Plafond contactdoos met heel veel draden

LianneF

  • #1
Hallo,

Wij hebben een contactdoos in het plafond zitten van ons nieuwe huis. Nu wilde ik hier de lamp aan hangen, maar nu blijken er ik weet niet hoeveel draden in te zitten. Er zitten wel 5 afgedopte kluwen in. 1kluwe bevat 7 blauwe draden, 1 bevat 1 zwarte, 1 bevat 3 zwarte, 1 bevat 2 geel groene aardedraden en de laatste bevat 5 bruine draden. Zie foto’s. Wat moet ik met al die draden? Op welke moet ik de lamp aansluiten en wat moet ik met de rest doen? Ik hoop dat iemand me kan helpen!

Heel erg bedankt!

A4A1008C-D9CF-4786-ABEC-CCB730CA7020.jpeg 6B3915BD-B84C-4307-B6E3-515D03797985.jpeg 58BF9CA7-184D-41ED-81BE-A56AF21170B8.jpeg
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Je moet een los stukje blauwe draad bij de andere blauwe draden steken. Als dat niet past dan de lasklem vervangen door een grotere.

En dan heb je nog een zwarte draad nodig. Ik gok die draad die in zijn eentje in een lasklem zit.

Mocht de lamp ook een aansluiting voor aarde hebben dan moet je ook nog een los stukje geelgroene draad in die klem met andere geelgroene draden steken en die op de lamp aansluiten.
 

LianneF

  • #3
Je bedoelt gewoon de zwarte, blauwe en aardedraad van de lamp erbij steken in de open plekjes in die doppen? Maar dan zitten ze niet heel goed vast toch?

7CD641A8-D407-4990-AFB5-6FB92B4EDBCC.jpeg DC3A892D-01A9-4DF9-B671-2BA8B3CAAC68.jpeg C2ADE36C-E78F-4FFD-966D-555842357AC6.jpeg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Je trekt een draad echt niet zomaar uit een lasklem. Uiteraard wel voldoende lengte afstrippen (meestal 11 mm).

En zorg dat je spanningsloos werkt!
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #5
Wel de juiste draad gebruiken. In deze klemmen gaat VD installatiedraad van 1,5mm² of 2,5mm². Je moet natuurlijk niet proberen het aansluitsnoertje van het armatuur in die lasklem te frotten.
 

LianneF

  • #6
Ik wil deze contactdoos gebruiken als voeding voor de plafondlamp. De plafondlamp moet boven de tafel komen, die een stuk verderop staat. Als oplossing hiervoor wilde ik een strijkijzersnoer met een mooi printje aansluiten op de contactdoos en dan dit strijkijzersnoer weer op de lamp. Maar nu heb ik geen idee meer of ik dit wel kan doen en hoe ik dit kan doen?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #7
Als je snoer in deze klemmen wilt aansluiten dan moet je de klemmen vervangen door lasklemmen met hendeltjes. Daar kan ook soepele draad in.
 

LianneF

  • #8
Dus bij de zwarte, blauwe en groen gele haal ik deze lasdoppen eraf en die vervang ik door lasdoppen met hendeltjes. Daar steek ik dan de draden van het strijkijzersnoer bij in?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #9
Ik zou gewoon doen zoals @Vonken_trekker in de eerste reactie schreef: een stukje blauwe draad en eventueel groen/gele draad in de desbetreffende klemmen erbij steken. Wel de juiste draad nemen dus, dan zit dat prima vast.

Vervolgens sluit je op die stukjes draad je snoer aan, met klemmen of kroonstenen naar keuze, net hoe je dat gewend bent.

De klemmen met hendel voor soepele draad gaan maar tot 5 draden, je kunt dus niet 1 op 1 de huidige 8-voudige klemmen uitwisselen.

Voor de beeldvorming: boven al jouw lichtpunten ziet het er zo uit he. Alleen zitten die korte stukjes draad er waarschijnlijk in de meeste gevallen al. En de lasklemmen zie je misschien niet als de centraaldoos netjes is dichtgemaakt met een dekseltje.

Als je het netjes doet zet je die er ook meteen even tussen:
123 (4).jpeg

Krijg je de kroonsteen zelfs meteen erbij.
 
Laatst bewerkt:

LianneF

  • #10
Maar een flexibele draad (die in een strijkijzersnoer zit en die ik er op aan wil sluiten), mag/kan je toch niet in deze soort lasklemmen doen?
 

LianneF

  • #11
Ooh jullie bedoelen dat ik een los stuk draad bij de andere draden steek en dan op dat losse stuk met een kroonsteentje m’n strijkijzersnoer aansluit?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #12
Ja inderdaad
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #13
Exact. Hetzelfde soort draad wat nu in de klemmen zit moet je een stukje van hebben.
 

LianneF

  • #14
En waarom kan je niet gewoon 1 draad uit de lasklem halen en daar je kroonsteentje en strijkijzersnoer op aansluiten?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #15
Omdat je dan ergens anders geen stroom meer hebt.
 

LianneF

  • #16
Ok dank, ik ga het zo doen als jullie zeggen. Ontzettend bedankt!
 

LianneF

  • #17
De ene losse draad die alleen in een lasklem zit is degene die verbonden is met de schakelaar op de muur. Kan ik deze zwarte draad dan niet rechtstreeks met een kroonsteentje verbinden met de bruine draad van het strijkijzersnoer? Of moet ik toch een stukje zwarte draad naast deze zwarte draad in de lasklem steken en dit stukje middels een kroonsteentje verbinden met de bruine draad van het strijkijzersnoer? De blauwe draad en de aardedraad van het strijkijzersnoer moet ik sowieso verbinden door een kort stukje draad bij de andere draden in de lasklem te steken en op dit uitstekende stukje draad dan een kroonsteentje en dat verbinden met het strijkijzersnoer? Just checking:)
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #18
De zwarte draad kun je inderdaad rechtstreeks op de kroonsteen aansluiten.
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #19
Hier kan direct een een kroonsteentje op zonder de lasklem.
 

LianneF

  • #20
Raden jullie het aan om om de vrijgemaakte draden van de hanglamp (wat dus allemaal minuscule losse koperdraadjes zijn) kabelschoentjes te doen? Of gewoon beetje om elkaar heen draaien en zo in het kroonsteentje doen?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu