Plaatsen extra wc op 1e verdieping, riool route

Sven2002

 • #1
Beste klussers,

Wij willen een wc op de 1e verdieping plaatsen (hier is nu geen wc aanwezig). Wij willen de wc in de badkamer plaatsen naast de douche. Helaas is de afvoerleiding van de douche niet dik genoeg dus moet er een nieuwe afvoerleiding geplaatst worden. Zie mijn prachtige paint tekening (zij aanzicht)

Optie 1.png


Bruin = bestaand
Rood = Optie 1
Blauw = Optie 2

Optie 1:
T-stuk op de afvoer van de bestaande wc plaatsen en de leiding via de wc en de hal doortrekken naar boven. Dit is de snelste oplossing maar de buizen zijn wel zichtbaar. Ik heb redelijk veel vertrouwen dat dit gaat lukken.
Optie 2:
In de kruipruimte een stuk uit de bestaande buis zagen (ik weet niet hoe dik dit is, maar de wc van beneden zit hier ook op) Vervolgens zo'n T-stuk met 45 graden aftakking plaatsen (ivm de flow, dit is denk ik beter dan een normaal T stuk?). Vervolgens de buis recht omhoog door 2 betonvloeren, maar ook door 2 kasten. En dan nog een stukje horizontaal (niet helemaal ivm afschot) door de badkamermuur naar de nieuwe wc.

Optie 2 lijkt mij het mooiste maar ik vraag me af of dit goed gaat? Met name de aansluiting in de kruipruimte. Kan dit zomaar?

Is er ook nog een ontluchtingspijp nodig naar het dak? Ik snap niet helemaal wanneer dit nodig is.

Ik heb niet veel ervaring maar ben wel redelijk handig en niet bang om de boel zelf aan te pakken! Wellicht kan iemand met meer ervaring mij verder helpen?
 

DaKo

 • #2
Ik denk even mee, maar niet omdat ik hier ervaring mee heb. Die ontluchter heb je nodig vanuit de kast op de 1e verdieping naar het dak. Anders trek je vacuum als je boven doortrekt, en wordt ook de sifon van het toilet daar leeg getrokken.

Optie door de kasten is natuurlijk veruit het mooiste, maar krijg je daar de gaten in de vloer? EN je moet zeker weten wat de afvoer richting is in de kruipruimte om de 45gradenbocht de goede kant op te leiden. Die heb je mijns inziens ook nodig ipv een t-stuk, idd voor de doorstroming.

Waar loopt de afvoer van de douche? Kan je daar niet parallel aan? En heeft die leiding niet al een ontluchting ergens?
 

Sven2002

 • #3
Afvoer van de douche loopt op de tekening helemaal links. De bruine leiding van de kruipruimte gaat via de wc op de begane grond recht naar boven. Hij zou hier ook wel naast kunnen, maar wij willen de wc aan de andere kant in de badkamer plaatsen.
Ik denk dat optie 2 wellicht iets te hoog gegrepen is. Ik weet niet eens of de leiding die daar loopt uberhaubt van pvc is, hij is zwart van kleur. Kan zo'n schuifmof met van die rubbers over elk type leiding geschoven worden?
 

ADDave

 • #4
Optie 2 lijkt mij ook het beste.

Leiding maken van pvc 110 en het 45 graden t stuk zijdelings aansluiten in de kruipruimte, niet bovenop de leiding zetten.

Beluchting zal je in de kast door moeten trekken naar zolder en daar aansluiten op de bestaande beluchtingsleiding of door het dak.

Sven2002 schreef:
Kan zo'n schuifmof met van die rubbers over elk type leiding geschoven worden?
In principe wel zolang het maar dezelfde maat is en een kunststof. Gresbuis of gietijzer bijvoorbeeld gaat niet werken.
 

DaKo

 • #5
ADDave schreef:
zijdelings aansluiten in de kruipruimte, niet bovenop de leiding zetten.
ik ben nieuwsgierig: waarom?
Bovenop de leiding heb je 1 45gr stuk nodig, van opzij aansluiten heb je er 2 nodig.
 

Sven2002

 • #6
Ik dacht aan zo'n type buis:
0cfbd71a512678b4aa1f93b5b28f9017.jpg


Kan ik een beluchtingspijp aansluiten op de ventilatiepijp van de badkamer? Dit is de enige die door het dak naar buiten gaat, anders moet ik een tweede dakdoorvoer maken.
Ik heb geen idee waar de beluchting van de wc op de benedenverdieping zit, als dat er al op zit.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #7
Even wat lees voer hoe je een binnen riool moet maken klik hier
Iedere riolering heeft een ontspanning (beluchting)
Maar nu ga je met een wc leiding naar boven en dan moet deze leiding een eigen ontspanning hebben en niet op een bestaande ontluchting zetten.
 

ADDave

 • #8
Henk253 schreef:
Maar nu ga je met een wc leiding naar boven en dan moet deze leiding een eigen ontspanning hebben en niet op een bestaande ontluchting zetten.
Dat mag gewoon hoor, zolang je de ontspanningsleiding maar dezelfde diameter houdt als het toilet. Het is dan een secundaire ontspanningsleiding.
In de utiliteitsbouw gebeurd niet anders.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #9
Tegenwoordig kan veel dingen heb ik al weer wat geleerd.
Ben daar wat ouderwets in want vroeger maakte we de ontspanning apart van de ontluchting.
Ook condenseert een riolering erg en dit trekt dan weer via de ontluchting naar beneden en vaak zit daar een afzuiging in badkamer.
Daarom beste direct in de kast naar boven door dak.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #10
ADDave schreef:
Dat mag gewoon hoor, zolang je de ontspanningsleiding maar dezelfde diameter houdt als het toilet. Het is dan een secundaire ontspanningsleiding.
TS heeft het over de ventilatie van de badkamer, niet over de ontluchting van het riool. Combineren lijkt mij ook zeker ongewenst.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #11
Wat vindt de VVE hier van?
 

Sven2002

 • #12
We gaan een leiding leggen vanaf het bestaande toilet beneden. @Henk253 , bedankt voor de documentatie, ik ga hier eens induiken.
Ontluchting ben ik nog niet helemaal uit, mijn gevoel zegt dat dit prima zou moeten kunnen als ik deze vlak onder het dak op de ventilatie aansluit. Echter heb ik liever geen riool condens wat door het luchtrooster naar beneden stroomt. Ik denk dat we eerst de boel gaan aanleggen en kijken hoe het gaat zonder ontluchting, mocht dit later alsnog nodig zijn dan is het geen lastige klus.

Het is onze eigen koopwoning, geen sprake van VVE o.i.d.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #13
Onderschat dit niet. In een riool kan de situatie veranderen waardoor deze echt nodig gaat worden. Bijvoorbeeld een horizontale buis gaat trager afvoeren dan heeft een ontluchting invloed.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #14
Ik weet uit ervaring dat er een ontspanning moet komen.
Probeer maar een een stukje buis en zuig water op en doe je duim er maar op het water blijft hangen dat doet het straks ook als er in een keer bv 9 liter in de afvoer komt dat gaat ook hangen of het trekt de wc leeg waar door je stank krijgt.
 

Dimkal

 • #15
Een aansluiting maken zonder ontspanningsleiding gaat absoluut problemen veroorzaken. 1 liter spoelwater trekt 30 liter lucht mee. Dus 6 liter spoelwater..... Deze lucht moet ergens vandaan komen of naartoe kunnen. Wanneer je een beluchting aan sluit op een ventilatiekanaal dan wordt het geheel nog veel dubieuzer. Dit kan echt niet. Het is ongezond om in welke vorm dan ook dagelijks rioolgassen in de minst kleine hoeveelheden in je huis / leefmilieu te krijgen. Dit moet je strikt gescheiden houden hier zijn normen voor bepaald met minimale afstanden hoever deze aansluitpunten op het dak uit elkaar dienen te zitten.
 
 • Like
Waarderingen: Walker

DaKo

 • #16
+geluid/gegorgel...
 

Sven2002

 • #17
Bedankt voor alle reacties. Ik heb dit projectje een tijdje moeten uitstellen, maar ik wil hier deze zomer mee beginnen.

- Ik ben het inmiddels met jullie eens, en ga een ontluchtingspijp naar het dak aanleggen.
- Ik wil voor optie 1 gaan. De kruipruimte is zeer slecht toegankelijk. Zie hieronder mijn nieuwe schets:
asdfscets.png


Deze is een kwartslag gedraaid t.o.v. de eerste schets in de OP. De bruine leiding is het hoofdriool, de groene is de 50 mm pijp, de afvoer van de douche.
Nu wil ik de wc weghalen en een 45 graden T-stuk op deze plek plaatsen. hier bovenop komt een bochtstuk waar ik de wc beneden weer op aansluit.
Op de andere tak van het T-stuk sluit ik het nieuwe 110 mm afvoerpijp aan voor de wc boven.

Mijn vraag is:
Gaat dit ooit lukken? Ik denk dat ik problemen ga krijgen met de hoogte van het toilet beneden (op grohe inbouwframes zie ik een hoogte van 230 mm tussen de vloer en het midden van de bocht).
Kan ik een stukje uit mijn zandcementvloer bikken en het 45 graden T-stuk lager plaatsen? "Begraven" in de vloer zegmaar.

Of heeft iemand nog een ander goed idee? Bedankt!
 

ADDave

 • #18
Sven2002 schreef:
Gaat dit ooit lukken
Nee met deze schets helaas niet.
De aansluiting moet minimaal één meter uit de buurt blijven van het beneden toilet. Ook als je deze op een verticale pijp wil aansluiten moet hiervoor een 90 graden t stuk gebruikt worden.

Ook al eerder aangegeven, mag er geen aansluiting "boven op" de verzamelleiding gemaakt worden. Daar is de volumestroom veel te groot voor.
Hij zal dus aan de zijkant van de buis in de kruipruimte aangesloten moeten worden.

Is het niet een beter idee om de afvoer vanaf de douche te vergroten, of was dat optie 2? Hoeveel hoogte heb je in de kruipruimte?
 
Laatst bewerkt:

Sven2002

 • #19
De volumestroom verandert toch niet? Tenzij je beide toiletten exact tegelijk doortrekt wat in de praktijk nooit zal gebeuren.
Ik wil hier ook (soort van) de afvoer van de douche mee gaan vergroten, maar dan moet ik nog steeds een stuk uit het hoofdriool zagen en daar een T-stuk plaatsen met zeer beperkte ruimte. (Ik weet niet exact hoe veel maar het is niet lekker werken iig).
De hele afvoer van de douche vervangen voor 110 mm pijp is dan mogelijk totaan de vloer van de begane grond. Om hier van 110 eventjes naar 50 te gaan lijkt me geen optie, dat is vragen om verstoppingen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu