Plaatsen reed-kontakten in nieuwbouw huis

Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo allemaal,

Wij gaan binnenkort van start met het bouwen van ons droomhuis en ik wil hierin ook graag een stuk actieve beveiliging opnemen door het plaatsen van een alarmcentrale.

Aangezien het huis nog gebouwd moet worden wil ik uiteraard zover mogelijk vooruit denken en met zoveel mogelijk zaken al rekening houden. Ik stuitte echter op een probleempje waar een van jullie mij waarschijnlijk wel mee kan helpen.

Ik wil op alle buitendeuren en -ramen een reedkontakt plaatsen en deze separaat uitbedraden naar de centrale. Hoe kan ik dit het beste voorbereiden in de bouw, als ik gebruik wil maken van inbouwkontakten.

Ik zat zelf te denken dat ik m'n kozijnen (als ze net geplaatst zijn) moet voorboren en er alvast een stuk PVC pijp kan opzetten. De aannemer moet deze PVC-buis dan oppikken als hij de muur boven het kozijn gaat metselen. Lijkt jullie dat een goede manier of heeft iemand er echte praktijk ervaring mee. ik wil namelijk voorkomen dat ik de reedkontakten moet gaan opbouwen op het kozijn en de bedrading zichtbaar is.

Gaat het inbouwen van reedkontakten overigens ook bij kunststof en aluminium kozijnen?

Alvast bedankt voor de reacties.

Groeten,

Lars
 
Ladotec schreef:
Ik zat zelf te denken dat ik m'n kozijnen (als ze net geplaatst zijn) moet voorboren en er alvast een stuk PVC pijp kan opzetten. De aannemer moet deze PVC-buis dan oppikken als hij de muur boven het kozijn gaat metselen.
Dit lijkt me een goed plan.
Ladotec schreef:
Gaat het inbouwen van reedkontakten overigens ook bij kunststof en aluminium kozijnen?
Overleg dit met de kozijnenleverancier.
 
In mijn woning heb ik ze later aangebracht; ging makkelijk met een lang 5 mm houtboortje voorgeboord. Ik neem aan dat je dus de PVC-pijpjes aan de binnenblad van de spouwmuur wilt laten uitkomen? Ik zou nog voor het opmetselen de contactjes aanbrengen en de draden invoeren in het PVC-buisje.

Overigens hoef je als je beveiligingsgroepen kiest niet elk contact separaat naar de centrale te leiden maar per groep een draad naar centrale.
 
Ron321 en Fiesiekus allebei bedankt voor jullie reactie.

Fiesiekus schreef:
In mijn woning heb ik ze later aangebracht; ging makkelijk met een lang 5 mm houtboortje voorgeboord.
Hoe moet ik me dat voorstellen? Je boort een 5mm gat in je kozijn waar de bedrading door heen kan, maar hoe krijg je die in een buis richting de centrale?
Fiesiekus schreef:
Ik neem aan dat je dus de PVC-pijpjes aan de binnenblad van de spouwmuur wilt laten uitkomen? Ik zou nog voor het opmetselen de contactjes aanbrengen en de draden invoeren in het PVC-buisje.
Dit is ook mijn insteek maar ik weet niet of de gehele PVC-buis (van kozijn naar centrale) al gelegd is op het moment dat de spouwmuur wordt gesloten.
Fiesiekus schreef:
Overigens hoef je als je beveiligingsgroepen kiest niet elk contact separaat naar de centrale te leiden maar per groep een draad naar centrale.
Ja dat weet ik, maar voor groepen moet ik weer ergens een "toegankelijk" lasdoosje plaatsen. Is hier trouwens een nette oplossing voor? Plus ik dacht lekker flexibel te zijn door het separaat naar de centrale te brengen.

Als er nog meer tips en/of ideeën zijn dan hoor ik ze uiteraard graag. ik wil graag bijleren. Weet iemand overigens een goede website waar dit onderwerp aan bod komt?

Wederom alvast bedankt,

Lars
 
Ladotec schreef:
Je boort een 5mm gat in je kozijn waar de bedrading door heen kan, maar hoe krijg je die in een buis richting de centrale?

Dit is ook mijn insteek maar ik weet niet of de gehele PVC-buis (van kozijn naar centrale) al gelegd is op het moment dat de spouwmuur wordt gesloten.
Eigenlijk zou ik in het geheel geen aparte PVC buisjes gebruiken of aanleggen en zeker niet helemaal naar de centrale. Het is zwakstroom/laagspanning: je kunt de aansluitingen vastsolderen aan snoeren en die vastnieten of via de kruipruimte of via een centrale PVC pijp of...... in ieder geval op de eenvoudigste manier naar de centrale leggen.

Ik kan me wel voorstellen dat je de eerste 10 cm achter 't contactje (ter voorkoming van beschadiging) in een bescherming legt. Die aansluitdraadjes zijn nl nogal fragiel.
 
Aangezien het mijn dagelijkse werk is om beveilgingssysteem af te monteren zou ik je wel adviseren om elk contactje afzonderlijk met een buis naar de centrale te laten brengen.

De moderne systemen zijn vaak met meer groepen uitgerust zodat elke detector afzonderlijk is aan te sluiten en dat is bij storingen wel zo gemakkelijk want anders krijg je de vraag welke van de 5 contacten heeft het probleem nu veroorzaakt. Moet het een gecertificeerd systeem worden dat is het dacht ik zelfs verplicht om alles afzonderlijk aan te sluiten.

Gebeurd dit tijdens de bouw dan zal dat helemaal niet zo duur zijn.
Voor de contacten op de deuren laat je de buis (bij houten kozijnen) ongeveer 10 cm uit de hoek aan de bovenkant van het kozijn uitkomen.

Ik adviseer de monteurs die de buizen aanleggen altijd: boor bij het stellen van de kozijnen aan de niet scharnierende kant op 10 cm een gat van 16mm maar boor deze niet helemaal door de laatste 3 cm boor je door met een 8mm boor (past net de kop van een trekveer door)

Zorg ervoor dat de buis goed vast zit en lijm deze evt. vast, we hebben immers wel met bouwvakkers te doen (sorry jongens) en die vinden die buizen vaak maar wat lastig.

Let echter wel op dat sommige deuren bovenlichten krijgen of dat er een betonnen draagbalk bovenop komt.
In die gevallen ga je dus opnieuw 10 a 15 cm vanaf de onderkant van de deur maar nu in het kozijn aan de zijkant je contact monteren en ga dan via de onderkant of het plafond naar de centrale.

De voordeur is echter vaak een probleem want daar kom je het meest het probleem bovenlicht/draagbalk boven de deur en ruitje naast de deur tegen. Soms kun je dan niet anders dan achter de glaslatten, met opbouw te gaan werken of een ruimtelijke detector te plaatsen.
Let ook bij de ramen goed op hoe ze draaien zodat je de contakcen op de juiste plaats hebt zitten.

Hou er tevens rekening mee dat je soms, als het warm is, wel eens een raam open wilt laten staan en toch je beveiliging wilt gebruiken.
In die gevallen kun je soms ook het contacten juist aan de scharnierzijde monteren en door te "spelen met het magneetje" kun je het raam zo afstellen dat hij op een kierstand open kan, maar er dan nog geen persoon door naar binnen kan. Gaat het raam toch verder open dan ontstaat er gewoon een alarmering.

Kijk dan tevens naar je verzekeringspolis want voor de verzekering is een raam vaak pas afgesloten als alle 4 zijden aansluiten op een kozijn.

Wil je/ga je gebruik maken van aluminium of kunststof kozijnen overleg dan met de leverancier dat deze je de kontacten alvast monteert.
Vaak kan de bekabeling dan tijdens de montage in de holle profielen worden aangebracht zodat het keurig is weggewerkt.

Gebruik bij aluminium of kunststof kozijnen wel contacten/magneten welke geschikt zijn voor metalen ramen en deuren want vaak zijn de hoeken verstevigd met ijzer en werkt een normaal contact maar minimaal.

Suc6

Gerrit Bakker
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan