Plafond badkamer in dakkapel met pvc dakbedekking? Wel of niet dicht met folie?

CKruijff

  • #1
Hoi! Ik wil in een deel van mijn dakkapel een badkamer realiseren. Op het platte dak zit nu pvc. Daaronder isolatie pirplaat, daaronder underlayment en tenslotte de draagbalken.

De wanden van de dakkapel zijn opgebouwd uit (vanaf de buitenkant) gepotdekseld, damp open dakfolie, osb platen en houten staanders daar tussen zit glaswol. Daarop komt straks een damprem, daarna osb, groene gipsplaat en deze wordt tenslotte getegeld.

De vraag is nu of ik op het plafond ook eerst een damprem moet zetten? Maar dan sluit ik de boel af zodat vocht er ook niet uit kan. Of is een dampdichte primer raadzaam op de underlayment en de balken? Of gewoon “ouderwets” geen folie en dus enkel de gipsplaat ertegen, stuckwerk en met waterdichte latex afwerken?

(er komt trouwens nog wel een dikke 125mm ventilator in)
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #2
Je hebt een warm dak, dus in principe is het niet nodig om daar folies te gebruiken. Weet je toevallig de dikte van de isolatie? Als het een redelijk beperkte isolatiewaarde heeft, kan daar nog enig risico in schuilen en is naïsoleren met klimaatfolie een mogelijke oplossing.

Komen die groene gipsplaten ook in de natte cel? Dat zou een slecht idee zijn; dan kun je beter XPS-bouwplaten gebruiken. Ook groene gipsplaten schimmelen namelijk en vallen onder invloed van vocht uit elkaar; het is alleen een iets langzamer proces.
 

CKruijff

  • #3
Hoi Impie, dank voor je reactie! dak is goed geisoleerd en ik voorzie daar geen probleem wat condens en zo betreft. Rd waarde is iets van 2,5 , de rest (deels schuin dak) is de Rd 4,65

ja groene plaat komt ook in de inloopdouche (en boven het bad). Daar zit wel een stevige afzuiging in voor het vocht.

Xps gebruik ik wel voor de wanden van de inloopdouche maar niet op het plafond. wordt dat wel eens gedaan dan?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
CKruijff schreef:
Of is een dampdichte primer raadzaam op de underlayment en de balken?
Denk je dat of bestaat het al. Meer info alstublieft?
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #5
Gips op het plafond is prima; ik dacht dat je de hele natte cel ermee ging doen. Ook de muren bij het bad zou ik overigens met xps-bouwplaten doen; zeker bij de aansluiting van het bad met de muur is er kans op langdurige blootstelling aan vocht.

Maar goed, dan zit het verder wel prima. Een Rd-waarde van 2,5 is niet bepaald goed voor een dak, maar zou wel voldoende moeten zijn om condens te voorkomen zolang je goed ventileert.
 

CKruijff

  • #6
@Wgb een primer erop dat is slechts een idee, maar daarmee sluit je het wel weer af..
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
CKruijff schreef:
Of is een dampdichte primer raadzaam op de underlayment en de balken?
Het idee is prima maar je wekte bij mij de indruk dat je het al bestond.
 

CKruijff

  • #8
@Wgb ik twijfel er dus aan om de primer erop te zetten. sluit je de underlayment dan niet teveel af? Er zit tenslotte een damprem van de pir en pvc aan de andere kant.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #9
Ik kan met het gegeven of het idee van die primer niets.
Ik geloof niet dat er van dit soort producten een Muwaarde bekend is en dat je daar mee zou kunnen rekenen of simuleren.
Het probleem zou kunnen zijn hoe dik moet je die primer aanbrengen en op welke ondergrond zou je een bepaalde waarde kunnen krijgen.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #10
De folie moet voldoende zijn, iets van een primer heb je dan niet nodig. De primer voegt waarschijnlijk weinig toe of leidt misschien juist tot ongewenste effecten. Soms behandelt men het hout (de balken bij mij op zolder zijn allemaal geimpregneerd), maar dat is dan niet als dampwerende laag bedoeld, maar om de duurzaamheid te vergroten.
 
Laatst bewerkt:

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu