Pergola op 3 staanders

tiswat

 • #1
Ik heb een vraagje, ik heb gisteren een pergola in elkaar gezet met balken van 12x12.
De paal die bij de schuur staat zit in de grond vast, de andere 2 met betonpoeren, met funderingstegel en in beton gegoten.
Kan helaas geen 4de paal zetten om een vierkant te maken i.v.m. HWA.

2 palen staan ontzettend stevig (paal bij de schuur en paal met t-stuk). Alleen de paal rechts, zie foto, staat nog wat wankel en dus bang dat deze het niet houd als het stevig gaat stormen. Aangezien de paal mét t-stuk en de paal rechts allebei een klimplant er tegenaan krijgen, zullen ze nog zwaarder worden.

Ik zat zelf met het idee om de paal de stutten, eventueel met een staaldraad. Dan zou ik een cilinder in beton gieten en die in de tuin graven en het staaldraad dan vast maken aan het beton en aan de paal. Dan zou die steviger moeten zijn toch? Of moet je het dan perse aan 2 kanten doen? Of kan ik nog een extra balk plaatsen die schuin tegen de paal aan komt te staan?

Of heeft iemand nog een ander ingenieus idee?

*Achteraf gezien had ik de rechter paal natuurlijk niet op een betonpoer moeten plaatsen maar gewoon stevig in de grond moeten zetten. Dat kan ik helaas nu niet meer aanpassen.


20200712_174142.jpg
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #2
  Je hebt dit netjes gemaakt hoor. Je kan in de hoek nog een horizontale schoor zetten. Waarschijnlijk is het dan al stevig genoeg.

  dwars.jpg
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu