u profielen?).
Ik quote even om wat uit te leggen. Ik vraag me af of het verstandig is deze klus zelf te willen doen. Ik noem wat voorbeelden:

- Als je een opslagruimte maakt, noem je het een vloer, geen plafond.
- MDF is niet geschikt voor vloerplaten.
- Een vloer maak je niet van rachelwerk, maar van houten balken.
- Metal stut is niet geschikt als vloer.

Ik geef je het dringende advies om er iemand bij te halen met bouwkundige kennis.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu