Plaats riool beluchter?

Volksdennis

 • #1
Hallo,

Ben bezig met de complete nieuwe afvoer voor mijn woning. Nu weet ik dat er een riool be/ontlucht moet komen. De plaats kom ik niet echt goed uit. Ik heb een schema van de situatie bijgevoegd.

Denk zelf aan de beluchter net na het toilet boven (bijvoorbeeld middels een T-stuk en dan verder met 75mm door het dak) of anders de 40 mm afvoer van de wasbak door het dak doortrekken.
Graag jullie mening hierover.

PS: als ik de optie bij de wasbak neem blijft er 1 meter van de 110mm buis naar het toilet onbelucht zeg maar is dat aleen probleem? Afvoeren zijn erg kort.

 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Fiesiekus

  • #2
  Je stelt zelf voor de pijp door het dak uit te voeren. Dan heb je voor dit relatief eenvoudige systeem geen beluchting meer nodig.
   

  Volksdennis

  • #3
  Kan het ook nog eenvoudiger door op de wasbak boven een beluchte sifon te monteren ? Hemelwaterafvoer gaat bij ons niet via het riool dus stijging en de daarbij komende luchtjes lijken me uitgesloten.
   

  Fiesiekus

  • #4
  Voor zover ik nog iets kan zien op de tekening: ja, dat is ook een mogelijkheid.
   

  Volksdennis

  • #5
  Tekening is erg klein geworden inderdaad.

  Komt er op neer dat de 110mm hoofd buis 3 meter omhoog gaat, vervolgens naar links (ook 3 meter). Eerst komt dan de 50 mm douche sifon dan de 40mm wasbak sifon en ongeveer 1-2 meter later het eindpunt met het toilet.

  De beluchte sifon komt dus 1-2 meter van het toilet vandaan (stroom af) levert dit geen problemen op met leegzuigen van het toilet sifon of gebeurt dat niet zomaar op zulke korte stukken.

  Bedankt

  Dennis
   

  Fiesiekus

  • #6
  Lijkt me geen groot probleem. Probeer 't.
   

  Xr8

  • #7
  Een open verbinding met buiten is altijd beter, een beluchter kan nl alleen maar beluchten en niet ontluchten. Kan een oplossing zijn in een bestaand iets, maar als je het nog nieuw moet maken en je kunt naar buiten een ontspanningsleiding maken dan is dat wel beter.

  Succes.
   

  Volksdennis

  • #8
  Ben er nog steeds niet uit helaas. Nu blijkt de ruimte onder de nieuwe wasbak helemaal niet geschikt voor het plaatsen van een beluchter.

  Zit er nu toch over te denken om een ontspannings leiding door te trekken tot boven het dakbeschot. Daarover enkele vragen:

  1: Moet hier iets op onder de dakpannen of blijft dit gewoon open?

  2: Waar plaats ik deze leiding? Mijn hoofdbuis van 110mm staat omhoog in mijn bijkeuken. hierop afgetakt zitten binnen een straal van 3 meter op de bovenverdieping 2 afvoeren 40mm en een toilet 110mm.
  Komt deze als het ware dan bovenop mijn hoofdbuis welke naar beneden loopt te staan, of kan ik beter ergens bij mijn toilet een verloop t-stuk plaatsen en vanaf daar naar mijn dakbeschot gaan?

  Bedankt!

  O,ja beide gevallen worden al moeilijker om uit te voeren helaas, qua ruimte. Is er nog een derde optie?
   

  Fiesiekus

  • #9
  KAn je een wat duidelijkere en grotere tekening maken?

  Overigens, meestal wordt de hoofdleiding doorgetrokken door het dak(beschot). Maar als een zijtak problemen oplevert, ka het zinnig zijn daar een be- c.q. ontluchting (bij) te plaatsen.
   

  Volksdennis

  • #10
  Hoop dat dit iets beter is :oops:

  De staande buis is dus 110mm en deze gaat horizontaal naar het toilet boven (afstand 3 meter). Ik zat er dus over te denken om vrij kort na het toilet een verloop T te plaatsen van bijvoorbeeld 110x40 en dan met 40 mm door het dakbeschot te gaan. Dit zal echter niet meer meevallen.

  2e optie dacht ik de staande buis door te trekken met 40mm door de wanden op de bovenverdieping en zo door het dakbeschot te gaan (ook dat zal niet meevallen). Zijn er problemen te verwachten zonder be-ontluchter?
   

  Fiesiekus

  • #11
  Nu blijkt de ruimte onder de nieuwe wasbak helemaal niet geschikt voor het plaatsen van een beluchter.
  Ik begrijp dat ruimteprobleem niet zo goed.
  Waarom plaats je onder de wasbak geen sifon met ingebouwde beluchter?
   

  Fiesiekus

  • #12
  Overigens lijkt het 't beste om die standleiding omhoog door te trekken en de pijp van de WC, haaks aan te sluiten met een (stromings)-T-stuk
   

  Volksdennis

  • #13
  De wasbak (weet niet of ik merken mag noemen?) heeft een zeer korte design sifon met plug meegelverd gekregen. Die plug wil ik uiteraard gaan gebruiken. Dit gaat echter alleen bij gebruik van dit gekke bekertje.

  Ik zal het idee van de standleiding verder uitwerken. Die moet boven het dakbeschot uitkomen correct?
   

  Fiesiekus

  • #14
  Ja.
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu