Plaats riool beluchter

Rob25

  • #1
Beste allemaal.
In ons nieuwe huis zat de rioolontluchter door het dak precies in het midden tussen 2 dakramen in. En dan 10cm onder de onderkant.
De aannemer heeft toen, om evt. stank te voorkomen, een binnen ontluchter geplaatst achter het knieschot. Die is nu na 1 jaar al kapot zodat het knieschot open gebroken moet worden.
Als hij dan nu toch door het dak moet zijn we bang dat we door het dakraam stank krijgen. Is er eigenlijk ook een wettelijke minimale afstand van de uitlaat van de rioolbeluchter en een openslaand raam? Die lucht kan toch ook niet gezond zijn.
Als het dan toch door het dak moet dan zou ik die het liefste maar onder de dakpannen houden want zo'n gat in je dak is ook niet bepaald mooi en je wilt die toch ook niet net naast en onder je dakraam.
Kan dat ook?
Benieuwd naar de reacties.
 

Dimkal

  • #2
Een binnenbeluchter is niet toegestaan als vervanger van de hoofdontspanning van het huis. De ontspanningsleiding moet kunnen beluchten en ontluchten van de riolering. Deze dient bij een schuin dak minimaal 3 meter over de kortste lengte afstand te houden van het raam en de uitlaat van de ontspanningsleiding dient ook minimaal 1 meter hoger te zitten. Bij een vlak dak is dit horizontaal 6 meter. De diameter van de ontspanning dient minimaal de maat te zijn van de diameter van de standleiding. (90 of 110mm. )
 
  • Informatief
Waarderingen: Krunnie

Rob25

  • #3
Beste Dimkal.
Bedankt voor je reactie.
Staat dit ergens beschreven in het bouwbesluit oid? Wij weten dit uiteraard niet als leek en gaan er van uit dat het bouwbedrijf alleen bouwt volgens het bouwbesluit. De gemeente moet dit toch ook toetsen aan de regels, die hebben de vergunning destijds wel goed gekeurd.
Bij ons is er alleen een binnenhuisbeluchter en die is weggewerkt achter het knieschot. Eerst zat die beluchting dus tussen en net onder de dakramen. Zie foto.
Daar hebben we toen bezwaar tegen gemaakt omdat we bang waren voor stank in het huis als de ramen open zouden staan. En daarnaast vonden we het geen gezicht. We hebben rode dakpannen en van een afstand leek het net of er een dakpan ontbrak.

Beluchter.jpg
 

Dimkal

  • #4
In het Bouwbesluit wordt verwezen naar de NTR3216 richtlijnen voor het ontwerpen, installeren en beheren van afvoersystemen. Er zijn gemeentes waar dit ook beschreven wordt in hun voorwaarden zie bijvoorbeeld punt 10/11 Bij vuilwaterafvoer.
 

Bijlagen

Rob25

  • #5
Ik heb overal gezocht naar het bouwbesluit maar dan moet je overal inloggen of wat dan ook. Nergens kan ik het downloaden bijvoorbeeld. Als jouw tekst van post 2 uit het bouwbesluit is dan heeft de aannemer zich niet aan het bouwbesluit gehouden. Maar de gemeente kijkt daar dan blijkbaar ook niet naar want die heeft de vergunning verleend.
Maar of er dan achteraf, nu 13 maanden na oplevering, nog iets aan te doen is, dat vraag ik me af want wie is er nu aansprakelijk, de gemeente die de vergunning heeft verleend of de aannemer? En kun je achteraf nog iets?
De uitlaat hadden ze bij de bouw makkelijk een meter of 3 boven de dakramen kunnen plaatsen want daar liggen ook nog 2 rijen zonnepanelen dus de uitlaat had daar ook onder gekund, althans mijns inziens.
 

Rob25

  • #7
Bedankt Rola, ik had niet begrepen dat de verwijzingen aan de linkerkant linken waren.
 
  • Like
Waarderingen: Rola

Dimkal

  • #8
Hallo Rob, in het bouwbesluit ga je de uitwerking niet terug vinden. Hierin staat alleen maar een verwijzing naar de norm NEN3215 welke verwijst naar de NTR3216. De NTR3216 is een boekwerk en niet kosteloos in te kijken. In de NTR3216 is dit dus verder uitgewerkt. Beetje omslachtig maar zo is het nu eenmaal wettelijk geregeld. Dat het nu 13 maanden later is doet er niet toe, de installatie dient te voldoen aan de richtlijnen bij oplevering.
 

Rob25

  • #9
Bedankt. Dan heeft de gemeente toch ook wel zitten slapen bij de aanvraag van de vergunning en tijdens de bouw waar ze nooit kwamen kijken. Ook niet op ons verzoek overigens.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #10
Ja ik wil niet vervelend doen. Maar ik doe het toch. Op jouw verzoek, dat houd toch in dat wij dat min of voor jouw gaan betalen. Er zijn heel veel bureaus die dat graag voor jouw of bij rijtjeshuis voor jullie hadden willen doen.
 

Rob25

  • #11
Geen idee wat Wgb nu eigenlijk bedoelt. Erg onduidelijk maar het heeft in elk geval niets met mijn vraag te maken.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #12
En dat denke gij.
Verbaast me dat toen jij aan die ambtenaar van de gemeente vroeg dag meneer kunt u de werkzaamheden bij mij op de bouw kunnen komen controleren. Hij zal toch wel iets tegen je gezegd hebben in de trant van Rob25 dat doen wij niet of als hij grijs haar heeft en tegen zijn pensioen aan zit, niet meer.

Dus ik bedoelde. De gemeente heeft geen afdeling buitendienst die bouwwerkzaamheden op jouw of op verzoek van de burger gaat controleren. Zo'n afdeling kost geld en die moeten alle inwoners van die gemeente betalen zo simpel werkt het in deze wereld. Ik hoop dat je het nu snapt.
 

Rob25

  • #13
Dan mag jij denken dat je het weet maar het is niet zo. Onze gemeente heeft daarvoor enkele opzichters en na de bouw heeft hij ook gezegd dat hij door ziekte niet heeft kunnen kijken. Alleen bij de fundering heeft hij het staal gemeten en verder kon hij bij ons huis niet komen en was er geen vervanger geregeld. Verder ga ik aan zo'n reactie maar geen tijd meer besteden.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #14
Prima hoor.
 

Rob25

  • #15
Vandaag gesprek gehad met deskundige van de VEH en die zegt dat de gemeente ten onrechte de vergunning heeft goedgekeurd maar dat we nu bij de aannemer moeten zijn omdat die zich bij het bouwen, ondanks goedkeuring gemeente, niet heeft gehouden aan het bouwbesluit.
Dat wordt dus weer een strijd via onze advocaat die we al een tijd hebben omdat er na 13 maanden nog steeds gebreken moeten worden opgelost.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu