Plafond geluidsisolatie. Vlokken én verlagen?

Kluswerken

  • #1
Ik woon in een oud benedenhuis (1910). Het lopen en praten van mijn bovenburen kan ik bijzonder goed horen. Het lopen klinkt als “boingk, boingk
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
Heeft iemand hier een oplossing voor ?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
Volgens mij zijn er wel een aantal berichten waar goede oplossingen zijn beschreven. Cellulose vlokken worden niet gebruikt, ik denk dat spul is nogal zwaar en je kan het niet ondersteunen zoals een plaat van wol.
De hele ruimte kan je met platen zo nauwkeurig mogelijk als je wil afwerken. Spuiten dat moet je afwachten. Spuiten is ook werk voor profs. Denk ik zomaar.
 

Bart vd Poel

  • #4
Beste,
de dekvloer Knauf Brio 18 is goed maar de cellulosevlokken ben ik zelf niet zo`n voorstander van omdat je nooit precies weet wat er nou bedekt is en wat niet.
Zelf zou ik het plafond met riet weghalen en een vrijhangd plafond terug brengen en dan isoleren met rockwool dit is warmte en geluid isolerend, je moet daarbij wel goed zorgen dat dit netjes aansluit overal en misschien zelfs dubbel isoleren.
suc6
 

Alaindeman

  • #5
Ik zou het stuc op riet niet weghalen.... Lekker laten zitten werkt enigsinds nog isolerend en wanneer je het verwijderd een abnormale puinhoop.

Als je toch 10 centimeter naar beneden kan waarom dan geen geluids isolerende platen en een verlaagd plafontje daaronder maken.

Je grote probleem is toch het geluid?

Groeten Alain
 

Kluswerken

  • #6
Bijna een jaar verder en nog geen doorbraak....

In mijn keuken heb ik inmiddels het stuc op riet weggehaald en vervangen door een vrijhangend plafond (incl 7cm dik steenwol, dubbele gipsplaten) maar het resultaat valt tegen: ik hoor bijna geen verschil.

Deze oplossing voor de woonkamer zie ik daarom niet direct zitten, zeker omdat deze kostbaar is. De woonkamer is een grotere ruimte, ik heb begrepen dat het verschil daar wel duidelijker merkbaar zal moeten zijn dan in een relatief kleine ruimte als een keuken.


Omdat ik op het moment nogsteeds wegdreun door het lopen van de bovenburen blijft het plan om de ruimte tussen het stuc op riet te vullen met cellulosevlokken en betere vloerbedekking bij de bovenburen te leggen. Mocht dat niet afdoende helpen, dan het stuc op riet incl. vlokken te laten zitten en daaronder als extra een vrijhangend plafond te plaatsen.

Wellicht dat iemand nog input heeft voor het volgende:
- Hoe moet de vloerbedekking (tapijt of laminaat) op de Knauf vloer van de bovenburen gelegd worden? Vastgelijmd? Met of zonder ondervloer?
- Wat voor vloerbedekking bij de bovenburen zal (relatief) goed contactgeluid-isolerend helpen.
- Heeft iemand extra inzichten m.b.t. het plaatsen van een vrijhangend plafond onder de bestaande stuc op riet constructie (tussen het stuc op riet en de bovenburen: cellulosevlokken). Dit zou wellicht extra resonantie op kunnen leveren (geen massa-veer-massa, hoewel ik daar nog niet veel van begrijp). Is dat inderdaad zo?

Heeft iemand nog een ander idee?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Contactgeluid kan je eigenlijk alleen bij de bron aanpakken.

Voor de rest is het wellicht zinvol een expert een advies uit te laten brengen. Die kan ter plekke kijken, en je oplossing in de keuken checken.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
Massa veer massa. Wat ik ervan begrijp. Iets wat zwaar is krijg je lastig in beweging is het in beweging dan wordt het iets afgeremd door de veer. Vervolgens moet de veer weer iets wat massa heeft in beweging zetten.

Waar ik aan denk. Kan je tussen de bestaande balklaag, aan de muren bevestigd, een balklaag aanbrengen. Deze balken voldoende sterk om het gewicht van het plafond en de isolatie materialen te dragen. Omdat je de balken tussen de bestaande balken aanbrengt win je iets in hoogte.
Op die nieuwe balken, muur tot muur, leg je een dikke zware steenwolplaten. Vervolgens, misschien, een of twee lagen gipsplaat.
Het voordeel lijkt mij tussen de muren bevestigd geen geluid van de vloer in jouw plafond constructie.
De vloer boven (massa) moet nu via de steenwol het raggelwerk (veer) en de gipsplaten in beweging krijgen. (massa)
 

Bernhard

  • #9
Het oude plafond van stucwerk op riet heeft een hoog gewicht. Het plafond heeft daarmee enige geluidsreductie voor de overspraak.
Het is dus goed om het oude plafond niet te verwijderen.
Een verlaagd plafond met daarop een geluidsisolatie geeft dan een nog een extra verbetering om de overspraak te reduceren. Doorvoeringen van leidingen moeten extra geïsoleerd worden.
Bij de buren moet het geluid van het lopen gereduceerd worden. Dat kan door een laag akoestische vloerisolatie aan te brengen. Bij de vloer moet ook randisolatie worden aangebracht.


mvgr bernhard
 

Evandendoel

  • #10
Dit onderwerp is inmiddels vijf jaar oud, maar ik ben benieuwd wat er uiteindelijk gekozen is en of het heeft geholpen? Ik zit op precies hetzelfde probleem en had precies dezelfde oplossing voor ogen, maar twijfel nu.... anders wordt het toch weer verhuizen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu