Perilex, vanwege het verwaringssucces op herhaling .....

Status
Niet open voor verdere reacties.
Dag beste forumleden.

Weer eens een kwestie met Perilex, met eerst wat toelichting.
De zoon van een van mijn bekenden repareert en onderhoudt apparatuur voor gebruik in professionele grootkeukens. Voor dat doel heeft hij in zijn servicewagen onder andere een op driefasen krachtstroom werkend electrisch/hydraulisch draagbaar snij/knel/felstoestelletje.
Ding van ongeveer 500W, waarom dat op 'kracht' moet, is mij ook niet helemaal duidelijk, maar daar gaat het nu even niet om.
Er zit zo'n grote rood met grijze CEE 5p/16A/400V/6h connector aan dat toestel.
Maaaarrrr, op heel wat van de plaatsen waar hij komt, hebben ze dat soort aansluitingen niet, maar wel 3 fasen Perilex -'t gaat per slot van rekening om grote keukens. Niet de thuis dubbele enkelfase 'kookgroep' manier dus.
Ik heb voor die knul al tijden geleden een Perilex naar CEE verloopsnoer gemaakt. L1 aan R, L2 aan S en L3 aan T. Werkt perfect, maar, in de helft van de gevallen draait het motortje de verkeerde kant op. Dat hebben we opgelost door aan het snoer van het electro/hydraulisch machientje een CEE stekker met 'phasenwandler' te zetten.

Toch blijf het iets onbevredigends houden. Okay, toegegeven, dat er van die CEE stekkers met faseomkeer in de handel zijn, is vast niet voor de flauwekul, zal wel hoognodig zijn gebleken.
Het zojuist genoemde verloopsnoer heb ik zo gemaakt dat de aarde en nul, waarover weing diskussie is, recht toe rechtaan onderling zijn verbonden. Is ook gemakkelijk, de markeringen zijn duidelijk zichtbaar op de montagezijden van zowel de Perilex als de CEE aangebracht.
De L1, L2, L3 aanduiding op de CEE is éénduidig, de verwarring zit in de aanduiding R, S, T op de Perilex, inmiddels ben ik twee verschillende Perilex-aanduidingen tegengekomen.
De verschillen zitten in de plaats van R en T, ik ben tegengekomen R naast N met T onder N, maar ook het omgekeerde, T naast N met R onder N.
Over de plaats van de S-klem, diametraal tegenover N is iedereen het kennelijk (wel?) eens.
Welke R en T plaats is nou eigenlijk correct? Of is dat te ver gezocht, in de zin van 't mag beide ....

Met dank voor het meedenken.

AltaSilva
 
16a perilex is altijd hetzelfde, het is net zo standaard als Cee.

links boven altijd N rechtsboven L1/R rechtsonder L2/S en L3/T linksonder.

De ongeschreven regel is dat je alle krachtwcd-en in een zelfde ruimte hetzelfde veld geeft en bij voorkeur allemaal rechtsom.
Dat meet je met een draaiveld meter.
de 2e regel is: indien je apparaat de verkeerde kant op draait je op het apparaat de aanpassing doet en niet op de wcd.

R,S,T komt uit de Motoren, deze hebben de letters RST en UVW , XYZ voor de motor aansluitingen
 
Beste Headhunter, dank voor de rappe reactie.

Dat in dezelfde ruimte de boel op dezelfde manier hoort bedraad, tja, lijkt mij een kwestie van gezond verstand, voor het verwisselen van de aansluitingen, namelijk op het toestel en niet op/in de wcd, ditto.
Nou ja, dat los je het simpelst op met die stekkers met ingebouwde poolwisselaar. Je kunt de simpele, veilige en afdoende oplossing gewoonweg kopen voor een verrassend mild bedrag. Geweldige vondst, echt, niet cynisch of ironisch bedoeld.

Zonder wijsneuzerig te willen doen, heb ik in zake Perilex toch wel wat op te merken.
Ik heb gisterenavond de moeite genomen in mijn omgeving op jacht te gaan naar perilex gerief. De score: vier stekkers en drie stopcontacten (WCD's...).
Bij twee stekkers en twee stopcontacten waren bij de schroefklemmen in relief de letters N, R, S en T aanwezig, en jawel, R en T bij de ene net andersom aanwezig als bij de andere ..... Hoezo verwarrend?
Bij de overige twee stekkers en het stopcontact geen enkele aanduiding bij of op de schroefklemmen aanwezig.

Voor de aardigheid ook nog even met de genoemde keukenonderhoud knul gebeld met de vraag of het nog steeds half om half gesteld is met de draairichting. Antwoord: Jazeker.
Hij had in april de moeite genomen dat eens te turven, al bij al 83 waarnemingen. 39 keer meteen de goede draairichting, 44 keer moest de poolwisselaar eraan te pas komen.
Nou, ik vind dat je met 39 tegen 44, mede gezien het totaal aantal metingen, over half om half mag spreken.

Wat een gerotzooi met die Perilex.
Is in feite altijd een kwestie van kruis of munt.

mvg
AltaSilva
 
Welke aanduiding er ook bij de polen staat het zegt niets over het veld dat er word aangeboden, dat is exact hetzelfde bij CEE.

L1 is niet gespecificeerd, R ook niet eigenlijk kunnen ze er net zo goed F bij zetten.
Waarmee ik bedoel je kan niet meten welke draad L1 is en of dat ook werkelijk klopt, je kan wel het complete veld bekijken maar niet 1 fase op zich.

Het is mij nooit opgevallen dat de positie bij Perilex fabrikant afhankelijk is.
 
Is het volgens mij ook niet.

Kan het niet zo zijn dat TS heeft gekeken op de kontaktdoos en in een kontaktstop?

Bij sommigen werkt dit verwarrend.
 
Oh jee, de mogelijkheid tot spiegelverwarring….

Moderator Gerrit oppert de mogelijkheid dat kijkend op de stop en kijkend in de doos je je kunt vergissen vanwege het spiegelen respectievelijk vergeten te spiegelen.

Op zich heel goed daarop te wijzen, inzake worden veel vergissingen begaan, en niet alleen in de electro(nica). Menig timmerman heeft op die manier ook al eens verkeerd gespiegeld gemeten en afgezaagd…. Kattenluikje boven in de deur …..

In mijn geval was ik mij er terdege bewust dat een dergelijke vergissing op de loer lag.
Hoe zag het er uit?
Van het perilex gerief was één van de stekkers afkomstig uit mijn eigen, wat chaotische, verzameling aan electrisch contactmateriaal, de drie overige stekkers en de drie WCD's uit de (eveneens nogal ongesorteerde) verzamelingen van evenzovele mensen uit mijn omgeving.
Bij twee stekkers waren in reliefopdruk naast de montageschroefjes, daarmee bedoel ik de schroefjes waaronder je de draden (voor de volledigheid: voorzien van adereindhulzen) vastschroeft, een aardesymbool en de letters N, R, S en T aangebracht. Het aardesymbool en de letters N en S stonden bij beide op dezelfde plaatsen, de R en T tussen beide verwisseld, net andersom, dus bij de ene R onder N en T naast N, bij de andere T onder N en R naast N.
Hetzelfde verhaal voor twee van de WCD's, daar stonden de symbolen in het metalen frame geperst en ook daar weer de R en T verwisseling ten opzichte van elkaar.
De overige stekker en WCD waren symboolloos.

Nou ja, voor de algehele verwarring maakt het niet meer zoveel uit. Verwarring is niet commutatief, ik bedoel maar. Eén appel plus één appel is twee appels, pie plus pie is 2pie, verwarring plus verwarring is NIET twee verwarringen maar blijft gewoon verwarring. Toch?

mvg
AltaSilva
 
AltaSilva schreef:
Ding van ongeveer 500W, waarom dat op 'kracht' moet, is mij ook niet helemaal duidelijk, maar daar gaat het nu even niet om.

AltaSilva, dat is na de ervaringen met stekkers wellicht wel duidelijk. Hij is op krachtstroom aangesloten omdat dat draaistroom is. Dat draaiende veld bepaald de draairichting van de motor. Bij een 1 fase motor is er het probleem van een niet bepaalde draairichting en een opstartprobleem. Dat wordt met condensatoren opgelost die voor een fasedraaiing zorgen. Er zijn dan weer 2 verschillende veldwikkelingen in de motor gemaakt en het is dus een 2 fase motor. Wordt natuurlijk veel toegepast, maar niets zo mooi als een motor op draaistroom. Los van de aansluiting dan...

En een perilex contactdoos is volgens mij helemaal nooit bedoel om motoren op aan te sluiten. Weet ik niet zeker, maar er is GEEN vast aansluitschema voor perilex wcds. Het feit dat er ook een keukengroep met twee dezelfde fases, maar twee schakelautomater erachter aangesloten kan worden zegt genoeg. Zelfde stopcontact. Sluit daar liever niet je motor op aan. Die staat dan stil, zoemt als een gek en zal rustig affikken. Vandaar mijn opmerking over motoren op Perilex. Dat risico is toch te groot. Verder denk ik dat perilex bedoeld is voor verwarmingstoestellen. Fases zijn geen issue, maximale stroom wel.
 
Perilex kan ook worden gebruikt in situaties waarbij meerdere functies worden gebruikt in één verbruikend toestel.
Dit kan zijn een ventilatiebox met meerdere snelheden,
een kooktoestel geschakeld op 2 groepen,
een verlichtingstoestel met vaste voeding (NV) en geschakelde lampen.

Verder bestaan er ook perilexcontactdozen geschikt voor 25A
maar om nu gelijk ervan uit te gaan dat zij ook bedoeld zijn voor verwarmingstoestellen,op zich best mogelijk, waarom niet.
 
Topic gesloten, ik denk dat TS het na een half jaar wel voor elkaar heeft.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan