Plaatsen van plafondplaten en eventuele isolatie

Chris12345

  • #1
Beste lezer,

Ik heb de softboard-platen van mijn plafond gehaald op zolder en nu wil ik daar weer gipsplaten tegenaan zetten.Over de gehele oppervlakte heb je de balken zoals op de foto worden weergegeven, waarbij 70% van de oppervlakte het platte dak is van de dakkapel en boven het andere stuk lopen de platen van een opbergruimte (daarboven zit een puntdak).
De ruimte tussen gipsplaat en het plafond op de foto is minimal 20cm.
Voor warmteisolatie zag ik bij de bouwmarkt tempex-platen met hogere isolatiewaarde dan bijv. het glaswol dat ze daar hadden. Dat material lijkt me ook een stuk makkelijker om te verwerken. Maar is het wijsheid om tempex toe te passen?
Als ik dat doe heb ik begrepen, na wat items hier gelezen te hebben, dat tussen het isolatiemateriaal en de gipsplaat een dampwerende laag moet.
Loop ik daarna nog veel risico dat er niet voldoende ventelering is tussen dak en isolatie (ik schat dat ik daar minimal 10cm aan ruimte overhoud)?

Bij voorbaat dank voor eventuele reacties.

Met vriendelijke groet,

Chris
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Wat je wel in de gaten moet houden. Ik zie een binnen-of buiten muur deze is niet volledig tot aan de planken opgemetseld. Daar kan veel ventilatie vandaan komen. Is deze lucht warm of koud en bevat deze veel of weinig vocht.
Je zal ook gelezen hebben dat een platdak aan de onderzijde isoleren niet echt wordt aanbevolen. De uitvoering is te kritisch. Je loopt een risico lucht van binnen kan op koude vlakken condenseren.
Ventileren is de luchtstroom moet er in en er ook uit kunnen.
 

Chris12345

  • #3
Hallo Wgb,

Bedankt voor je reactie. Dat isoleren van een plat dak, daar had ik ook al van gelezen dat het doorgaans wordt afgeraden, ongeacht de ruimte die er tussen zit.
Ik denk dat ik er vanaf zie en het plafond afwerk met alleen gipsplaten. Voor later wil ik dan eens kijken om van buitenaf te isoleren (en misschien de rest van het dak dan ook) maar dat kan denk ik altijd nog.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Let op dat je het klimaat na de verbouwing niet verandert. Ga je de temperatuur daar verhogen en gaat de relatieve luchtvochtigheid veranderen kan je ook met alleen een gipsplaat condens krijgen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu