Perilex voor 2x 230V

DoeHetZelf

  • #1
Mijn nieuwe inductie plaat kwam zojuist binnen.
(Siemens EH975 ME11E)

Ik ga hem aan de kookgroep van 2x 230V hangen. Nou is hij voorbereid voor 240V met beide L's en N's aan elkaar geknoopt met een mooi busje.

Ik ga hem over L1 en L2 hangen (met N1 en N2) dus die busjes knip ik er af. De Perilexstekker heeft schroefbusjes aan de polen. Dus het ligt voor de hand om (net als een gewone lampenstekker) de draad daarmee vast te zetten. (zonder busje dus). Is dat gebruikelijk? Of moet ik op zoek naar van die eind busjes .... en wie heeft die ?

Advies word gewaardeerd. Groetjes,
Thomas
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #2
Die busjes zijn niet nodig als je het koper even goed ronddraai met je vingers en dan goed vastzet met de schroefverbinding.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Die eind dingen heten adereindhulzen en het is aan te bevelen die er op te zetten.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #4
Aan te bevelen?
Volgens mij is het verplicht...
 

DoeHetZelf

  • #5
Ik was even op de skihelling, vandaar geen ractie, maar hartelijk dank voor de responses.

Ik ga dus even op zoek naar 'aderhulsjes' ... een tip ?
En hoe kan dat nou verplicht zijn... per ader gaat hij gewoon aan de 220v en dat doe ik met elke stekker van de hema ook. Die verkoopt ook geen aderhulsjes bij stekkers... toch ?

Grt Thomas
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #6
Een setje met eindhulzen van verschillende maten en een passende tang vind je in bijna iedere bouwmarkt.

Adereindhulzen zijn ook verplicht voor de Hema-stekkers en bijzonder belangrijk voor toestellen met hoog vermogen, zoals een kookplaat. Die dunne draadjes gaan op een gegeven moment schuiven, gewoon door de druk van de schroef. Hierdoor verslechterd het contact en kan er grote hitte en zelfs brand ontstaan.
 

DoeHetZelf

  • #7
Ik ga de hulsjes wel toepassen na deze discussie, maar ik wil nog wel even melden dat rechtzaken in 2008 en 2009 hebben bepaald dat de nen 1010 verwijzing in het bouwbesluit ongeldig is (met name omdat je de norm moet KOPEN) en dat het dus slechts een norm blijft :-)


Grt Thomas
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #8
Dat klopt niet Thomas.

De verplichting de NEN te volgen vanuit het bouwbesluit is vernietigt, daarmee vervalt de wettelijke status van de NEN1010.

Maar de regel uit het bouwbesluit: minimaal voldoen aan de NEN1010, blijft van kracht.
 

DoeHetZelf

  • #9
Ha...
dus het wordt interpreteren wat 'beter' is.

Misschien vind ik het wel beter om de eindjes te vertinnen :-)

Maar ik vind die busjes na alle research toch wel kek. Nu ze nog vinden en de juiste tang, want iedereen roept dat een kabelschoentang van een tientje niet kan en dat ik minimaal 150 piek moet neerleggen :-(
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #10
Jij mag vertinnen beter vinden, probleem is dat je achteraf moet kunnen aantonen dat het minimaal gelijkwaardig was.Dat aantonen kost minimaal 20.000 euro dus dan is het makkelijker/goedkoper om volgens de nen1010 van 230 euro te werken.
Zolang het goed gaat zal niemand zeuren, is het echter fout gegaan dna begint het gezeur.

De Tang is er in 3 types:
Krimper met matrijs net als kabelschoentangen 50- heel duur.
Diafragma universeel krimper 100 tot heel duur.
Tang 10-30 euro.

De laatste word vaak verkocht bij de bouwmarkt icm een assortie hulsjes.

 

Tiho

  • #11
Bovendien is de werking van het vertinnen wel vaker ter discussie gesteld hier en daar. De verbinding wordt met de tijd minder, omdat tin nogal makkelijk vervormt :!:
 

Consul

  • #12
Vertinnen is nog slechter dan niet vertinnen en gewoon in elkaar draaien.
Tin blijft namelijk kruipen onder druk van een schroef. Daardoor gaat de verbinding op den duur toch los. Ook bij laag vermogen apparatuur.

Bij een kookplaat of ander hoog vermogen belasting ALTIJD adereindhulzen of massief draad toepassen.
 

DoeHetZelf

  • #13
Het vertinnen was slechts voor de discussie 'minimaal NEN 1010' , vandaar de smiley. Ik ga dat heus niet doen hoor.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu