Perilex aangesloten op normale wisselschakelaar

Chorst

  • #1
Beste forumleden,

Ben zelf helemaal nieuw hier en dit wordt dus mijn eerste bericht.

Ik begrijp niet echt wat mijn vorige bewoners hebben geknutseld met de aansluiting van de woningventilator..

Boven in de gang in de CV kast hing de ventilator. Deze heeft een perilex stekker en zat in een perilex WCD. Echter de schakelaar zit beneden in de keuken maar dit is gewoon een normale aan/uit schakelaar (volgens mij ook wel wisselschakelaar genoemd). In deze contactdoos in de keuken komen maar 2 draden, namelijk 2 zwarte. Zie foto 1


Boven op de plek waar de ventilator hangt hadden ze van de stekker één pin welke contact maakt met de bruine draad van de ventilator verwijderd. Zie foto 2 en 3:



Nu heb ik een 2e hands Itho ventilator (CVE ECO 2P) gekocht welke ook een perilex stekker heeft. Hier heb ik gewoon alle pinnen van de stekker in laten zitten en in de wcd gestopt. De ventilator gaat gewoon aan en uit met de schakelaar beneden. Deze draait volgens mij wel alleen op de hoogste stand.

Alleen de vraag.. Waarom hebben de vorige bewoners de pin die contact maakt met de bruine draad van de ventilator eruit gehaald? Is dit wel veilig?

Het liefst heb ik gewoon de mogelijkheid om hem op verschillende standen te laten draaien en ook de mogelijkheid om hem gewoon uit te zetten aangezien wij altijd de ramen open hebben en ik niet tegen het gezoem kan in de nacht maar dat is nu volgens mij niet mogelijk omdat er beneden alleen maar 2 zwarte draden bij de schakelaar komen.

Kan iemand mij een beetje uitleg geven en het belangrijkste de veiligheid mbt brandgevaar nu? Ventilator staat nu uit en draait niet, alsnog gevaar voor brand door deze schakeling?

Alvast hartstikke bedankt.

Groeten,
C Horst
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
De bewoners hebben dat gedaan om hem aan en uit te kunnen zetten, met de bruine aansluiting blijft de motor altijd op stand 1 draaien.
Het is veilig, alleen niet bevorderlijk voor het binnenklimaat door gebrek aan ventilatie.
 

Chorst

  • #3
Bedankt voor je reactie. Snap alleen niet waarom ze die pin uit de stekker hebben gehaald dan. Nu bij mijn nieuwe ventilator zitten de vier pinnen nog gewoon in de stekker en hij gaat ook gewoon aan en uit..

Ik wil hem eigenlijk wel weer in verschillende standen kunnen zetten maar dan moet ik zeker weer kabels gaan trekken aangezien er bij de schakelaar beneden alleen maar twee zwarte draden zitten (?)..

Groeten,
C Horst
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Er zal idd eea omgezet moeten worden, de zwarte draden zitten niet op de juiste aansluitingen van de perilexwcd.
1 zit ergens aan een bruine geknoopt, en de bruine in de schakelaar ontbreekt net als de 3 standen schakelaar.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu