Plaat achter gips ter versteviging

Ronaldstolk

  • #1
Ik heb een soort van koofconstructie waar ik 9,5 mm gipsplaat voor heb gekocht.

Nu zou het kunnen dat er wel eens tegen aan gestoten wordt en ik wil niet dat het breekt uiteraard. Ik zat daarom te denken om achter de gips een plaat te maken van een bepaalde houtsoort. Liefst zo licht en dun mogelijk, maar wel vrij sterk. Iemand een tip voor een plaatsoort/houtsoort?

Zat zelf aan triplex te denken maar dat is niet zo sterk? Wel licht en dun...

Groeten,

Ronald
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
10 of 12 mm underlayment kan prima voor dit doel en is goedkoper dan triplex.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Euh... Triplex is een multiplexplaat met slechts 3 lagen. Underlayment is ook een multiplexplaat, maar dan van specifieke houtsoorten: Vuren of grenen, in 18 mm dik ook leverbaar met tong en groef. En underlayment bestaat meestal ook uit meer dan 3 lagen omdat deze platen vanaf 12 mm dik geleverd worden.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Een plaat achter gipsplaat gaat maar weinig extra bieden. Dit doe je normaal alleen als er dingen opgehangen moeten worden. Wil je een betere bescherming tegen stoten, kies dan voor een hardere plaat zoals gipsvezelplaat, diamondboard of alleen multiplex.
 

Ronaldstolk

  • #5
Dank allen. Ik denk dat ik maar kies voor een extra gipsplaat van 9,5 mm. Dan heeft het iets meer 'body' dan maar 1x 9,5 mm. Er iets aan ophangen hoeft niet, het gaat puur om dat het niet bij het eerste stootje breekt. Dan is 2x 9,5 gips toch ook best een idee?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Ik geef hierop exact hetzelfde antwoord.
 

StucDennis

Specialist Stukadoor Werkzaamheden
  • #7
Een 9.5 gipsplaat kan best wat hebben voordat je er echt doorheen zit. Als je hier met je elleboog of wasmand stofzuiger of iets dergelijks tegen aankomt zit je er niet direct doorheen. Hoeken zijn stootgevoelig maar daar hebben ze hoekstrips voor uitgevonden. Gips producten beschadigen natuurlijk wel sneller dan een houtenplaat.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #8
Staanders dichter op elkaar plaatsen heeft ook effect.

moet er perse gips op kan je niet alleen multiplex plaatsen?
 

Belz

  • #9
Kan je niet je 9.5mm platen terug omruilen voor 12.5mm platen?

Er zijn heel veel verschillende manieren om je muur te verstevigen. Multiplex is zeer sterk, maar heeft geen tand-en-groef systeem, waardoor de platen soms een millimetertje kunnen open staan. Daar gaan er dus twee platen 'leven' op een andere manier. Ik zou zelf altijd voor OSB3 platen gaan dan. Die kan je dan nog haaks zetten op de richting van de gipsplaten en kunnen ook nog tegen vocht.

Je kan ook meer metal studs plaatsen, dikkere studs, de studs verbinden met de muur, een houten balk er in verwerken, ... Hier worden er een heleboel mogelijkheden opgesomd en wordt besproken welke houtsoort je kan gebruiken.

Wat je ook kan doen is een dubbele laag van 9.5 monteren, maar dan de lagen haaks op elkaar aanbrengen. De eerste laag dan horizontaal en de laag daarop verticaal. Andersom gaat minder goed, omdat je geen 4XABA hebt en de kopse kanten zijn niet afgeschuind. De achterste laag moet je niet helemaal gaan voegen met finisher, enkel de voorste. Om door een dubbele laag gipsplaat van 9.5mm te stoten moet je echt al je beste beentje voor zetten.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu