Plaatsrichting dievenklauwen

Ronald78

  • #1
Beste klusspecialisten. Ik heb twee dievenklauwen gekochten voor mijn achterdeur. Maar nu weet ik niet welke richting ik de bus het kozijn moet induwen.

Ik heb een foto gemaakt. Zie bijlage. Gaat de bus met kant bij #1 het kozijn in (de kant waar het een stukje dunner is) of de kant bij #2? En de pen zelf, die moet in een gat van 32mm diep geplaatst worden met een diameter van 10mm. Alleen bij pijl 4 is het 10mm, bij pijl 3 en 2 loopt het het op naar 12mm. Ik ga ervan uit dat ik de pen moet inslaan tot pijl 1, maar barst het hout dan niet? Of zorgt dat er alleen maar voor dat de pen goed vast komt te zitten?



En dan is er nog zoiets als recht boren. Kwestie van geluk (als je niet over vakmanschap en een timmermansoog beschikt)?
 

Rob smeets

  • #2
Hallo Ronald,

Dit klusje lijkt inderdaad eenvoudiger dan het is. Er zijn een paar valkuilen zoals je gelukkig zelf ook al ingezien hebt.
Veel buitendeuren zijn gemaakt van merbau en dat is een zeer harde houtsoort. Het is daarom belangrijk dat je de goede diameters boort i.v.m. splijten van de deurstijl.

Boor in het hart van de deurstijl in de buurt van het scharnier een gat van 10 mm en diep ca 35mm. Om horizontaal te boren vraag je iemand even mee te kijken van de zijkant...zelf kun je beter zien of je in een lijn zit met de deur.
Doe wat vet aan de pen en sla de pen in tot pijl 1.
Maak de deur voorzichtig dicht zodat de pen zich aftekent in het kozijn. Als het goed is zie je een soort halve maantje. Dat is natuurlijk niet het midden van de pen. Zet de daarom centreerpunt van de boor voor de ring(17mm) ca 3mm verder naar binnen en boor het gat.De pen krijgt hierdoor genoeg ruimte om in te draaien. Sla de ring in het kozijn met het 'zoekertje' eerst.
Werk de klauwen een voor een helemaal af zodat je ook weet waar de fout zit mocht een van de pennen aanlopen. Dan is er nog altijd een vijl om ze eventueel iets extra af te schuinen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Als je een bovenfreesmachine hebt, kan je die gebruiken. Dat is de beste mobiele boorstandaard die er is.
 

Ronald78

  • #4
Het zier er inderdaad lastiger uit. In de beschrijving staat dat het gat voor de pen 2 cm vanaf de scharnierkant geboord moet worden. De deur is 4cm breed, dus dat gat moet dan toch precies in het midden van de deur komen?

Een bovenfreesmachine heb ik helaas niet.
 

Bouwknots

  • #5
Gaat prima met een boormachine hoor, zolang je maar recht boort.

Ga als volg te werk:

Sla een spijkertje in het midden van de deurstijl, deuren zijn tegenwoordig standaard 4 cm dik dus inderdaad op 2 cm vanaf de kant het spijkertje slaan.
Laat ongeveer 5 a 6 mm van het spijkertje bovenuit steken en knijp de kop af (niet meer dan de kop afknijpen)
Doe de deur dicht
haal het spijkertje uit de deur
Nu heb je dus in de deurstijl en de kozijnstijl een centerpunt en daar boor je je gat met het diameter welke is opgegeven door de fabrikant.
De schuinste kant gaat als eerste het hout in (zoekertje)

Succes!
 

Ronald78

  • #6
Bedankt voor alle tips. Maar omdat ik toch een raam moest laten vervangen, heb ik het de professional laten doen. Had ik misschien beter toch zelf kunnen doen want nu gaat de deur wat moeilijk dicht. Ik moet harder duwen om de deur dicht te krijgen én om de deur vervolgens op slot te kunnen draaien. Nu hebben we samen gekeken naar waar de deur zou kunnen klemmen en we zagen het niet. Maar nu ik nog eens goed heb gekeken, zie ik iets dat op wrijving / schaven lijkt bij de bovenste pen. Wat kan ik hier het beste mee doen? Die bus een beetje uit vijlen, of die pen? Of kan je die pen er nog uittrekken? Dit is niet zo prettig zo.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #7
Het gemakkelijkste is, om iets van de pen af te vijlen.

Als je de pennen even met een niet watervaste stift geheel kleurt, en je doet de deur dicht, kun je precies zien waar het klemt.
Daar is de kleur weg van de stift.
 

Ronald78

  • #8
Je doet je onderschrift wel eer aan ;) Bedankt!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu