PIR isolatie aanvullen met welk materiaal?

Danios

  • #1
Beste allen,

Helaas door dakrot van dakbeschot (door eerdere lekkage) gaat een deel dakbeschot vervangen worden. Het gaat om hellend dak, jaren 30 huis. Tegen beschot aan zit 8cm PIR met tweezijdig alu cachering, alle naden gepurd. Daar zit dan aan binnenzijde op rachelwerk gips.
Gips, PiR en beschot gaat er dus eerst af waarna er nieuwe stukken beschot wordt geplaatst. Het weghalen van beschot en nieuwe plaatsen laat ik doen.
Daarna zit ik dus met een stuk ongeïsoleerd dak. Ik zou opnieuw PIR kunnen plaatsen en zorgen voor goede aansluiting op rest van PIR.
Ik zat ook te denken om isolatie te verbeteren door de ruimte PIR - gips op te vullen. Er is denk ik zo'n 6-8 cm tussen bestaand pir en gips.
Welk materiaal leent zich hier voor?
Gezien kosten en ecologische overwegingen het liefst geen PIR meer,dus dacht aan een glaswol (ecose) of iets dergelijks.
Zou dit werken wanneer ik een dampdicht scherm plaats tussen glaswol en gips? Het zou dan worden:
Pannen-dakbeschot-PIR-glaswol-dampscherm-gips

Of zijn er betere alternatieven?

Dank alvast!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Als het dakbeschot vervangen gaat worden kan je meteen geisoleerde dakplaten plaatsen.

Als je aan de binnenkant gaat isoleren, gebruik je het beste klimaatfolie. Want het deel pir wat blijft zitten is dampremmend. Als je de folie eerst strak opspant, kan je de tussenruimte laten volblazen met cellulose. Isolatiewaarde per dikte hetzelfde als glaswol, maar veel ecologischer en met een veel hogere faseverschuiving (dus veel langer koel in de zomer).

In plaats van volblazen, kan je ook isolatieplaten plaatsen. Houtvezel of vlaswol zijn de betere voor deze toepassing.
 

Danios

  • #3
Beste IJkenhout,
Dank voor een reactie. Houtvezel / vlaswol platen lijkt mij een goed idee! Het zal slechts op een paar m2 gaan, dus wat weinig om cellulose te laten doen, vlaswol/houtvezel kan ik mooi zelf doen.
De dakplaten lijkt mij erg nuttig, echter gaat het hier slechts om plaatselijke reparatie, een complete renovatie hopelijk pas over een jaren of 10/15, dan meteen pannen vervangen met de hele rij huizen.

Na verdere dakinspectie is duidelijk dat PIR platen zijn geschroefd door dakbeschot heen, schroeven steken er gewoon door! Zou dit eigenlijk kwaad kunnen? Lijkt me ieder geval een koudebrug of wat...
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #4
De schroeven zijn dan inderdaad koudebruggen, maar vanwege hun beperkte diameter valt het effect op het geheel wel mee. Ik zou me eerder zorgen maken over het dakbeschot: water dat onder de pannen komt, kan zo dat gat intrekken.
 

Danios

  • #5
Beste Impie,
Met "dat gat" , bedoel je dan dat water langs de schroeven van PIR montage naar binnen trekt?
Al met al is deze PIR montage dus ruk, en dat terwijl de isolatie boer mij verzekerd had dat de schroeven er nooit door heen gaan.
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #6
Dat bedoel ik inderdaad. Zeker bij dakbeschot als spaanplaat is dit funest, omdat de toplaag normaal gesproken wat bescherming biedt maar de kopse kanten (die je creëert in een schroefgat) juist water opzuigen.
 

Danios

  • #7
Dank.
Dat zou betekenen dat ik 100+ zwakke plekken in het dakbeschot heb zitten, hm. Toch eens overwegen om het isolatiebedrijf terug te bellen, stelletje cowboys zijn het.

Maar goed, dit dakbeschot is geen spaanplaat maar, tja, vuren? Dus hopelijk scheelt dat.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
Voordat er allerlei wilde verhalen rond gaan. Vraag ze gewoon eerst neutraal om een reactie. Niet meteen gaan beschuldigen, dat is heel erg voorbarig. Vraag meteen naar de volledige opbouw, incl. folies.

Zie maar eens een dikke plaat isolatie in een dun plaatje dakbeschot vast te schroeven, zonder dat de schroeven uitsteken. Als er niets uit zou steken, zit het waarschijnlijk niet goed vast.

Dat gedeelte laten we trouwens graag buiten beschouwing, we beoordelen liever geen uitbesteed werk.
 

Danios

  • #9
Zeker,ik ben daar gewoon netjes in. Echter enige frustratie van mijn kant omdat destijds het werk al slordig werd afgeleverd, al meer gedoe gehad. Maar goed, inderdaad geen beoordeling van derden op dit forum,dus dat handel ik verder zelf af.

Opbouw is enkel pir met alu cachering aan beide kanten, verder geen folie. Vandaar dat ik interesse heb om toch een stuk zelf beter te isoleren.

Voor nu dank voor alle reacties, hier kan ik zeker verder mee! Voor nu ga ik het denk ik "matig" oplossen gezien een mogelijke complete renovatie met de hele rij huizen wanneer de oude pannen op zijn over 10/15 jaar.
 
  • Like
Waarderingen: IJkenhout

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu